Με βάση τα όσα είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις Προγραμματικές Εξαγγελίες του και τα όσα λέει συνεχώς το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση στηρίζεται πολύ στον φορολογικό μετασχηματισμό που τώρα καταρτίζεται από ομάδα τεχνοκρατών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Όπως είπε ο Πρόεδρος «η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση τον Φεβρουάριο”. Στόχος της μεταρρύθμισης, πρόσθεσε, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η στήριξη της ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων. Για τα νοικοκυριά, επισήμανε, οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη Μεσαία Τάξη, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του Στεγαστικού και του Δημογραφικού προβλήματος. Για τις Κυπριακές Επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.
Ήδη, όπως είναι γνωστόν απόψεις για το υπό αναδιαμόρφωση φορολογικό πλαίσιο έδωσαν όλες οι οργανώσεις, εργοδοτικές και συντεχνίες.
Πληροφορίες από την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου που εργάζεται για τη διαμόρφωση του βασικού άξονα της φορολογικής μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το προσχέδιο της όλης εργασίας που έγινε τον τελευταίο καιρό.
Είναι φανερόν ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό για την ίδια την οικονομία, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους εργοδούμενους. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα και για τον τομέα της προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων, αλλά και πολλούς άλλους υποτομείς της οικονομίας μας.
Επειδή, το όλο εγχείρημα βρίσκεται υπό διαμόρφωση, επισημαίνουμε την ανάγκη να προσεχθούν επί της διαδικασίας οι εξής πτυχές:
– Να υπάρξει απλοποίηση του υφιστάμενου μοντέλου.
– Να επιτευχθεί πραγματικός εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου μας.
– Να είναι εναρμονισμένο με τη ψηφιακή εποχή που ζούμε το νέο σύστημα.
– Να αποφύγει πλήρως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
– Να συνάδει με τα δεδομένα της οικονομίας και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής μας.
– Να λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της διεθνούς οικονομίας στα φορολογικά και ειδικά τις πρακτικές στην Ε. Ένωση.
Επί της ουσίας, τώρα, η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει:
– Να κατανέμει ισομερώς τα φορολογικά βάρη.
– Να διευκολύνει τους φορολογούμενους στις σχέσεις τους με το Τμήμα Φορολογίας
– Να ενισχύει τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της οικονομίας.
– Να βοηθά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
– Να ενισχύει τον τομέα των ξένων επενδύσεων.
– Να περιορίζει τα φαινόμενα της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής
Όπως γίνεται αντιληπτό, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να καλύψει πολλές ανάγκες και να ικανοποιήσει πολλούς . Αυτό δεν είναι εύκολο, αν λάβουμε υπόψη τις θέσεις των διαφόρων επαγγελματιών στη χώρα μας.
Η εμπειρία από την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που έγινε το 2003 είναι ότι η τότε Βουλή έκανε πολλές εκπτώσεις για να τετραγωνίσει τον κύκλο. Και αυτό, γιατί όλοι οι φορείς που είχαν άποψη έλεγαν τα δικά τους, διεκδικώντας οφέλη για τα μέλη τους.
Ελπίζουμε, σήμερα που οι ανάγκες είναι πιο πολλές, λόγω της ιδιότυπης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των υψηλότερων στόχων της οικονομικής πολιτικής μας, να υπάρξουν σωστές προσεγγίσεις από την ομάδα που ετοιμάζει τη φορολογική μεταρρύθμιση και σοφότερες σκέψεις από όλους τους εμπλεκόμενους για να αποκτήσει η χώρα είναι σύγχρονο, απλοποιημένο και ευέλικτο φορολογικό πλαίσιο που να αποδίδει σε βάθος χρόνου.
Με αυτά δεν εννοούμε να αυτοαναιρηθούν οι μαζικές οργανώσεις και να συμβιβαστούν με όλα όσα τους παρουσιαστούν στη δημόσια διαβούλευση, αλλά να είναι πιο διαλλακτικές, πιο συναινετικές και πιο εποικοδομητικές. Ο στόχος είναι να μετασχηματίσουμε το φορολογικό πλαίσιο μας προς το καλύτερο και όχι να κερδίσει η μια τάξη έναντι της άλλης φορολογικό πλεονέκτημα.
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ