3.8 C
Nicosia
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 | 3:18

Το 36,1% γυναικών στην Κύπρο έχει βιώσει βία, σύμφωνα με έρευνα

Τo 36,1% των γυναικών στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, έχει βιώσει σωματική βία, απειλές ή/και σεξουαλική βία, είτε από τον σύντροφό τους είτε από άλλο πρόσωπο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Στήριξης ΜΚΟ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), σημειώνει το Κέντρο.

Προσθέτει, παράλληλα, πως το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, ενώ υπάρχουν πολλαπλές αυξανόμενες μορφές παιδικής βίας.

Το Κέντρο ανακοίνωσε σήμερα πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας στους χώρους εργασίας και στην ουσιαστική στήριξη και ενδυνάμωση γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορούν δράσεις που υποστηρίζουν τα παιδιά που ζουν σε ιδρυματικές δομές στην προετοιμασία τους για μια αυτόνομη ζωή και ενδυνάμωση παιδιών και νέων για την πρόληψη της νεανικής βίας.

Πρόκειται για κάποιες μόνο από τις 29 δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PREVENT, με συνολικό προϋπολογισμό €2,3 εκ., αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα επιχορηγηθούν 24 έργα στην Ελλάδα και 5 στην Κύπρο, με το κάθε έργο να λαμβάνει χρηματοδότηση έως €60.000. Συντονιστής του PREVENT είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Το Πρόγραμμα PREVENT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)* 2023-DAPHNE, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.  Στόχο έχει την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και μέσω της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα επιλεγμένα έργα ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών και αποδεικνύουν τον πολύπλευρο κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος: από την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά και ενήλικες που έχουν βιώσει έμφυλη βία, έως τη διαμόρφωση συστάσεων πολιτικής για την προώθηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Παράλληλα, περιλαμβάνουν την υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τη δημιουργία κέντρων ημέρας για εμπιστευτική υποστήριξη θυμάτων και μαρτύρων έμφυλης βίας, καθώς και μελέτη για την καταγραφή της βίας κατά των παιδιών. Όλες οι οργανώσεις που επελέγησαν για να υλοποιήσουν δράσεις που περιλαμβάνουν άμεση επαφή με παιδιά διαθέτουν πολιτική παιδικής προστασίας, η οποία αποτελούσε προαπαιτούμενο κατά την υποβολή της αίτησης, σημειώνεται.

Μάλιστα, με στόχο την υποστήριξη των οργανώσεων στη συγγραφή προτάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, διοργανώθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, ενημερωτικές δράσεις και εργαστήρια σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες περιλάμβαναν και θεματική εκπαίδευση για  τη σύνταξη πολιτικής παιδικής προστασίας, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάγκη για χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας είναι επιτακτική.

Όπως αποκαλύπτει πανευρωπαϊκή έρευνα για τη βία κατά των γυναικών και τα έμφυλα στερεότυπα, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), τα στοιχεία για την Κύπρο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τo 36,1% των γυναικών στην Κύπρο έχει βιώσει σωματική βία, απειλές ή/και σεξουαλική βία, είτε από τον σύντροφό τους είτε από άλλο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το ποσοστό  αυτό υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 30,7%, αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ενώ υπάρχουν πολλαπλές αυξανόμενες μορφές παιδικής βίας, όπως σωματική βία, κακομεταχείριση ή παραμέληση, εκφοβισμός, νεανική, ενδοοικογενειακή, σεξουαλική και συναισθηματική ή ψυχολογική βία, προστίθεται.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) που θα λάβουν επιχορήγηση βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.bodossaki.gr/project-prevent/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!