Οδικό χάρτη για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ» από τους Δήμους και τις Κοινότητες, συμφώνησαν την Πέμπτη το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων. Η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου είχε σήμερα συνάντηση στη Λευκωσία για το θέμα με τους Προέδρους και αντιπροσωπείες των δύο Ενώσεων.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Παναγιώτου αφού ευχαρίστησε την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή πάρα πολύ σημαντική, καθώς συναποφασίστηκαν τα βήματα και οι ενέργειες οι οποίες πρέπει να ακολουθήσουν για την υλοποίηση του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ».
«Έχουμε κατ΄αρχήν θέσει όλοι οι συμμετέχοντες ότι είναι η κοινή μας πρόθεση και κοινή μας διάθεση να εφαρμόσουμε το σύστημα στη διαλογή στην πηγή, γιατί ακριβώς έχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος», είπε.
Σημείωσε πως το σύστημα έχει σχεδιαστεί από τα 2022, το έχει παραλάβει η παρούσα Κυβέρνηση από την προηγούμενη όπως είχε σχηματιστεί και «εμείς είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία μας έχουν κατατεθεί από τις τοπικές αρχές έτσι ώστε τόσο οι δημότες να εφαρμόσουν ένα σύστημα ανταποδοτικό, ένα σύστημα το οποίο να τους δίνει κίνητρα, αλλά και από την άλλη να μπορέσει επιτέλους η Κύπρος να απαλλαγεί από όλους αυτούς τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών και να μπορούν οι πολίτες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους με όρους αειφορίας».
Η κ. Παναγιώτου είπε στη συνέχεια πως ως εκ τούτου, έχουν συναποφασίσει ότι θα γίνονται τακτικές συναντήσεις μαζί με την ομάδα εργασίας, η οποία θα διαμορφωθεί, για να επιλύσουν όλα τα ζητήματα. «Ήδη έχουν μπει κάτω οι ημερομηνίες των συναντήσεων και τα πρώτα στοιχεία τα οποία πρέπει να ανταλλάξουμε για να είναι εποικοδομητική και παραγωγική αυτή η συζήτηση», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας στις δικές του δηλώσεις είπε πως το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ» είναι ένα σύστημα το οποίο Δήμοι και Κοινότητες ξεκαθάρισαν ότι επιθυμούν την εφαρμογή του.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι ένα σύστημα, το οποίο ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως κράτος έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε, όχι γιατί είμαστε υπόχρεοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί είναι κάτι καλό για τον τόπο μας», είπε και πρόσθεσε πως η πράσινη μετάβαση, η ανακύκλωση είναι ένα σύστημα το οποίο πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το εφαρμόσουμε.
Ο κ. Βύρας ανέφερε πως στη συνάντηση έχουν διεξέλθει γύρω στα 20 σοβαρά και σημαντικά θέματα, τα οποία πριν να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα πρέπει να απαντηθούν και στα οποία πρέπει να δοθούν λύσεις, καθώς όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα προς όφελος των πολιτών.
Πρόσθεσε πως επειδή ακριβώς είναι πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία χρειάζονται μια διαδικασία εξεύρεσης λύσεων, έχουν αποφασίσει έναν οδικό χάρτη έτσι ώστε να ξεκινήσουν να εξετάζουν ένα προς ένα τα θέματα αυτά και να βρίσκουν λύσεις. «Θα γίνουν ομάδες εργασίας τόσο εκ μέρους του Κράτους, εκ μέρους του Υπουργείου και των υπηρεσιακών και εκ μέρους της Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων, έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσουμε δουλειά, να βλέπουμε ένα-ένα σημείο, τα νομικά σημεία, τα οικονομικά σημεία, τα πρακτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, σημαντικά θέματα όπως της διαχείρισης, πού θα πηγαίνουν τα οργανικά απόβλητα τα οποία θα συλλέγουμε, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι κάποια στιγμή να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σύστημα», είπε.
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν, ο κ. Βύρας ανέφερε πως τα θέματα τα οποία υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν λύσεις είναι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Όπως σημείωσε, είναι θέματα νομικά, πρέπει να γίνουν νομικές, νομοθετικές τροποποιήσεις, όπως και οικονομικής φύσεως ζητήματα.
«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία πιθανόν αύριο να οδηγήσουν τους Δήμους σε μεγάλες περιπέτειες. Είναι πρακτικά ζητήματα για το πώς θα γίνει η διαλογή, πού θα πηγαίνει η διαλογή, αλλά και σημαντικά θέματα στη διαχείριση αυτών των αποβλήτων», είπε και εξήγησε πως δεν είναι μόνο να συλλογή στην πηγή, αλλά τα απόβλητα αυτά θα πρέπει να τυγχάνουν και της κατάλληλης διαχείρισης.
«Αν δεν απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα, τότε δεν θα εφαρμόσουμε ένα σωστό σύστημα και ένα σύστημα το οποίο να είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες όλων μας» είπε.
Ερωτηθείς αν με την εφαρμογή του οδικού χάρτη θα πάρει παράταση η υλοποίηση του συστήματος, ο κ. Βύρας είπε πως δεν υπήρχε ποτέ συγκεκριμένος χρόνος για την εφαρμογή, «αλλά σίγουρα για να μπορέσει να εφαρμοστεί πρέπει να δοθούν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και η διάθεση και η πρόθεση είναι να καθίσουμε το συντομότερο ένα-ένα να τα λύσουμε», συμπλήρωσε.
Από την Ένωση Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Κιτρομηλίδης εξέφρασε την πίστη ότι θα βρεθούν οι λύσεις. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε στο σύστημα γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο για το καλό όλων – και της κοινωνίας και των κοινοτήτων μας και των κατοίκων», είπε.
Ο κ. Κιτρομηλίδης κατέληξε λέγοντας πως μέσα από τη συζητήσεις που θα γίνουν, «πιστεύουμε, ναι, ότι θα βρούμε τις λύσεις και σιγά σιγά θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα».