8.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 23:48

Υπουργός Ενέργειας: Σύντομα ο στρατηγικός σχεδιασμός για ξένες επενδύσεις

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί στρατηγικός σχεδιασμός με τους στόχους της Κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου μιλούσε σε εκδήλωση, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της οποίας το Υπουργείο Ενέργειας εγκαινίασε την ανοικτή διαβούλευση για τη στρατηγική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και διεθνοποίησης της κυπριακής βιομηχανίας.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, θα δημιουργηθεί οργανισμός, υπό τον οποίο θα συστεγάζονται οι αρμόδιοι φορείς που θα επιληφθούν των αιτημάτων για επενδύσεις με ταχείες διαδικασίες (fast-track).

Αναφερόμενος στο Έγγραφο Πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας 2025-2030, το οποίο καταρτίστηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι στόχος του «είναι ακριβώς η υιοθέτηση από μέρους της Πολιτείας και των άμεσα εμπλεκομένων, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «λαμβάνοντας υπόψιν μας όλα τα δεδομένα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, θεωρήσαμε πιο σωστό να δώσουμε έμφαση αφενός στην ενίσχυση και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής προϊόντων και, αφετέρου, στη διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας και στην εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων».

Επεσήμανε ακόμη ότι «ως χώρα παράγουμε προϊόντα με συγκριτικό πλεονέκτημα και σε αυτά στοχεύουμε να προσθέσουμε αρκετά βιομηχανικά προϊόντα, η ανάπτυξη των οποίων παρουσιάζει προοπτική παγκοσμίως».

Μιλώντας για τις στρατηγικές κατευθύνσεις που αναφέρονται μέσα στο Έγγραφο, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι στηρίζονται σε αρκετές από τις εισηγήσεις των φορέων και μελών της εμποροβιομηχανικής κοινότητας της Κύπρου, όπως αυτές υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεχούς διαλόγου που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση για ενδυνάμωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι «οι στρατηγικές αυτές κατευθύνσεις συνάδουν πλήρως και με την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική, η οποία έχει πλέον ως προτεραιότητα την υιοθέτηση εισηγήσεων της Έκθεσης Draghi για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, με κύρια σύσταση τη διασύνδεση της πολιτικής εμπορίου με την πολιτική για τη βιομηχανία».

Απευθυνόμενος προς τους φορείς και τα μέλη της εμποροβιομηχανικής κοινότητας, ζήτησε τη συμβολή τους για ολοκλήρωση του Εγγράφου Πολιτικής και τον καταρτισμό του νέου Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Ενέργειας, με την υποβολή εισηγήσεων για συγκεκριμένες δράσεις που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες και θα συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη των κυπριακών βιομηχανικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση, στη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι «οι δράσεις αυτές πρέπει να είναι στοχευμένες και ρεαλιστικές, ενώ είναι απαραίτητο να έχουν σημαντικό και, στο τέλος της ημέρας, μετρήσιμο αντίκτυπο». «Ας συγκεντρωθούμε στα πιο ουσιώδη θέματα που ταλανίζουν τη βιομηχανία μας και μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε πρακτικές λύσεις», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε περαιτέρω πως όταν ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης – για το οποίο, όπως είπε, ο στόχος του Υπουργείου είναι να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – θα γίνεται ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των δράσεων. Στη συνέχεια, το Σχέδιο Δράσης θα υποβληθεί, μαζί με το Έγγραφο Πολιτικής, στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι, μετά τη συμπλήρωση του Εγγράφου Πολιτικής, θα συγκαλέσει σύσκεψη των φορέων για να καταθέσουν χειροπιαστές δράσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός» με τους στόχους της Κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, θα δημιουργηθεί οργανισμός, υπό τον οποίο θα συστεγάζονται οι αρμόδιοι φορείς που θα επιληφθούν των αιτημάτων για επενδύσεις με ταχείες διαδικασίες (fast-track).

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης στοχευμένων δράσεων και διαφοροποίησης προϊόντων που θα τεθούν υπό την επωνυμία “Cyprus made”, στο πλαίσιο του επανακαθορισμού της κυπριακής εταιρικής ταυτότητας (rebranding), προκειμένου «να νικήσουμε τον ανταγωνισμό». Οι κυπριακές εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό θα είναι πλέον στοχευμένες, επεσήμανε.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι το Υπουργείο αναδιοργανώνεται, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθεί Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών.

Την ίδια ώρα, είπε ότι υπάρχει αδυναμία στην έκδοση αδειών, τονίζοντας ότι «θα διορθώσουμε τις καθυστερήσεις» (bottlenecks). Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αδυναμίες της Κύπρου είναι η ακριβή ενέργεια και το υψηλό κόστος εργασίας, επισημαίνοντας ότι «αν διορθώσουμε αυτές τις αδυναμίες, θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί». Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, είπε, είναι ότι διαθέτει πολλά αγγλόφωνα άτομα, πολλούς επιστήμονες και κοινό δίκαιο.

Ακόμη, ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει έλλειψη τεχνικών, την οποία ήδη βλέπουμε στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι ελάχιστοι νεαροί ενδιαφέρονται για τα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Ταυτόχρονα, υπέδειξε ότι ορέπει να υπάρχει εφαρμογή της πανεπιστημιακής έρευνας στην πραγματικότητα επί του πεδίου, καθώς και ότι πρέπει να υπάρχει παρουσία της βιομηχανίας στα πανεπιστήμια.

Τι περιλαμβάνει το Έγγραφο Πολιτικής

Κατά την παρουσίαση του Εγγράφου Πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας 2025-2030, λέχθηκε ότι το όραμα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού, ευέλικτου και ανθεκτικού βιομηχανικού τομέα με διεθνή προσανατολισμό, μέσω της διασύνδεσης των πολιτικών βιομηχανικής παραγωγής με τις στρατηγικές διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.

Το όραμα του Υπουργείου συνίσταται σε 4 άξονες, οι οποίοι είναι η στόχευση σε στρατηγικούς τομείς, η προώθηση της βιωσιμότητας, η ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων του.

Ακόμη, σημειώθηκε ότι τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου είναι η στρατηγική γεωγραφική της θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, το ελκυστικό φορολογικό και επιχειρηματικό της περιβάλλον, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της και το ενισχυμένο ακαδημαϊκό και ερευνητικό της περιβάλλον.

Τα μειονεκτήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου, όπως λέχθηκε, είναι το αυξημένο κόστος της παραγωγής ενέργειας, των μεταφορών, η εισαγωγή πρώτων υλών, η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων και η περιορισμένη διασύνδεση.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν οι κύριοι τομείς της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας, οι τομείς και τα προϊόντα με προοπτική ανάπτυξης, η σχέση του εξωτερικού εμπορίου με τη βιομηχανία, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, και οι ενέργειες του Υπουργείου Ενέργειας για υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι 6 στρατηγικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Ενέργειας, οι οποίες είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, το ανθρώπινο δυναμικό και οι δεξιότητές του, η ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθώς και ο καταρτισμός στρατηγικής για διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!