11.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 17:58

Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο:  Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

Μιχάλης Γιακουμή*

Η έλευση Ελλαδικών πανεπιστημιακών σχολών στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια ιστορική εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους για την εκπαίδευση, την έρευνα και την περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας. Η στρατηγική αξιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, αρκεί να τηρηθούν ορισμένες βασικές αρχές, με κυριότερη την ισόρροπη κατανομή των σχολών στις επαρχίες της Κύπρου.

Η συγκέντρωση πανεπιστημιακών σχολών αποκλειστικά στην πρωτεύουσα, όπως συνέβη στο παρελθόν, υπονομεύει την προσπάθεια για αποκέντρωση και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Αντίθετα, η δίκαιη γεωγραφική διασπορά τους μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τις περιφέρειες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και τις ευκαιρίες για τους νέους μας.

Γιατί είναι αναγκαία η δίκαιη κατανομή

Η Κύπρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όμως, είναι ζωτικής σημασίας να σχεδιαστεί ένας χάρτης που θα προβλέπει την κατανομή των σχολών σε όλες τις επαρχίες, αξιοποιώντας το δυναμικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η Λεμεσός, ως οικονομικό κέντρο, μπορεί να φιλοξενήσει σχολές που εστιάζουν στην επιχειρηματικότητα και τις χρηματοοικονομικές σπουδές. Η Λάρνακα, με την εγγύτητά της στο διεθνές αεροδρόμιο, ενδείκνυται για προγράμματα αεροπορικών επιστημών, ναυτιλιακών και θαλάσσιων σπουδών και έρευνας. Η Πάφος, με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, είναι ιδανική για σχολές που επικεντρώνονται στις τέχνες, την ιστορία και την αρχαιολογία.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Η περιοχή αυτή, που πληρώνει το βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, έχει ανάγκη από νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Η εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών με κατευθύνσεις τον Τουρισμό αλλά και τη Γεωργία / κτηνοτροφία, σπουδές στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Προτάσεις για μια στρατηγική υλοποίηση

Για να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των σχολών, προτείνω:

  1. Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο: Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τα κυπριακά και ελλαδικά πανεπιστήμια, να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χωροθέτηση των σχολών.
  2. Ενίσχυση Υποδομών: Η εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών πρέπει να συνοδεύεται από επενδύσεις σε υποδομές, όπως φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκες, μεταφορές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
  3. Κίνητρα για τις Περιφέρειες: Να δοθούν κίνητρα για την επιλογή περιφερειακών σχολών, όπως μειωμένα δίδακτρα, επιδότηση στέγασης ή αυξημένη χρηματοδότηση για έρευνα.
  4. Προτεραιότητα στις Ακριτικές Περιοχές: Οι ακριτικές περιοχές, όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος, να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή τους.

Η Δική μου Ευθύνη

Ως Βουλευτής της κατεχόμενης εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, έχω υποχρέωση να παλέψω για την ανάπτυξη της επαρχίας μας και τη δικαιοσύνη στον καταμερισμό των ευκαιριών. Η έλευση ελλαδικών πανεπιστημιακών σχολών αποτελεί μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Η Ευθύνη της Κυβέρνησης

Η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας και καινοτομίας. Αυτό, όμως, απαιτεί όραμα, στρατηγική και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Η εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους. Και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε πολιτικής επιλογής από την εκτελεστική εξουσία.

*Βουλευτής Αμμοχώστου

Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!