Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, BSC, MSc, PhD*
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Οι απειλές αλλά και οι ευκαιρίες που επιφέρει η έλευσή της και ο αντίκτυπος που αναμένεται να έχει στην ψηφιακή μεταμόρφωση του μέλλοντος, εν μέσω της πολύ ενδιαφέρουσας αλλά και ρευστής εποχής που διανύουμε, είναι κομμάτια μιας εκτεταμένης δημόσιας συζήτησης που, εφ’ εξής, θα γίνεται ολοένα και εντατικότερη.
Τα σενάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη που επικαλούνται ειδικοί και μη επί του θέματος εκτείνονται από την τεχνοφοβία, με άκρως ζοφερές και επιβλαβείς επιπτώσεις της AI για το μέλλον, έως και την τεχνολατρεία στο έτερο άκρο, όπου η τεχνολογική αυτή καινοτομία θα προσλάβει τη μορφή μιας συναρπαστικής επανάστασης που θα τα αλλάξει όλα προς το καλύτερο.
Για εκείνους που βλέπουν το θέμα με μια πιο ψύχραιμη και ρεαλιστική ματιά, η πραγματικότητα, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι απλούστερη. Η ορθή χρήση και εφαρμογή της ραγδαία αναπτυσσόμενης τεχνητής νοημοσύνης εναπόκεινται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, η εφαρμογή της ΑΙ αποτιμάται μάλλον με θετικό πρόσημο, καθώς οι επαΐοντες συνηγορούν πως έχει τη δυνατότητα να ανοίξει νέους δρόμους στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, συνεπικουρώντας το έργο των ιατρών και επιστημόνων προς αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Από την ταχύτερη ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών μέχρι την ψηφιοποίηση τεράστιου όγκου ιατρικών πληροφοριών και την επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων, οι εφαρμογές της είναι πολλές και πολλά υποσχόμενες.
Σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τη δύναμη της Τέχνητης Νοημοσύνης με τη βέλτιστη δυνατή πρόσβαση ασθενών και επαγγελματιών υγείας στο πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), οργανισμός διεθνούς εμβέλειας με έδρα την Κύπρο και στόχο την παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης σε άτομα με Θαλασσαιμία και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες παγκοσμίως, προχώρησε στην εφαρμογή του καινοτόμου TIF AI Knowledge Bot.
Πρόκειται για ένα εργαλείο αιχμής που παρέχει με το πάτημα ενός κουμπιού ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες γύρω από πληθώρα θεμάτων σχετικών με τη θαλασσαιμία, οι οποίες αντλούνται από τις εκτενείς και πολυβραβευμένες εκδόσεις της ΔΟΘ, όπως λ.χ. τις Κατευθυντήριες Γραμμές που εδώ και χρόνια επιμελείται και δημοσιεύει η Ομοσπονδία για τη διαχείριση διάφορων τύπων θαλασσαιμίας, της β-θαλασσαιμίας, μείζονος και ενδιάμεσης, της α-θαλασσαιμίας, κλπ.
Το TIF AI Knowledge Bot είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο προς εξυπηρέτηση της ποικιλόμορφης παγκόσμιας κοινότητας της θαλασσαιμίας, προσφέροντας υποστήριξη σε πληθώρα γλωσσών και προσαρμόζοντας δυναμικά τις απαντήσεις του, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των ασθενών και των φροντιστών τους όσο και των επαγγελματιών υγείας.
Όντας ίσως ο μοναδικός μέχρι στιγμής οργανισμός ασθενών διεθνώς που εφαρμόζει τεχνολογία αυτού του είδους, η ΔΟΘ πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά στην παροχή ουσιαστικής και άμεσης πληροφόρησης γύρω από αυτή τη σοβαρή κληρονομική, αιματολογική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μεγάλο αριθμό στην Κύπρο.
Μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε το TIF AI Knowledge Bot με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΔΟΘ https://thalassaemia.org.cy/.
Εκτιμούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, θα εμπλουτίζεται με πληροφορίες και θα αναβαθμίζεται διαρκώς, με στόχο να γίνει εφικτή η πρόσβαση κάθε γιατρού, επιστήμονα, ασθενή, γονέα, του ευρύτερου κοινού αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου εταίρου και φορέα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση στους τομείς αυτούς.
*Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας
Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας
Πρώην Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιογενών Παθήσεων του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου
Πρώην Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου Θαλασσαιμίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Κύπρο
Πρώην Πρόεδρος Παγκύπριας Συμμαχίας Σπανίων Παθήσεων