10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 0:06

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα εν μέσω αμφιβολιών για την έναρξη της συμφωνίας εκεχειρίας

Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, τη στιγμή που η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τίθεται εν αμφιβόλω.

Κατά τις αρχές της Γάζας, 73 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα μετά την ανακοίνωση της σύναψης συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί.

«Αφού ανακοινώθηκε η εκεχειρία, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν 73 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά και 25 γυναίκες» σε βομβαρδισμούς που είχαν κυρίως στόχο την πόλη της Γάζας αλλά και τη Χαν Γιούνις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «230 άνθρωποι τραυματίστηκαν» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς «οι οποίοι συνεχίζονται».

Πού «κολλάει» η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Νωρίτερα, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπαναχωρεί από τη συμφωνία, με την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία να αναβάλλεται. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καταλόγισε στη Χαμάς ότι προσπαθεί «να εκβιάσει παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής».

Από την πλευρά της η Χαμάς τόνισε ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία εκεχειρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η Χαμάς προσπαθεί την τελευταία στιγμή να πιέσει για την απελευθέρωση ενός ή δύο «συμβολικών» Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ και το Κατάρ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι επετεύχθη συμφωνία, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 33 ομήρων τις επόμενες έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων και την απόσυρση του Ισραήλ από πολλά τμήματα της Γάζας. Εφόσον επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του περιεχομένου της, είναι τα εξής:

  • Η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.
  • Στην πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
  • Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
  • Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
  • Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε γυναίκα που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό.
  • Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που τέθηκαν υπό κράτηση σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
  • Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
  • Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
  • Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
  • Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
  • Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των λειψάνων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!