Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και έφτασε στο 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε από 3% σε 3,3% τον Δεκέμβριο.
«Το βαρόμετρο για τις προβλέψεις των τιμών των γερμανικών εταιρειών αυξήθηκε σημαντικά στις 19,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2023», αναφέρει το Ifo, προσθέτοντας ότι «όλοι οι οικονομικοί κλάδοι θέλουν να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών» , για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Παρατεταμένη ύφεση
Η Γερμανία, κάποτε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποφέρει υπό το βάρος μιας παρατεταμένης ύφεσης. Με πτώση 0,2% του ΑΕΠ το 2024, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis. Το 2023, το ΑΕΠ είχε επίσης μειωθεί κατά 0,3%.
Η ανησυχητική εικόνα επιδεινώνεται από την πτώση κατά 2,5% των εξαγωγών, που κάποτε ήταν ο πυλώνας της γερμανικής ευημερίας. Η αύξηση της ανεργίας, από 5,4% το 2023 σε 6,1% το 2024, καταδεικνύει επίσης τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης.
Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει μάλιστα τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα στις εξαγωγές κρέατος , καθώς μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει τα ζώα ανακαλύφθηκε στο Βραδεμβούργο. Πολλές χώρες ανέστειλαν προληπτικά, την εισαγωγή γερμανικού βόειου και χοιρινού κρέατος-ανάμεσά τους η Βρετανία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, η Βρετανία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τη Γερμανία, διότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς κρέατος και ζωικών παραγώγων. Η Γερμανία είναι ο τρίτος προμηθευτής χοιρινού κρέατος και ο δεύτερος προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βρετανία.
Ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ,αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί πλήρως.Η οικονομική ζημιά που συνδέεται με τις εξαγωγές κρέατος -σε μια εποχή που η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες-μπορεί να εξαπλωθεί
Πολιτική διαμάχη
Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς τονίζει- ενόψει και των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου-την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων, για την αναζωογόνηση των δημοσίων επενδύσεων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε δέσμιοι των χθεσινών δογμάτων. Η Γερμανία χρειάζεται μια νέα πνοή και αυτό απαιτεί φιλόδοξες επενδύσεις στην καινοτομία και τις υποδομές», είπε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος σε ομιλία του στο Βερολίνο.
Ωστόσο, αυτή η θέση διχάζει βαθιά το γερμανικό πολιτικό τοπίο. Η συντηρητική αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς ,παραμένει προσκολλημένη στο περίφημο «φρένο χρέου»ς που κατοχυρώνεται στο γερμανικό Σύνταγμα.
Για τον υποψήφιο καγκελάριο Μερτς, «ενδεχόμενη θυσία της δημοσιονομικής μας αυστηρότητας θα ισοδυναμούσε με υποθήκευση των μελλοντικών γενεών. »
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες είναι εξίσου διχασμένοι: Ο Γενς- Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος στην τράπεζα LBBW, υποστηρίζει ότι « η στρατηγική του Σολτς είναι μεν επικίνδυνη, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητη εάν η Γερμανία θέλει να αποφύγει την παρατεταμένη στασιμότητα. »
Αντίθετα, ο Κλέμενς Φούεστ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, προειδοποιεί για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της αύξησης του δημόσιου χρέους, δηλώνοντας ότι « η οικονομική αξιοπιστία της Γερμανίας βασίζεται στη δημοσιονομική της πειθαρχία. »
Ρήξη με την κληρονομιά της Μέρκελ
Σε κάθε περίπτωση, η εποχή του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για τη Γερμανία. Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος επί 16 χρόνια, ενσάρκωνε τη σταθερότητα και την αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση, ο Όλαφ Σολτς επιδιώκει -και για την πολιτική του επιβίωση- έναν δυναμικό μετασχηματισμό της οικονομίας, αφήνοντας στην άκρη τη δημοσιονομική αυστηρότητα, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη γερμανική οικονομία.
«Σήμερα, η Γερμανία είναι αποδυναμωμένη, έχοντας ένα οικονομικό μοντέλο που αγωνίζεται να προσαρμοστεί σε έναν πολυπολικό κόσμο και σε πρωτοφανείς ενεργειακές και κλιματικές κρίσεις», τονίζουν παράγοντες της αγοράς . «Αυτός ο μετασχηματισμός, αν και απαραίτητος σύμφωνα με ορισμένους, απειλεί να μειώσει την επιρροή της Γερμανίας στην Ευρώπη και να αποδυναμώσει τον ηγετικό της ρόλο εντός της Ένωσης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
12 εκατομμύρια φτωχοί
Σύμφωνα με μια μελέτη του Youth Poverty Monitor της Ομοσπονδιακής Ένωσης Καθολικής Κοινωνικής Εργασίας Νέων, ένας στους τέσσερις νέους ενήλικες κινδυνεύει από τη φτώχεια. «Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών φτάνει το 25%.
Η κατηγορία της φτώχειας περιλαμβάνει άτομα που πρέπει να τα βγάλουν πέρα με λιγότερο από το 60%του μέσου εισοδήματος. Αυτό ισχύει για περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% των νέων Γερμανών ανησυχούν για το υψηλό κόστος των ενοικίων, καθώς πρέπει να ξοδέψουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]