Με μία φορτισμένη συναισθηματικά, αλλά και γεμάτη προειδοποιήσεις για το μέλλον των ΗΠΑ ομιλία, ο Τζο Μπάιντεν, έγραψε το τέλος σε μία καριέρα δεκαετιών στην πολιτική.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο προειδοποίησε για μια «επικίνδυνη» ολιγαρχία που διαμορφώνεται στην Αμερική, καθώς εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.
«Σήμερα, μια ολιγαρχία διαμορφώνεται στην Αμερική ακραίου πλούτου, ισχύος και επιρροής που απειλεί πραγματικά ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και την ελευθερία», είπε.
Ο Μπάιντεν, 82 ετών, έβαλε στο στόχαστρο ένα εξαιρετικά πλούσιο «τεχνολογικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα», το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ασκήσει ανεξέλεγκτη εξουσία στους Αμερικανούς.
The Statue of Liberty is an enduring symbol of the soul of our nation – a soul shaped by the forces that bring us together, and by forces that pull us apart.
And yet, through good times and tough times we have withstood it all. pic.twitter.com/hcQnimz5w8
— President Biden (@POTUS) January 16, 2025
Αν και δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά σε ονόματα, είναι σαφές πως έδειχνε τον Έλον Μασκ, πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, και αρκετούς ακόμη δισεκατομμυριούχους που βρίσκονται στο πλευρό του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ σε κρίσιμα πόστα της νέας διακυβέρνησης.
Κλιματική αλλαγή και fake news
Χρησιμοποίησε επίσης την τελευταία του τηλεοπτική ομιλία από τον Λευκό Οίκο για να εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την παραπληροφόρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, είπε ότι «ισχυρές δυνάμεις θέλουν να ασκήσουν την ανεξέλεγκτη επιρροή τους για να εξαλείψουν τα βήματα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα για εξουσία και κέρδος».
Σχετικά με την παραπληροφόρηση, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «οι Αμερικανοί θάβονται κάτω από μια χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης, επιτρέποντας την κατάχρηση εξουσίας».
Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, όπου η οικογένειά του είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει, υπεραμύνθηκε του έργου του, αναφερόμενος στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις δαπάνες υποδομών, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφαλή έξοδο της χώρας από την πανδημία.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να αισθανθούμε τον πλήρη αντίκτυπο όλων όσων κάναμε μαζί, αλλά οι σπόροι φυτεύονται, και θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν για τις επόμενες δεκαετίες».
Τόνισε δε πως η Αμερική παραμένει πάντα η χώρα των ευκαιριών και των δυνατοτήτων.
I’ve always believed America can be defined in one word: Possibilities.
Only here do we believe anything is possible – like a kid with a stutter from modest beginnings sitting in the Oval Office as President of the United States.
That’s the magic of America. pic.twitter.com/9nlR3AJikV
— President Biden (@POTUS) January 16, 2025
Διακυβεύονται πολλά
Ο Μπάιντεν ευχήθηκε επιτυχία στην επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά συνέχισε μια σειρά από αιχμηρές προειδοποιήσεις, με τον πρόεδρο να δηλώνει «τόσα πολλά διακυβεύονται αυτή τη στιγμή».
Εξαπέλυσε επίσης βολές σε εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως η Meta, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα απαλλαγεί από τους ανεξάρτητους ελέγχους δεδομένων. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαταλείπουν τον έλεγχο στοιχείων. Η αλήθεια πνίγεται από ψέματα που λέγονται για την εξουσία και το κέρδος», είπε ο Μπάιντεν.
Και η επίθεσή του σε ένα εξαιρετικά πλούσιο «τεχνολογικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα» ήταν μια συγκαλυμμένη αναφορά σε στελέχη της Silicon Valley, όπως ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που είναι κοντά στον Τραμπ και παρείχε τεράστια οικονομική υποστήριξη στην εκστρατεία του.
Άλλα αφεντικά της τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχουν κάνει προσπάθειες να βελτιώσουν τις σχέσεις με τον Τραμπ πριν από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να «φυλάξουν» τη χώρα τους: «Μακάρι να είστε όλοι οι φύλακες της φλόγας».
Η συμφωνία στη Γάζα
Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του συνέπεσε με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μερικές από τις πιο σκληρές της καριέρας του και ανέλαβε τα εύσημα για τη συμβολή του στη συμφωνία.
Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος ανέλαβε επίσης τα εύσημα για τη συμφωνία, λέγοντας ότι ήταν δυνατή μόνο επειδή κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο.