5.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 9:24

Ευρωβαρόμετρο: Μεγάλη η στήριξη Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο

Μεταξύ των χωρών των οποίων οι πολίτες εξέφρασαν τα υψηλότερα επίπεδα στήριξης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δείχνει επίσης πως σημαντικό ποσοστό Κυπρίων θεωρούν πως η στήριξη που παρέχεται σήμερα στους γεωργούς είναι πολύ χαμηλή.

Η έρευνα, η οποία σύμφωνα δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν δείχνει «πρωτοφανή ευαισθητοποίηση και υποστήριξη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική», έρχεται εν μέσω της συζήτησης για αναθεώρηση των πολιτικών της ΕΕ για στήριξη της γεωργίας εν μέσω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης, των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η άνοδος των τιμών μετά και την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, οι Κύπριοι που συμμετείχαν στην έρευνα, απαντώντας σε ερώτηση για το σε ποιον βαθμό συμφωνούν πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική ωφελεί όλους τους πολίτες της ΕΕ και όχι μόνο τους αγρότες, κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών μεταξύ των κρατών μελών που απάντησαν πως «συμφωνούν πλήρως» (48%, συγκριτικά με 18% στην ΕΕ).

Όσον αφορά τη γενικότερη θετική στάση, οι Κύπριοι ήταν τρίτοι από τα κράτη μέλη (48% συμφωνούσαν απόλυτα και 37% έτειναν να συμφωνήσουν, συνολικά 85%, σε σύγκριση με 18% και 52% και σύνολο 70% στην ΕΕ). Ψηλότερα ποσοστά είχαν η Λιθουανία (26% και 60%, σύνολο 86%) και η Μάλτα (38% και 48%, σύνολο 86%).

Απαντώντας σε ερώτηση με την οποία κλήθηκαν να αξιολογήσουν την οικονομική στήριξη που δίνεται στους αγρότες, με το κείμενο της ερώτησης να σημειώνει πως αυτό γίνεται «για να βοηθήσει να σταθεροποιήσει τα εισοδήματά τους», 42% των Κυπρίων συμμετεχόντων έκριναν πως η στήριξη ήταν «υπερβολικά χαμηλή» και το 50% πως είναι όση χρειάζεται.

Οι Κύπριοι ήταν στην πέμπτη θέση μετά τους Μαλτέζους (48%), τους Έλληνες (46%), τους Λετονούς (46%) και τους Πορτογάλους (45%), και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (27%), όπου ωστόσο το 56% απάντησε πως η βοήθεια ήταν όση χρειάζεται.

Η όγδοη κατά σειρά έρευνα με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι, η γεωργία και η ΚΓΠ» πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ 13 Ιουνίου και 8 Ιουλίου 2024 με δείγμα 26.349 άτομα, ενώ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 Ιουνίου και 5 Ιουλίου με δείγμα 506 ατόμων.

Η ΚΑΠ, ανέφερε ο κ. Χάνσεν, «έχει καταστεί ένα πραγματικό δομικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δείχνει τη σημασία των γεωργών και της γεωργίας στην κοινωνία μας», προσθέτοντας πως οι πολίτες «εμπιστεύονται τις πολιτικές μας που βοηθούν τους γεωργούς να παρέχουν ασφαλή τρόφιμα, να υιοθετούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και να ενισχύουν την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν, η τελευταία έρευνα δείχνει την στήριξη για την ΚΑΠ να έχει φθάσει «σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», με το 70% των ερωτηθέντων να συμφωνεί ότι μέσω της πολιτικής αυτής η ΕΕ συνεισφέρει στην παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας.

Επίσης, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΚΑΠ εκπληρώνει το ρόλο της για εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού με τρόφιμα ανά πάσα στιγμή (81%), 72% ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, 71% ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας και των ψηφιακών λύσεων για τη στήριξη των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων και 70% ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου των γεωργών στην αλυσίδα τροφίμων.

Ακόμα, η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (70%), η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (70%), η εξασφάλιση λογικών τιμών στα τρόφιμα (69%), η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (66%) και η ενθάρρυνση νέων για ένταξή τους στον γεωργικό τομέα (63%) θεωρούνται επίσης βασικοί τομείς στους οποίους συνεισφέρει η ΚΑΠ.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες, μεγάλα ποσοστά των ερωτηθέντων επέλεξαν τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ ανά πάσα στιγμή (94%), την εξασφάλιση λογικών τιμών τροφίμων για τους καταναλωτές (92%), την εξασφάλιση βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων (91%) και την ενίσχυση του ρόλου του γεωργού στην αλυσίδα τροφίμων (90%).

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θεωρούνται ακόμα επιτυχημένες από τους Ευρωπαίους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να πιστεύει ότι αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργία και τους καταναλωτές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 76% συμφωνεί ότι οι συμφωνίες αυτές διασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των αγορών και του εφοδιασμού με γεωργικά προϊόντα στην ΕΕ, 73% ότι ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, και 71% ότι προωθούν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καλής μεταχείρισης των ζώων για τη γεωργική παραγωγή σε άλλες χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!