8.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Ιανουάριος 2025 | 3:22

Οι μεγάλες δικαστικές μάχες το 2024 στην Κύπρο

Δικαστικές υποθέσεις, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη όσο λίγες και προκάλεσαν αναταράξεις εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2024, θέτοντας τα πεπραγμένα της δικαιοσύνης στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Υποθέσεις που ακουμπούν πολιτικά πρόσωπα, πρόσωπα από τους κόλπους της Εκκλησίας, υποθέσεις με πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Κάποιες εξ΄ αυτών έγραψαν «τίτλους τέλους», ενώ άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται η έναρξη ή η συνέχιση τους με το νέο χρόνο 2025.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προβαίνει σε μια αναδρομή σε δέκα δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και απασχόλησαν την κοινή γνώμη το 2024.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε μια δικαστική μάχη, που δόθηκε μέχρι εσχάτων και είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συνεπεία μιας μεγάλης αντιπαράθεσης, που κράτησε για αρκετό καιρό, ανάμεσα στους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη και τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου υπήρξε η πιο πολυσυζητημένη στα χρονικά της Δικαιοσύνης, αφού το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους ισοπεδωτικό και ακραίο.

Απόφαση καθοριστικής σημασίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν και απόρριψη της προσφυγής του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, που επιχειρούσε την ακύρωση του πορίσματος της τρίτης θανατικής ανάκρισης για τον εθνοφρουρό, Θανάση Νικολάου, αλλά και η απόρριψη της Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας του Νόμου για το Πόθεν Έσχες του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Εξάλλου, το δρόμο της δικαιοσύνης πήραν και οι υποθέσεις της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, καθώς επίσης η ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου «Al Jazeera», όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Μύρωνα Νικολάτου.

Οι δύο υποθέσεις, που θα βρεθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με το νέο χρόνο, κρίνονται ως μείζονος σημασίας, αφού εμπίπτουν στις πιο σοβαρές του ποινικού κώδικα.

Επίσης, μια σειρά υποθέσεων σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα θα βρεθούν ενώπιον δικαστηρίων με το νέο χρόνο, με την κρίση των δικαστών, οι οποίοι -κατά περίπτωση- έχουν κληρωθεί να φέρουν εις πέρας τις υποθέσεις αυτές, να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2024, σε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά χρονικά διαδικασία, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την παύση του τέως Γενικούς Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κρίνοντας ανάρμοστη τη συμπεριφορά του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παύεται και επίσημα δέκα χρόνια μετά τον διορισμό του από τον Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από μια διαδικασία που έγραψε τίτλους τέλους στην κόντρα του με τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία δεν ήταν λίγες οι φορές που έφτασε στα άκρα.

Και οι οκτώ Δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου αποδέχτηκαν την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, και στη βάση του συνόλου της μαρτυρίας έκριναν πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «παραβίασε τα όρια και έδειξε συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων, που τον καθιστά ανίκανο», ενώ αποφάσισαν πως «είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας υπέγραψε την παύση η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας-Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Η απόφαση, έκτασης 209 σελίδων, απέδιδε στον τέως Γενικό Ελεγκτή «ανικανότητα» να συνεχίσει τα καθήκοντά του, ενώ τόνιζε ότι η συμπεριφορά του “δεν ανταποκρινόταν στο ελάχιστο σε αυτό που έπρεπε”.

Χαρακτήριζε, επίσης, «απαράδεκτη και επικίνδυνη» τη συμπεριφορά του για το κράτος δικαίου.

«Ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα διά της απόφασης αυτής που ακούσατε, του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πέτυχε την καρατόμησή μου, παρουσιάζοντάς με ως με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε από την ΚΔ», δήλωνε ο κ. Μιχαηλίδης, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Την ίδια ημέρα διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για «πάταξη της γάγγραινας που λέγεται διαφθορά κι έχει πολύ βαθιά πλοκάμια», απαντώντας όμως διπλωματικά εάν θα το πράξει αυτό από το μετερίζι της ενεργούς πολιτικής.

Η παύση Οδυσσέα, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από πλευράς πολιτικής σκηνής -και όχι μόνο- ενώ η κοινή γνώμη σ’ ένα βαθμό διχάζεται ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν πως το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίως κατέληξε στην συγκεκριμένη απόφαση και σε όσους κάνουν λόγο για απόφαση «ντροπή για τη Δημοκρατία», προτάσσοντας το έργο που επιτέλεσε ο τέως Γενικός Ελεγκτής. Ωστόσο, διάφορες μετρήσεις κατέδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάσσονται κατά της απόφασης του Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα σενάρια για τον διάδοχο της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ πέντε ημέρες μετά διοργανώνεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παύση του, με τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ, της  ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολογιών, υποστηρικτών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καθώς και ανεξάρτητων πολιτών, που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη διαφθορά και το κατεστημένο.

Υπόθεση Θανάση Νικολάου Παραμένει σε ισχύ το πόρισμα της 3ης θανατικής ανάκρισης

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2024, σε μια καθοριστικής σημασίας απόφαση, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα έκδοσης εντάλματος Certiorari του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, με το οποίο ζητούσε την ακύρωση του πορίσματος της 3ης θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, που αφορά στον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Αν και το αίτημα Σταυριανού απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, εντούτοις, η απόφαση έκανε λόγο για «νομικό σφάλμα» από τη 3η θανατική ανακρίτρια, αφού η ίδια δεν επέτρεψε στον αιτητή να ακουστεί η μαρτυρία του στη διαδικασία.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δικαιοσύνης δεν θα εξυπηρετούσε σε οτιδήποτε τυχόν ακύρωση και του τρίτου πορίσματος.

Οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, ο νομικός Θανάσης Αθανασίου και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Λάμπρος Παππάς αναμένεται να εντείνουν τις έρευνες, ώστε να φτάσουν στους δολοφόνους του μαρτυρικού Θανάση, αφού μετά από την απόφαση του Ανωτάτου το πόρισμα της 3ης θανατικής ανακρίτρια, το οποίο αποκαλύπτει τη δολοφονία του άτυχου εθνοφρουρού, παραμένει σε ισχύ.

Για «πλήγμα στην ελευθερία του λόγου» έκανε λόγο εξερχόμενος του Δικαστηρίου, ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ενώ  η δικηγόρος του, Ανδριάνα Κλαΐδη, δήλωσε πως το «πόρισμα έπασχε» και ο πελάτης της σήμερα είναι κερδισμένος και όχι χαμένος.

«Ίσως είμαι ο μοναδικός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά του, δεν υπάρχει οποιαδήποτε διόρθωση και θεραπεία σε αυτό το ζήτημα», δήλωνε την ίδια ημέρα ο Πανίκος Σταυριανός.

Από την άλλη, ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, Νίκος Κληρίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αναφέρθηκε σε μια «ξεκάθαρη και μνημειώδη απόφαση», που δικαιώνει τον αγώνα της Αντριάνας Νικολάου, μητέρας του Θανάση, σε σχέση με τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του γιου της.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ανώτατου δεν ήταν ομόφωνη, αφού ο δικαστής Ιωάννης Ιωαννίδης είχε εκφράσει διαφορετική άποψη από αυτή της πλειοψηφίας.

Ο ιατροδικαστής ζητούσε μέσω του αιτήματος έκδοσης εντάλματος Certiorari την ακύρωση του πορίσματος, με το οποίο κρίθηκε κατά την 3η θανατική ανάκριση ότι ο θάνατος του μαρτυρικού Θανάση προήλθε από στραγγαλισμό, ανατρέποντας τα προηγούμενα ευρήματα, που ήθελαν το θάνατό του να είχε προέλθει από πτώση εξ ύψους.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του Θανάση εναντιώθηκε στο αίτημα Σταυριανού, θεωρώντας ότι ο ιατροδικαστής «δεν έχει έννομο συμφέρον» να ζητά ακύρωση του πορίσματος, καθώς δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματα του.

Η τρίτη θανατική ανάκριση έριξε αυλαία, στις 10 Μαΐου του 2024, με την θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου να έχει αποκλειστικά τον λόγο, για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού. Η θανατική ανακρίτρια, μετά από μια δίκη που κράτησε πέραν των έξι μηνών, ανακοίνωσε την απόφαση της σε σχέση με τα αίτια θανάτου του μαρτυρικού νέου, η οποία αναφέρει πως ο θάνατος του προήλθε από στραγγαλισμό.

Ο μαρτυρικός Θανάσης εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας το 2005. Σημειώνεται πως το 2005, ο Πανίκος Σταυριανός ήταν ο κυβερνητικός ιατροδικαστής, ο οποίος είχε διενεργήσει αυτοψία μαζί με τον ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους στη σκηνή και μετέπειτα νεκροτομή στη σορό του Θανάση, κατά την οποία αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού οφειλόταν σε πτώση από ύψος, αποκλείοντας την πιθανότητα δολοφονίας.

Με το νέο χρόνο απαντούν στις εναντίον τους κατηγορίες Νεκτάριος και Πορφύριος

Άλλη μια υπόθεση, που σείει συθέμελα την κυπριακή εκκλησία, πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2024 οι δύο τέως Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, Νεκτάριος και Πορφύριος, παραπέμπονται σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Η διαδικασία αναμένεται να απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες και το 2025, αφού οι δύο κατηγορούμενοι μοναχοί δεν αναμένεται να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες πριν από τις 21 Ιανουαρίου του 2025.

Οι κατηγορούμενοι μοναχοί αντιμετωπίζουν 24 κατηγορίες, που αφορούν στη συνωμοσία προς καταδολίευση, στη διάπραξη κακουργήματος, στην παράνομη κατοχή περιουσίας 196 χιλιάδων ευρώ, στην κλοπή από αντιπρόσωπο, στην πλαστογραφία, στην κυκλοφορία πλαστογράφου, στην κλοπή, στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στη ψευδή φορολογική δήλωση και στην παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση θα είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, με τη λίστα μαρτύρων να περιλαμβάνει 71 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πιστοί, αλλά και ιερωμένοι που υποστηρίζουν πως εξαπατήθηκαν.

Εκκλησιαστική δίκη – Καθαιρέθηκαν Νεκτάριος, Πορφύριος και Αββακούμ

Εξάλλου, σκληρή μάχη έδωσαν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος, κατά την εκκλησιαστική δίκη ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 30 Αυγούστου του 2024 και ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2024, με την καθαίρεσή τους.

Πέραν του Νεκτάριου και Πορφύριου, κατηγορούμενος ήταν  και ο μοναχός Αββακούμ, ο οποίος αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες.

Το 6μελες Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την επαναφορά στις τάξεις των μοναχών του Νεκταρίου Γεωργίου, του Πορφυρίου Ττόουλου και του Αββακούμ Χριστοφή, τέως κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, βάσει των Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εξάλλου, από την πλευρά της η Αστυνομία έχει διερευνήσει ή διερευνά δεκαέξι υποθέσεις, που αφορούν στο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, στις 21 Νοεμβρίου του 2024, από τις 16 αυτές υποθέσεις μια έχει καταχωρηθεί στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας εναντίον των δύο τέως αρχιμανδριτών Νεκτάριου και Πορφύριου, εννέα έχουν προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες και έξι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διερεύνησής τους.

Μεταξύ αυτών που διερευνώνται είναι η καταγγελία του μοναχού Νεκτάριου κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα ότι για καταθέσεις χρηματικών ποσών απευθείας στο λογαριασμό του.

Επίσης, διερευνάται υπόθεση που αφορά σε εργασιακή εκμετάλλευση ενός μοναχού της Μονής Αββακούμ, ενώ τρίτη υπόθεση αφορά σε αδικήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εντός της μονής.

Οι υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, οι πλείστες αφορούν καταγγελίες πιστών, δυο αφορούν σεξουαλικής φύσεως αδικήματα και μια επίθεση κατά εργαζόμενης στη Μονή από μοναχό.

Με το νέο χρόνο αρχίζει επί της ουσίας η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση Al Jazeera

Ξανά ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας θα βρεθούν με το νέο χρόνο οι τρεις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου «Al Jazeera», όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Συγκεκριμένα, στις 13 Ιανουαρίου του 2025 αρχίζει κανονικά η ακρόαση της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενους τον  πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, τον πρώην Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνη Αντωνίου.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται πως ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος ήταν ένας εκ των κατηγορουμένων, απαλλάχθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2023 από το κατηγορητήριο.

Η συνέχεια της υπόθεσης ενώπιον της δικαστικής αίθουσας θα συνεχιστεί πλέον με τον Αντρέα Πιττάτζιη να εμφανίζεται ως δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αντώνη Αντωνίου.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας προχώρησε τον Ιούνιο του 2023 στην αναστολή της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, η οποία ακολούθως επανακαταχωρήθηκε.

Η υπόθεση είχε αποσυρθεί, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου, αφού στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου.

Το Εφετείο ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιουλίου του 2023.

Η καταχώριση της υπόθεσης είχε γίνει αρχικά στα μέσα Ιουλίου του 2022 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.

Η έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο του δικτύου Al Jazeera, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και επεκτάθηκε στο εξωτερικό, όπου λήφθηκαν καταθέσεις και στοιχεία.

Επίσης, εξετάστηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπό κατηγορία προσώπων.

H δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera οδήγησε στην απόσυρση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την Κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Δημητριάδης και άλλα 9 πρόσωπα

Άλλη μια μεγάλη δικαστική υπόθεση που αναμένεται με ενδιαφέρον το 2025, αφορά και πάλι πολιτογραφήσεις, αφού σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν συνολικά δέκα πρόσωπα, οκτώ φυσικά και δύο νομικά, ανάμεσα τους και ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, καθώς και συγγενικά του πρόσωπα, που έχουν συμφέροντα με το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας, μέσω του οποίου έγιναν πολιτογραφήσεις.

Οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 16 Ιανουαρίου του 2025,  όπου θα τους απαγγελθούν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 59 κατηγορίες, που αφορούν επηρεασμό, δωροδοκία, δεκασμό, συνωμοσία προς καταδολίευση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και παραβίαση σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ποινικοποίηση της διαφθοράς.

Πέραν του κ. Δημητριάδη κατηγορούνται, επίσης, ο Ανδρέας Δημητριάδης, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Δημητριάδης, η Ελένη Σιμιλλίδη, ο Jing Wang, ο  Josef Friedrich Santin, η Βασιλική Γεωργίου-Santin, η εταιρεία Andreas Demetriades & Co LLC και η εταιρεία Delsk (Cyprus) Business Services Ltd.

Η υπόθεση καταχωρίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2024.

Συνταγματικός ο Νόμος του Πόθεν  Έσχες

Στις 20 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει την απόφασή του σε σχέση με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και υποχρέωνε τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, η οποία ήταν ομόφωνη.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον νόμο, απορρίπτοντας την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας που σχετιζόταν με τον «περί ορισμένων αξιωματούχων και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (υποβολή και έλεγχος δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας) νόμο του 2024.

Κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίθηκε ότι δεν πλήττεται με τη νομοθεσία, η ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά αντίθετα προάγεται η διαφάνεια και λογοδοσία και ενισχύεται η αναγκαία εμπιστοσύνη του κοινού προς τον θεσμό.

Σύμφωνα με την απόφαση, παρά το ύψιστο του αξιώματος του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν τελεί υπό αμφισβήτηση ότι δεν υπάγονται στη δικαστική εξουσία και δεν καταστρατηγεί τη συνταγματική Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, απεναντίας, θεσμοθετείται ένα πρόσθετο εχέγγυο προς την περαιτέρω διασφάλιση της ακεραιότητας του θεσμού.

Το Δικαστήριο έκρινε, εξάλλου, ότι προάγεται η διαφάνεια και λογοδοσία και η ενίσχυση της αναγκαίας εμπιστοσύνης προς το θεσμό από το κοινό.

Έκρινε, επίσης, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στον υπό Αναφορά Νόμο ενήργησε εντός των αρμοδιοτήτων της και ως εκ τούτου, δεν παρέχεται περιθώριο δικαστικής παρέμβασης στο έργο της.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2025 θα συνεχιστεί η δίκη Γιαννάκη

Τον Οκτώβριο του 2024 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης πλαστογραφίας και διακίνησης πλαστού εγγράφου εναντίον του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, η οποία προέκυψε μετά από καταγγελία του πρώην Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το 2022.

Ο κατηγορούμενος είχε καταφύγει αρχικά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και ακολούθως στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε.

Ο συνήγορος του κ. Γιαννάκη, Γιάννης Πολυχρόνης, έθεσε προδικαστική ένσταση, επικαλούμενος παραβίαση δικαιωμάτων του πελάτη του, σύμφωνα με τον τρόπο που έγινε η καταγγελία από Γενικό Ελεγκτή, και κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για τον τρόπο συλλογής των τεκμηρίων.

Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο, με τον κ. Πολυχρόνη να αποσύρεται ακολούθως από την υπόθεση, μετά από διαφωνία του με την κατηγορούσα Αρχή, για την εμπειρογνωμοσύνη μάρτυρα κατηγορίας.

Στο μεταξύ, ο κατηγορούμενος, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου στις 17 Δεκεμβρίου του 2024 χωρίς συνήγορο, ζήτησε εξαίρεση δικαστού, κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση του δικαστηρίου στην υπόθεση, για την οποία το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επόμενη δικάσιμο, η οποία ορίστηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2025.

Ενώπιον δικαστηρίου σειρά υποθέσεων σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Σειρά υποθέσεων που αφορούν σε σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου, βρέθηκαν ενώπιον δικαστηρίου το 2024, με την εκδίκαση των πλείστων εξ αυτών να συνεχίζεται το 2025.

Συγκεκριμένα, στις 13 Ιανουαρίου του 2025 έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για την υπόθεση εναντίον του 73χρονου Διευθύνοντα Συμβούλου της Afik Group, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος αντιμετωπίζει 242 κατηγορίες, με πιο σοβαρή αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Όμιλος σε συνεργασία με την εταιρεία Duminka Constructions έχει κατασκευάσει παράνομα σε ε/κ γη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο Τρίκωμο πάνω από 50.000 διαμερίσματα και κατοικίες, πάνω από 30 χώρους εστίασης, διασκέδασης και υδροπάρκα, η αξία των οποίων, με βάση την εκτίμηση λειτουργών του Κτηματολογίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 43 εκ. ευρώ.

Ο κατηγορούμενος παραμένει υπό κράτηση από την αρχές Ιουνίου, όταν συνελήφθη από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν στην κατοχή του ταυτότητες και διαβατήριο του ψευδοκράτους, της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Πορτογαλίας.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η κατηγορούσα Αρχή ανέφερε ότι για τις ίδιες υποθέσεις έχουν εκδοθεί διεθνή και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τους γιους του κατηγορουμένου, τον 51χρονο Αφίκ Γιάκοβ και τον 49χρονο Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ.

Το δικαστήριο απέρριψε τρεις προδικαστικές ενστάσεις, που υπέβαλε η υπεράσπιση Αϊκούτ, δύο εκ των οποίων αμφισβητούσαν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση.

Εξάλλου, στις 5 Μαρτίου του 2025 έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος και για την υπόθεση εναντίον 49χρονης Γερμανίδας κτηματομεσίτριας, που κατηγορείται για σφετερισμό ε/κ περιουσιών, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά 56 κατηγορίες, για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον, παράνομη κατοχή και χρήση γης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η 49χρονη συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, μετά από πληροφορία που δόθηκε στην Αστυνομία από συνταξιδιώτη της σε πτήση από Φρανκφούρτη για Λάρνακα, σύμφωνα με την οποία η ίδια παραδέχθηκε πως εμπορεύεται ακίνητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αναφέρθηκε ότι η κατηγορούμενη προωθεί προς πώληση κατοικίες που ανεγείρονται από τον Όμιλο Kayim Group στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους.

Στην κατοχή της βρέθηκαν τιμολόγια, που εξέδωσε η εταιρεία της κτηματομεσίτριας προς την Kayim Group, για το συνολικό ποσό των 32.000 ευρώ ως προμήθεια για την πώληση πέντε διαμερισμάτων.

Με βάση αξιολόγηση του κτηματολογίου Κερύνειας, η σημερινή αξία του συγκροτήματος κατοικιών ανέρχεται σχεδόν στα 3 εκ. ευρώ.

Η ίδια ανέφερε ότι επένδυσε για αγορά ακινήτου, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι η περιουσία ήταν ελληνοκυπριακή. Η κατηγορούμενη, η οποία παραμένει υπό κράτηση, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Το δικαστήριο απέρριψε ένσταση της κατηγορούμενης περί μη δίκαιης δίκης.

Στο μεταξύ, στις 24 Φεβρουαρίου 2025 έχει οριστεί δικάσιμος και για την υπόθεση εναντίον δύο γυναικών, ηλικίας 61 και 53 ετών, που κατάγονται από την Ουγγαρία και διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν περίπου 60 κατηγορίες, οι οποίες αφορούν συνωμοσία, δόλιες συναλλαγές σε σχέση με ακίνητη περιουσία άλλων, παράνομη νομή και χρήση γης άλλων, και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφορικά με ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές Αμμοχώστου (Ακανθού) και Κερύνειας (Άγιο Αμβρόσιο, Καλογραία), όπου έχουν ανεγερθεί εννέα τουριστικά συγκροτήματα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Κτηματολογικό Τμήμα, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η σημερινή αξία των τεμαχίων έχει εκτιμήσει συνολικά στα €58,5 εκ.

Οι κατηγορούμενες παραμένουν υπό κράτηση, καθώς το εφετείο απέρριψε έφεσή τους εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου για προφυλάκιση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θ. Γκότσης: Μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία μας το «Αμάλθεια»

Το Σχέδιο Αμάλθεια παραμένει μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου...

Βρετανία: Κρατούμενοι τραυμάτισαν με καπάκι κονσέρβας τον φυλακισμένο πατέρα – βασανιστή της 10χρονης Σάρα

Τραύματα στο πρόσωπο και τον λαιμό κατάφεραν δύο κρατούμενοι της φυλακής του Μπελμάρς στον Ουρφάν Σαρίφ, καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη για τον βασανισμό και...

Αυστρία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Οι συνομιλίες για τον αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό καταρρέουν μετά την αποχώρηση των φιλελευθέρων. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο όταν ο πρόεδρος της Αυστρίας έδωσε εντολή...

Μεσσηνία: Πατέρας πυροβόλησε με καραμπίνα τον 37χρονο γιο του – Τραυματίστηκε ελαφρά το θύμα

Ένας 37χρονος τραυματίστηκε ελαφρά σε σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή των Αρφαρών Μεσσηνίας, βόρεια της Καλαμάτας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τη δημόσια...

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το...

Πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τη θέση της στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτει πλέον από την Πρωτοχρονιά και για δύο χρόνια η Ελλάδα, μετά την πανηγυρική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!