Για να το πετύχει αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν υποστήριξε στρατιωτικά και οικονομικά τις συριακές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, παρά την παρουσία σε αυτές τρομοκρατικών στοιχείων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα αυξάνει την επιρροή της στο θαλάσσιο τμήμα μεταξύ της Συρίας και της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. Η ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση στη θαλάσσια ζώνη της Συρίας ήταν πολύ σημαντική για τον Ερντογάν, τονίζουν στη Ναυτεμπορική Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

«Για την Τουρκία, προσθέτουν, η νίκη των τζιχαντιστών δημιουργεί μια προνομιακή πρόσβαση στις ακτές και την ΑΟΖ της Συρίας, με την ελπίδα να ενισχυθεί η θέση των κατεχόμενων εδαφών στη βόρεια Κύπρο, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την αύξηση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή, σημαντικό παράγοντα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, μια χώρα μέλος της ΕΕ».

Το εμπάργκο στο ψευδοκράτος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να περιορίσει το οικονομικό εμπάργκο  στο ψευδοκράτος, που πλήττει το κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα του νησιού. «Με την τουρκική νίκη στη Συρία, ο Ερντογάν έχει έτσι τη δυνατότητα να εξισορροπήσει την κατάσταση, θεωρώντας ότι ο τουρκικός στρατός είναι, μαζί με τον ισραηλινό, ο ισχυρότερος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και μάλιστα έχοντας το προνόμιο του μέλους του ΝΑΤΟ που του εγγυάται ένα άβατο καθεστώς», προειδοποιούν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες. Προσθέτουν μάλιστα ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει μία συμφωνία με την κυβέρνηση των τζιχαντιστών για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, όπως έπραξε και με το παράνομο Τουρκο-λυβικό μνημόνιο. Στόχος της Άγκυρας είναι να επεκτείνει την τουρκική ΑΟΖ ανατολικά της Κύπρου- σε μια  θαλάσσια περιοχή δηλαδή, που με βάση το διεθνές δίκαιο θα έπρεπε να μοιραστούν Λευκωσία και Δαμασκός».

Η «Γαλάζια Πατρίδα»

Άλλωστε,  με την πολιτική της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προσπαθώντας να «νομιμοποιήσει τις εκτός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας διεκδικήσεις της, μέσα από διμερείς συμφωνίες, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Όπως έχει άλλωστε επανειλημμένα προειδοποιήσει  και ο βουλευτής της ΝΔ και  καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος,  «η Άγκυρα θα επιχειρήσει ουσιαστικά να κατοχυρώσει ΑΟΖ και ανατολικά και δυτικά της Κύπρου, με απώτερο στόχο να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Καστελλόριζου, που εμποδίζει την “έξοδο” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Το ενδεχόμενο τουρκο-συριακού μνημονίου για την ΑΟΖ αποτελεί επομένως σοβαρό κίνδυνο και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. «Η “Γαλάζια πατρίδα” είναι φτιαγμένη με “εχθρό” εμάς. Εμείς είμαστε το ‘πρόβλημα’ για την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος, ο ελληνισμός», επισημαίνει ο κ. Συρίγος.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  psilosm@naftemporiki.gr