Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BBB”, από “BBB-“, προχώρησε την Παρασκευή ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, επικαλούμενος έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα και τη συνεχή μείωση του λόγου του χρέους της γενικής Κυβέρνησης της χώρας προς το ΑΕΠ.
Ο Scope, ένας από τους πρώτους οίκους αξιολόγησης που αναβάθμισαν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα πέρσι, αναθεώρησε επίσης τις προοπτικές σε Σταθερές, από Θετικές.
«Η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η πιο σταθερή στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενισχύουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα και την τάση ανάπτυξης», τονίζει ο γερμανικός οίκος.
Επιπλέον, ο Scope αναφέρει πως η αναβάθμιση σε «BBB» αντανακλά επίσης την προσδοκία του για συνεχή μείωση του λόγου του χρέους της γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια.
Ο οίκος εκτιμά ότι η μείωση αυτή οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους, παράλληλα με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Αναφέρει επίσης ότι η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος ενισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και στη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η Ελλάδα έχει βιώσιμη πρόσφατα μια σειρά από αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της, με τον S&P Global Ratings να την αναβαθμίζει τον περασμένο Απρίλιο και τον Fitch τον Δεκέμβριο του 2024, μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια».
Από το 2020, το χρέος της χώρας, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 160% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2023 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 152% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024.