Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, ο Μακρόν θα δεχθεί σήμερα τους επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, της «Ρεπουμπλικανικής» δεξιάς και του κεντρώου μπλοκ- «Renaissance», «Horizons» και «MoDem». Στις σημερινές συναντήσεις δεν έχουν κληθεί πάντως, εκπρόσωποι της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Στο Ελιζέ έχουν προσκληθεί ο επικεφαλής του MoDem , Φρανσουά Μπαϊρού, ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο Λοράν Μαρκαντζελί, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Horizons και ο γερουσιαστής του UDI , Ερβέ Μαρσέιγ.
Μεταξύ των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου θα είναι σήμερα και ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους Μακρονιστές και την κεντροδεξιά, στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» με σκοπό το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει «συμβόλαιο ορισμένου χρόνου» .
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο οποίος θα γίνει δεκτός την Παρασκευή το μεσημέρι στα Ηλύσια, δήλωσε στο Franceinfo ότι είναι έτοιμος να κάνει «συμβιβασμούς σε όλα τα θέματα» , συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού , με την προϋπόθεση ότι ο Μακρόν θα διόριζε «έναν μεσολαβητή» που θα οργανώσει τη διαπραγμάτευση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων πριν διοριστεί πρωθυπουργός.
« Πρέπει να βρούμε μια λύση γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε αδιέξοδο για μήνες », είπε ο Φορ.
Ο σοσιαλιστής ηγέτης παραδέχτηκε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα αφορά όλες τις δυνάμεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου αφού « η Ανυπότακτη Γαλλία αυτοεξαιρέθηκε από αυτή τη συζήτηση ». Όσο για τους «Ρεπουμπλικάνους», ο επικεφαλής Λοράν Βανκιέζ «μπορεί να έρθει στο τραπέζι, αλλά χρειάζεται να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις », είπε ο Φορ.
Πάγωμα του ασφαλιστικού
Για να κάνει αυτούς τους συμβιβασμούς, ο Ολιβιέ Φορ ζήτησε πάντως να «παγώσει» η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να γίνει πρώτα «μια διάσκεψη για τη χρηματοδότηση του συστήματος…Σε όλα τα θέματα, είμαστε αναγκασμένοι να συμβιβαζόμαστε γιατί δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία », υποστήριξε ο Φορ και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να μπω σε διαπραγμάτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να πω ότι έγινα Μακρονιστής », τόνισε ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης.
Στο χθεσινοβραδυνό τηλεοπτικό του διάγγελμα , ο Μακρόν δήλωσε ότι θα διορίσει «τις επόμενες ημέρες» έναν Πρωθυπουργό «για το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης γενικού συμφέροντος».
Όπως δηλώνουν πάντως στη Ναυτεμπορική, Γάλλοι δημοσιογράφοι στο Παρίσι, ο Μακρόν «δεν έχει πολλούς λόγους να χαίρεται, εκτός από τα αυριανά εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων. Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται ως ο βασικός υπεύθυνος για την πολιτική αστάθεια στη χώρα».
Το 46% κατά Μακρόν
Δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για τη Le Figaro έδειξε ότι ο Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται στην κοινή γνώμη ως ο κύριος ένοχος του πολιτικού αδιεξόδου: Σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) τον θεωρούν υπεύθυνο για την τρέχουσα αστάθεια, ενώ μόλις το 11% επιρρίπτει την ευθύνη στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και το 10% στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Μόλις το 29% των Γάλλων θεωρεί μάλιστα υπεύθυνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Εδώ και αρκετές ημέρες, οι εκκλήσεις για παραίτηση του Μακρόν πληθαίνουν μάλιστα, ακόμη και από μετριοπαθείς προσωπικότητες, όπως ο κεντροδεξιός δήμαρχος του Μο, Ζαν Φρανσουά Κοπέ . Ηδη, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι έξι στους 10 Γάλλους (59%) ζητούν πλέον την πρόωρη αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν-ένα ποσοστό αυξημένο κατά πέντε μονάδες από τον Σεπτέμβριο.
Ο Μελανσόν καλεί τον Μακρόν να «παραιτηθεί» γιατί προκαλεί «χάος»
Την παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε (για άλλη μία φορά), ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτός που «προκαλεί το χάος».
Μιλώντας στο TF1, ο Μελανσόν υποστήριξε ότι «σύμφωνα με το πνεύμα των θεσμών, ο Μακρόν πρέπει να παραιτηθεί για να μπορέσει ο λαός να ψηφίσει ξανά».
Σύμφωνα με τον αριστερό ηγέτη και πρώην βουλευτή της Μασσαλίας, «ο Μακρόν είναι η αιτία της τρέχουσας πολιτικής κρίσης. Είναι αυτός που προκαλεί το χάος. Είναι αυτός που μπλοκάρει τα πάντα και δεν θέλει να ακούσει κανέναν».
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, απέρριψε πάντως στο τηλεοπτικό του μήνυμα κάθε σκέψη παραίτησης: «Η εντολή που μου αναθέσατε δημοκρατικά είναι πενταετής και θα την ασκήσω πλήρως μέχρι το τέλος», διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους επικριτές του.
Ο Μελανσόν υπενθύμισε πάντως την παραίτηση του στρατηγού Ντε Γκωλ το 1969. «Έφυγε όταν ένιωσε ότι δεν είχε πλέον την υποστήριξη του γαλλικού λαού», τόνισε ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τον μακρινό προκάτοχό του: «Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φύγει λόγω της δύναμης των γεγονότων», τόνισε ο Μελανσόν.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]