Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις τον Ιανουάριο, ενώ η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Πάντως η ονοματολογία δεν λέει να κοπάσει καθώς αυξάνονται τα σενάρια για το πρόσωπο που θα προτείνει το Μαξίμου, ενώ σταδιακά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχω εξηγήσει και γιατί για θεσμικούς λόγους είναι πολύ άκομψη αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα λήξει. Θα κάνετε λίγο υπομονή και στην κατάλληλη στιγμή θα ανακοινώσουμε την πρότασή μας». Παράλληλα επεσήμανε πως «το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».
Ουσιαστικά δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας:
- Το πρώτο σενάριο είναι η επιλογή ενός προσώπου που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο με στόχο να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις.
- Το δεύτερο σενάριο είναι η επιλογή ενός προσώπου με κεντροδεξιό προφίλ που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος, επιλογή που θα συσπείρωνε τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά δεν θα ήταν εύκολο να βρει ευρύτερη απήχηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.
Στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι μεταξύ άλλων του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Να σημειωθεί εδώ πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε καθαρά προς δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνεντεύξεις του θέλει να κλείσει τη σχετική συζήτηση.
Τι λέει η αντιπολίτευση
Στάση αναμονής τηρούν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που περιμένουν να δουν και ποιο πρόσωπο θα επιλέξει τελικά η κυβέρνηση. Με μεγάλο ενδιαφέρον για παράδειγμα αναμένεται το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις.
Πάντως η συζήτηση έχει αρχίσει να φουντώνει και η Νέα Αριστερά πρότεινε τον πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ και πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Σε δήλωση του ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς… ».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στάθηκε στο ρόλο που έχει τώρα ο κ. Ράμμος, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι αμερόληπτος και δεν πρέπει να είναι φωνή κανενός κόμματος, προφανώς ούτε της κυβέρνησης, αλλά ούτε και της αντιπολίτευσης. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεν είναι δουλειά μιας Αρχής να κάνει αντιπολίτευση, ούτε συμπολίτευση. Θα είχε λυθεί όλο αυτό αν είχε πάρει αποστάσεις ο κ. Ράμμος από αυτές τις προτάσεις».
Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει « μια στενά μονοκομματική επιλογή ». Μίλησε δε για μια πρόταση που θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια» που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου, αφήνοντας έτσι ανοιχτά τα ενδεχόμενα για την στάση που θα τηρήσει.
Από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ο κ. Ράμμος είναι σαφώς ένα πρόσωπο «υψηλού κύρους και ήθους» αλλά σημείωσε πως η άποψη της είναι πως είναι απολύτως χρήσιμο να ανανεωθεί η θητεία του ως προέδρου της ΑΔΑΕ.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Κατερίνα Κοκκαλιάρη • kkokkaliari@naftemporiki.gr