Με στόχο την καταπολέμηση της «γάγγραινας» της διαφθοράς η Κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει τις ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαφύλαξη και προστασία της αξιοκρατίας, της ακεραιότητας, της νομιμότητας και της διαφάνειας, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, σημείωνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στην ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς με επαρκείς υλικούς και οικονομικούς πόρους, καθώς επίσης και με πόρους σε επίπεδο στελέχωσης.
Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδης σε εκδήλωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαφοράς στις 9 Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση
«Το οφείλουμε στη χώρα μας, στους πολίτες της και στους νέους μας, τον οποίο θα πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη θα κερδηθεί όχι με ωραία λόγια και ωραίες δηλώσεις, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις», είπε.
Πρόσθεσε ότι για επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η συστράτευση και συνεργασία όλων.
Παράλληλα τόνισε την προσπάθεια για διαφύλαξη της φήμης της χώρας «ως κόρη ωφθαλμού», ως σημαντικό παράγοντας προς τον σκοπό αυτό. Όπως είπε, η Κυβέρνηση για πρώτη φορά έχει βάλει ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους, ξεκινώντας μια μεγάλη προσπάθεια για το γνωστό rebranding της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, ο οποίος είπε ότι ως χώρα «μπορεί να χτίζεις στο όνομά σου διεθνώς για χρόνια και για να το χαλάσεις φτάνει ένα μόνο λεπτό».
Χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, τη δημιουργία ενός ισχυρού νομικού πλαισίου για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφοράς το 2022, μετά την ψήφιση σημαντικό νομοθετημάτων, μεταξύ των οποίων και του νόμου για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε συνδυασμό με τις νομοθεσίες που ρυθμίζουν την διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων καθώς και του νόμου για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του ενωσιακού και εθνικού δικαίου.
«Κρίνοντας από τον αριθμό των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί το χρονικό διάστημα από τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς μέχρι και σήμερα, αποδεικνύεται πως η Αρχή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στην ενίσχυση της Αρχής με επαρκείς υλικούς και οικονομικούς πόρους, καθώς επίσης και με πόρους σε επίπεδο στελέχωσης και προσόντων. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2024 είναι κατά 72% μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το θέμα της στελέχωσης, ανέφερε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας τον Μάιο του 2024 ανέθεσε στην Επίτροπο νομοθεσίας τη μελέτη και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας, Τάξης και Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι εισηγήσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης της Αρχής κατά της Διαφθοράς αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία ώστε να ελεγχθούν κατά πόσο είναι νομικά ορθές.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης που αγγίζουν όλους τους θεσμούς, όπως η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. μονάδες εσωτερικού ελέγχου της Προεδρίας και τη διαδικασία δημιουργίας, Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.
Παράλληλα σημείωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο η διαφθορά κοστίζει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ένα ποσό ελάχιστα μικρότερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάνοντας λόγο για αδήριτη ανάγκη τη θωράκιση της κοινωνίας από τέτοιες μορφής φαινόμενα, τα οποία ακυρώνουν τις αρχές και τις αξίες ενός ευνομούμενου κράτους, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προς τον σκοπό αυτό, δεν δίστασε να ζητήσει ακόμα και τη συνδρομή ξένων αρχών στη διερεύνηση φαινομένων διαφθοράς.