Η σχετική αγωγή είναι πιθανό να κατατεθεί προς το αρμόδιο ανώτατο δικαστήριο ακόμα και εντός του μήνα, καθώς η Ομοσπονδία έχει τη στήριξη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Την ίδια στιγμή, θετική πορεία είχαν οι πρώτες δίκες που διεξήχθησαν για το ζήτημα της χορήγησης αποζημίωσης απόλυσης σε δημοσίους υπαλλήλους, που -λόγω σύμβασης- δεν δικαιούνται εφάπαξ.
Τον Φεβρουάριο
Όλα αυτά, ενώ καθυστερεί και άλλο η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σε σχέση με τις αγωγές που έχουν υποβάλει χιλιάδες συνταξιούχοι για τις περικοπές που υπέστησαν το 2012 σε επικούρηση και δώρα. Η οριστική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Φεβρουάριο, στο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Πιο αναλυτικά, η πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε πρότυπη δίκη έχει ως βασικό επιχείρημα το στοιχείο της βελτίωσης των δημοσιονομικών συνθηκών, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη, καθώς υπολογίζεται στα επίπεδα του 1,7 δισ. ευρώ. Άλλωστε, η αρχική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2019, που έκρινε οριστικά ότι ήταν συνταγματική η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, στηρίχθηκε στο επιχείρημα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, που επικρατούσε στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Το γεγονός, όμως, ότι σήμερα η χώρα βιώνει σταθερούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, άρα η δημοσιονομική εικόνα της έχει βελτιωθεί, δίνει στην ΑΔΕΔΥ τη βάση να επανεκκινήσει τη διαδικασία διεκδίκησης της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού.
Μια διεκδίκηση που δεν θα είναι μόνο συνδικαλιστική, αλλά αναμένεται να γίνει και δικαστική, αν τελικά προκριθεί η λύση της αγωγής για πρότυπη δίκη. Ο στόχος που γίνεται αυτή η επιλογή είναι για να μην επιβαρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με πρόσθετα δικαστικά έξοδα και για να υπάρξει κοινό πεδίο δράσης και διεκδίκησης.
Δυσκολίες
Βέβαια, μένει να κριθεί από το ΣτΕ εάν θα γίνει αποδεκτή ή όχι η διεξαγωγή πρότυπης δίκης. Στην περίπτωση που υπάρξει θετική απόκριση από το ανώτατο δικαστήριο, τότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη, για να κριθεί εάν θα επιστρέψουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο της διεκδίκησης παρουσιάζει δυσκολίες αν και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στο πεδίο της ήδη υπάρχουσας δικαστικής διεκδίκησης των συνταξιούχων, για περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα, λόγω οικονομικής κρίσης, η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία.
Ένα ενδεκάμηνο
Οι διεκδικήσεις αφορούν μόνο το 11μηνο από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιο 2016, καθώς η προγενέστερη περίοδος έχει κριθεί δικαστικά οριστικά.
Υπολογίζονται σε περίπου 370.000 οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει με αγωγές και όλοι βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του ΑΕΔ. H συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση, σε περίπτωση θετικής δικαστικής απόφασης, ανέρχεται στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.
Οι συνταξιούχοι
Την ίδια στιγμή, εκδόθηκαν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις, σχετικά με αγωγές κατά του Δημοσίου, που είχαν υποβληθεί από συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημίωση απόλυσης. Πρόκειται για πρώην συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του 2000 και του 2004 οι συμβάσεις τους είχαν μετατραπεί σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Σχεδόν 25 χρόνια μετά, κάποιοι εξ αυτών θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και υπέβαλαν σχετική αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν. Όμως, στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι σύνταξης δεν λαμβάνουν εφάπαξ, λόγω της σύμβασης που έχουν υπογράψει.
Διεκδίκησαν συνεπώς να λάβουν αποζημίωση απόλυσης και, παρά την αντίθετη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φαίνεται ότι δικαιώνονται. Υπολογίζεται ότι κατά τα επόμενα έτη θα ανέλθουν σε 40.000 – 50.000 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν τέτοιες συμβάσεις και με τη σειρά τους θα συνταξιοδοτηθούν, εγείροντας ανάλογο θέμα καταβολής αποζημίωσης.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Βασίλης Αγγελόπουλος • [email protected]