Στα χέρια των ανταρτών έπεσε η πόλη Χάμα της Συρίας.
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως έχασε τον έλεγχο της πόλης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι δυνάμεις του στρατού της Συρίας αποσύρθηκαν από την στρατηγικής σημασίας πόλη για το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατουμένους
Νωρίτερα, οι αντάρτες της Συρίας, με αιχμή του δόρατος τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), δήλωσαν ότι κατέλαβαν τον έλεγχο της φυλακής της πόλης Χάμα και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους.
Η πόλη ήταν τις προηγούμενες ώρες περικυκλωμένη από τζιχαντιστές και αντάρτες. Είχε προηγηθεί, πριν από μία εβδομάδα, η αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές με ορμητήριο τον βορρά, με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν.
Μέσα σε μία εβδομάδα οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας, ενώ συνέχισαν την προώθησή τους προς τη Χάμα, η οποία απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Η Χάμα παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Δαμασκού σε όλη τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στη Συρία το 2011. Η πόλη βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει το Χαλέπι με τη Δαμασκό και η κατάληψή της ανοίγει τον δρόμο στους αντάρτες για να προωθηθούν στη Χομς.
Αιματοχυσία με πάνω από 700 νεκρούς – Χιλιάδες εκτοπισμένοι
Οι εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 704 ανθρώπους, ανάμεσά τους 110 αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι οι πρώτες τέτοιου εύρους από το 2020 στη Συρία, όπου ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2011.
Ο Ντέιβιντ Κάρντεν, βοηθός συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία, ανέφερε την Τετάρτη πως έχουν εκτοπιστεί πάνω από 115.000 άνθρωποι σε μια εβδομάδα. Οι κουρδικές αρχές, η οποίες ελέγχουν τομείς της βορειοανατολικής Συρίας, έκαναν «επείγουσα» έκκληση να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς φθάνει εκεί «μεγάλος αριθμός» εκτοπισμένων.
Η Ρωσία και το Ιράν, οι βασικοί σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής κάποιων οργανώσεων ανταρτών, βρίσκονται σε «στενή επαφή» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε η ρωσική διπλωματία. Η Συρία, όπου ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, παραμένει σήμερα κατατμημένη σε ζώνες επιρροής, όπου οι αντιμαχόμενοι υποστηρίζονται από διάφορες ξένες δυνάμεις.
Η επίθεση που εξαπέλυσε την 27η Νοεμβρίου η συμμαχία με κυρίαρχο στοιχείο τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), έβαλε τέλος στην σχετική ηρεμία στη βορειοδυτική Συρία από το 2020. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου, η Δαμασκός έχασε εντελώς τον έλεγχο του Χαλεπιού, πόλης που αποτελούσε άλλοτε τον πνεύμονα της συριακής οικονομίας.