14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 18:57

Λύσεις στην υποστελέχωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς ζητά η Επιτροπή Νομικών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς κατά την εκτέλεση του έργου της, κυρίως λόγω της υποστελέχωσής της, τέθηκαν την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τα μέλη της οποίας τονίζουν πως πρέπει να βρεθούν λύσεις, ώστε η Αρχή να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είπε  ότι «το κυριότερο θέμα που απασχολεί την Αρχή και προφανέστατα πρέπει να βρει τη λύση του, αφορά στο υποστηρικτικό προσωπικό, το γραμματειακό προσωπικό, που προφανώς πρέπει να έχει η Αρχή κατά της Διαφθοράς ώστε να λειτουργεί πιο άμεσα πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, «σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ορίσει μια νέα συνεδρία στην Επιτροπή -το πολύ σε 40 ημέρες- όταν και εφόσον η Νομική Υπηρεσία επεξεργαστεί προτάσεις που έχει ενώπιον της και έχουν σταλεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν στο πως θα γίνει πιο ευέλικτος ο τρόπος πρόσληψης στελεχιακού δυναμικού εκ μέρους της Αρχής κατά της Διαφθοράς».

Εξέφρασε τη θέση ότι η Αρχή «πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα, πρέπει να δυναμώσουν οι υποδομές της, ώστε να μπορεί να αποδώσει στην κοινωνία τα αποτελέσματα που η κοινωνία η ίδια αναμένει από την Αρχή κατά της Διαφθοράς».

«Προς αυτό τον στόχο η δική μας Επιτροπή θα εργαστεί απαρέγκλιτα, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Τορναρίτης.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «σε μια εποχή που η κοινωνία αναγνωρίζει ότι δυστυχώς η διαπλοκή και η διαφθορά έχει απογειωθεί στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα πολιτικών πράξεων των προηγούμενων χρόνων, είναι δίκαιο να αναγνωρίσουμε ότι η Αρχή κατά τη Διαφθοράς έχει ρόλο και αποστολή να διαδραματίσει».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «ως Επιτροπή Νομικών κρίναμε σωστό να εξετάσουμε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της, καθώς και τις ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό. Και είναι αλήθεια ότι δικαιούται και έχει να παίρνει από την Εκτελεστική Εξουσία και προσωπικό και τεχνική υποστήριξη».

Όπως είπε, «αυτή είναι μια δεδομένη διαπίστωση», για να προσθέσει ότι «την ίδια ώρα αυτή η διαπίστωση δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι, ούτως ώστε χρονίζουσες καταγγελίες να μην προωθούνται, να μην εξετάζονται και να μην δημοσιοποιούνται».

Ο κ. Δαμιανού είπε πως ενώ αναγνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της Αρχής, την ίδια ώρα ως ΑΚΕΛ υπογραμμίζουν την κοινωνική αναγκαιότητα να επιτελέσει με την αίσθηση του επειγόντως το έργο της και όπου τεκμηριώνονται υποθέσεις να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται.

«Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουν έστω και κατ’ ελάχιστον τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς», σημείωσε. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «πέραν από την Αρχή οι διωκτικές αρχές πρέπει, επίσης, να κάνουν τη δουλειά τους για να αφαιρεθεί, έστω και μερικώς, η αίσθηση στην κοινωνία ότι ζούμε σε μια Κύπρο της ατιμωρησίας».

Σε ερώτηση αν βλέπουν καθυστέρηση στις υποθέσεις της Αρχής, είπε πως βλέπουν να υπάρχει «μια γενική δυστοκία, που εν μέρει εξηγείται από τις ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά δεν δικαιολογείται συνολικά, για να προσθέσει πως «υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να είχαν τρέξει προ πολλού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από τρία άτομα να φέρουν εις πέρας τόσες πολλές έρευνες που υπάρχουν, ο κ. Δαμιανού απάντησε: «Να φέρουν εις πέρας έστω και μερικές θα ήταν ορθό».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε πως το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της Αρχής -και που το παραδέχονται όλοι- είναι ότι επειδή δεν αφορά νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους.

Επίσης, ανέφερε ότι απορρίπτονται όποιες αποσπάσεις έχουν ζητηθεί από την Αρχή από τους εκάστοτε Διευθυντές των Δημοσίων Τμημάτων, άρα σημείωσε «ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι η αγορά υπηρεσιών».

«Έχουμε ζητήσει εντός του επόμενου μήνα να μας φέρουν συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα και το μήνυμα το οποίο εμείς θέλουμε να δώσουμε είναι ότι η πάταξη της διαφθοράς και οικονομικά ζητήματα του προϋπολογισμού του κράτους δεν πρέπει να τίθενται στην ίδια πρόταση», είπε ο κ Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως «αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά δεν πρέπει επ’ ουδενί να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο», για να συμπληρώσει πως «η διαφθορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο μεγαλύτερος εχθρός της οικονομικής ανάπτυξης της ευημερίας και της συνοχής ενός κράτους δικαίου».

«Αντί να δώσουμε όπλα στην Αρχή να πολεμήσει τη Διαφθορά να βγάλει στην επιφάνεια σκάνδαλα, τα οποία μελετά, τη ξεδοντιάζουμε κάθε φορά», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!