Ανατροπή στην υπόθεση του πρώην επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη. Ο δικηγόρος του, Γιάννης Πολυχρόνης, μετά από διαφωνίες με την κατηγορούσα Αρχή και αναφορά της Επαρχιακού Δικαστού Νικόλ Γρηγορίου αποσύρθηκε από την υπόθεση.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε ο κ. Γιαννάκη θα εμφανιστεί με άλλο συνήγορο υπεράσπισης.
Τα πνεύματα άναψαν όταν, μετά από αίτημα της υπεράσπισης που απορρίφθηκε, κλήθηκε να καταθέσει ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, Στέφανος Απέητος. Πρόκειται για πραγματογνώμονα της Αστυνομίας, δικανικό αναλυτή που εξειδικεύεται σε ηλεκτρονικά τεκμήρια.
Στη διαδικασία παρουσίασης του μάρτυρα κατατέθηκε το βιογραφικό του μάρτυρα, με την υπεράσπιση να το κάνει παραδεκτό και να αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των προσόντων του. Σε εκείνο το σημείο η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής έκανε συγκεκριμένη αναφορά λέγοντας:«Οτιδήποτε προτίθεται να καταθέσει είναι στα πλαίσια της εμπειρογνωμοσύνης».
Αυτή η αναφορά ενόχλησε τον κ. Πολυχρόνη: «Το τελευταίο χρειάζεται; ‘Οτιδήποτε προτίθεται να καταθέσει’. Δηλαδή, να κάνω παραδεκτό οτιδήποτε θα καταθέσει; Πριν το καταθέσει; Χρειάζεται αυτή η αναφορά;».
Σε εκείνο το σημείο επενέβη η δικαστής Νικόλ Γρηγορίου, η οποία είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Πολυχρόνη: «Εφόσον υπάρχει αυτή η περιφρόνηση στο δικαστικό χρόνο θα υπάρξει και η αντίστοιχη αυστηρότητα ως προς το πότε αναμένεται να είσαστε παρών κ. Πολυχρόνη. Ούτε Κίνες (σ.σ. ο κ. Πολυχρόνης είχε ταξίδι στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους), ούτε τίποτε άλλο(…)».
Ο κ. Πολυχρόνης αντέδρασε λέγοντας ότι «αποσύρομαι τώρα, φεύγω από δικηγόρος του και να μείνει μόνος του. Δεν θα αντέξω αυτή την πίεση».
«Αν αυτό επιθυμείτε…» αποκρίθηκε η Δικαστής.
Προηγουμένως, ο κ. Πολυχρόνης είχε κάνει αίτημα προκειμένου να εξασφαλίσει αλληλογραφία του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα του Γιάννη Γιαννάκη.
Ο κ. Πολυχρόνης παρέθεσε τις θέσεις του, λέγοντας ότι χρειάζεται την αλληλογραφία καθώς θα τον βοηθήσει στο έργο του. Η κατηγορούσα Αρχή τις αντέκρουσε λέγοντας ότι η αλληλογραφία δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα υπόθεση (σ.σ. το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση είχε καταλήξει πως τα γεγονότα που αφορούν την παύση του Ελεγκτή δεν είναι αντικείμενο της παρούσας διαδικασίας).
Τελικά, η Δικαστής είχε απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης.
Ο Γιαννάκη είναι αντιμέτωπος με οκτώ κατηγορίες. Αφορούν πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Σε περίπτωση καταδίκης, επισύρουν ποινή τριετούς φυλάκισης. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιαννάκη κατηγορείται εν σχέσει με τον ακαδημαϊκό τίτλο που είχε προσκομίσει (πτυχίο από πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ) για να προσληφθεί στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), πλαστή συστατική επιστολή από γνωστό όμιλο εταιρειών και πλαστό απολυτήριο Λυκείου.
Το θέμα, είχε γίνει γνωστό και έλαβε διαστάσεις τον Μάιο του 2021, μετά από καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην Αστυνομία.