Τους στόχους και τις εργατικές διεκδικήσεις για το 2021, ενέκρινε το κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε συνεδρία που διεξήχθη την Παρασκευή.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, απαιτεί όπως τα μέτρα στήριξης προς τους εργαζόμενους συνεχισθούν μέχρι την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα, ενώ θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την δημιουργία και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
«Το ισχυρό αυτό αναπτυξιακό εργαλείο σε συνδυασμό με το χαλαρό Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα σύγχρονο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο με κεντρικούς άξονες την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική επιχειρηματικότητα», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ αναφέρει ότι θα διεκδικήσει «αυξήσεις και παρεμφερή ωφελήματα σύμφωνα με την κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και της κάθε επιχείρησης».
Αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί όμως υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αφορμή τον COVID19 και προσθέτει ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν την τελευταία πενταετία οι μισθοί δεν παρουσίασαν αντίστοιχη βελτίωση».
«Ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ευνόησε τα πλατιά εισοδηματικά στρώματα καθώς το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία της eurostat βρίσκεται ακόμα στα επίπεδα του 2014», προσθέτει.
Μεταξύ άλλων, η ΔΕΟΚ θα διεκδικήσει το 2021 την νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων ώστε η ισχύ τους να καταστεί υποχρεωτική καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο και στην επιχείρηση που συνομολογούνται, την βελτίωση των μισθών των εργαζομένων σε κλάδους και επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, την μερική πληρωμή της γονικής άδειας, την πληρωμή της άδειας πατρότητας και την ενσωμάτωση κοινωνικής ρήτρας στις συλλογικές συμβάσεις η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων.
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τις προτεραιότητές της για το 2021, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα πλαίσια του ΓεΣΥ και στις συνθήκες της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, στην άμεση έναρξη διαλόγου για θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού στην βάση των παραμέτρων που θέτει η πρόσφατη πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας για να είναι πιο αποτελεσματικές. Ακόμη, γίνεται αναφορά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής.
Επιπλέον, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι επικεντρώνονται στην μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός τους ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και προσθέτει ότι «διεκδικεί τερματισμό του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με μεγάλα κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη που οφείλονται στην μητρότητα».