«Οι αδελφικές σχέσεις πρέπει να διακατέχονται από πλήρη ειλικρίνεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τις σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας.
Σε συνέντευξή του στην ERT News, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι σχέσεις των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας διέπονται από απόλυτη ειλικρίνεια καθώς μέσα από την ανοικτή συζήτηση καταφέρνουν να βρεθούν κοινές συνιστώσες.
«Έχω ασχοληθεί και ιστορικά με τις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας και θεωρώ ότι σε πολλές των περιπτώσεων, χωρίς να λέω ότι οι προκάτοχοί μου δεν είχαν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, δεν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς και από την πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπα ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς”, ανέφερε.
Είπε πως “υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε κοινές επιδιώξεις. Υπάρχουν θέματα όπου ενδεχομένως να διαφωνούμε. Υπάρχουν θέματα όπου έχουμε και ανταγωνισμό ανάμεσά μας. Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αυτός είναι και δικός μας στόχος. Χαίρομαι που υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια και σας λέω χωρίς να έχω να φοβηθώ κάτι. Υπήρξαν αυτούς τους 20 μήνες που είμαι εδώ, κάποια θέματα στα οποία είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις”, ανέφερε.
Μέσα όμως, πρόσθεσε, από την ανοιχτή συζήτηση “καταφέραμε να βρούμε κοινές συνιστώσες και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είναι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Για να μην δεχτούμε κριτική, δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση των προκατόχων μου ήταν διαφορετικά τα πράγματα”, ανέφερε.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, επεσήμανε πως “πριν ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν επικρατούσε αυτή η ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, υπήρχαν διαρροές για να βρεθεί η μια ή άλλη χώρα σε δύσκολη θέση και ούτω καθεξής. Συμφωνώ για τις αδελφικές μας σχέσεις. Οι αδελφικές σχέσεις πρέπει να διακατέχονται από πλήρη ειλικρίνεια», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στις αρχές του 2025 η Exxonmobil θα προχωρήσει με νέες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα έχουμε εξελίξεις, ενώ έχουμε ενδιαφέρον και από εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», σημείωσε.
Απαντώντας αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφορικά με ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου, τονίζοντας, παράλληλα ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι δεσμευμένος στην επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
«Και ναι, ήταν θετικό το ότι έγινε αυτή η τριμερής συνάντηση που δεν οδήγησε σε αδιέξοδο, αλλά είχε δύο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πρώτο είναι η συνάντησή μου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να εξετάσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για αυτή τη συνάντηση να σας ενημερώσω ότι εμείς είμαστε έτοιμοι”, ανέφερε.
“Κάναμε την προεργασία μας, ενημερώσαμε τα Ηνωμένα Έθνη και αναμένουμε τώρα την απάντηση από τουρκοκυπριακής πλευράς για τον καθορισμό αυτής της συνάντησης. Μέχρι στιγμής μας η απάντηση τους είναι ότι συνεχίζουν την προεργασία τους μόλις είναι έτοιμοι”, είπε.
“Το δεύτερο αφορά αυτή τη διευρυμένη συνάντηση, στην οποία θα προσέλθουμε έτσι ώστε να προκύψει θετικό αποτέλεσμα και όπως μου ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρόσφατα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και μέσω της διπλωματικής οδού, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε την κάθοδο στην Κύπρο υψηλού αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, ακριβώς για να προετοιμάσει αυτή τη συνάντηση», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρέτισε τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σημειώνοντας ότι είναι βοηθητική και ενισχυτική και της δικής μας προσπάθειας.
«Όπως λέχθηκε κατ επανάληψη, το να συζητούμε δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε. Το να συζητούμε σημαίνει ότι διεκδικούμε και την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρη τοποθέτηση από ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ανεπίσημα με Τούρκους αξιωματούχους, με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο κάποιων διασκέψεων.
«Όπως μας μεταφέρθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπουμε και εμείς ένα ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και σας λέω ότι εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Προτιμώ να έχω έναν γείτονα που είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι μέρος μιας ευρωπαϊκής διαδικασίας, έτσι ώστε μέσα από αυτό το πλαίσιο να μπορώ να επιλύσω και τις όποιες διαφορές”, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως χαίρεται γιατί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2024 μπαίνει αυτή η ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. “Και την ίδια στιγμή όμως πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Άρα βλέπω και μια διάθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο», επεσήμανε.
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε: «Να πω πρώτα κάτι για τα χαριεντισμούς; Το ξέρετε διαχρονικά. Όλοι στην Κύπρο λένε ότι πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία. Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία για να τα βρούμε και ούτω καθεξής. Σίγουρα δεν πήγα να μιλήσω με τον κύριο Ερντογάν και να συζητήσουμε θέματα καιρού ή να πω ένα αστείο για να χαμογελάσουμε. Πήγα εκεί γιατί θεώρησα ότι έχω αυτή την ευκαιρία και μπορώ να σας πω ότι ειδικότερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας”, ανέφερε.
Επεσήμανε πως “ήταν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Δεν λύσαμε το Κυπριακό, δεν μπήκαμε σε πτυχές του Κυπριακού, αλλά ήταν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που μου επέτρεψε να μεταφέρω απευθείας κάποια μηνύματα και την ίδια στιγμή να ακούσω και πώς η Τουρκία προσεγγίζει ειδικότερα το θέμα της λύσης του Κυπριακού και να εξηγήσω στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε του πλαισίου λύσης. Άρα, ξέρετε, δεν είναι ούτε για καφέ, ούτε για κοινωνική συζήτηση και ούτω καθεξής”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας και Κύπρου , ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες προχώρησαν σε αυτή την πρωτοβουλία καθώς δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε σημαντικά ζητήματα.
«Συγκεκριμένα, εμείς πήραμε από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι σαφώς πιο μπροστά από εμάς στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και τρέξαμε πολύ γρήγορα κάποια θέματα που καθυστερούσαν εδώ και πολύ καιρό και θα έχουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Η ελληνική Κυβέρνηση πήρε τεχνογνωσία στα θέματα ναυτιλίας, που είναι ένας τομέας που στην Κύπρο είναι αρκετά αναβαθμισμένος», υπογράμμισε.