Χίλιες μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα, με τον ουκρανικό στρατό να μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα, το Κίεβο να πολιορκείται από επιθέσεις με drone και πυραύλους και τους αξιωματούχους της χώρας να προετοιμάζονται για τα νέα δεδομένα που μπορεί να φέρει η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διατράνωσε πως «η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί ποτέ στους κατακτητές», προσθέτοντας πως «ο ρωσικός στρατός θα τιμωρηθεί για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Χίλιες μέρες μαζί» έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του, κοινοποιώντας βίντεο με στιγμιότυπα που σημάδεψαν την εξέλιξη του πολέμου.
1000 days together
1000 days of Ukraine
🇺🇦🇺🇦🇺🇦 pic.twitter.com/o3FMIdEKZi— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 19, 2024
Μηνύματα αλληλεγγύης από την Ε.Ε.
«Πριν από 1.000 μέρες η Ρωσία επιχείρησε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη και επί 1.000 μέρες η Ρωσία αποτυγχάνει λόγω της αντίστασης της Ουκρανίας» ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στο Κίεβο. «Η ελευθερία σας είναι και δική μας ελευθερία. Η Ένωσή μας είναι το σπίτι σας» πρόσθεσε απευθυνόμενη στον ουκρανικό λαό.
Dear Ukrainians, Europe is your true friend.
Your freedom is our freedom.
Our Union is your home ↓ pic.twitter.com/sTrZCcde93
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 19, 2024
Χαιρετίζοντας τη γενναιότητα των Ουκρανών, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα επανέλαβε με τη σειρά της την ακλόνητη στήριξη της Ε.Ε. στο Κίεβο. «1.000 μέρες γενναιότητας αντίστασης και θάρρους. 1.000 μέρες είμαστε μαζί, σαν αδέρφια, σαν μια οικογένεια που μοιράζεται ένα κοινό μέλλον. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» ανέφερε σε ανάρτηση, την οποία συνόδευσε με σχετικό βίντεο.
1000 days of bravery, defiance and courage.
1000 days of beating the odds.
1000 days of standing together, as brothers and sisters.
As one family that shares a common future.
We will continue to #StandwithUkraine.
For as long as it takes.#SlavaUkraini 🇪🇺🇺🇦 pic.twitter.com/rcwsYZQWNK
— Roberta Metsola (@EP_President) November 19, 2024
Λίγο πριν από το ορόσημο της συμπλήρωσης 1.000 ημερών από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσιγκτον έδωσε το «πράσινο φως» στο Κίεβο για πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ ότι το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας δόθηκε εν είδει ανταπόδοσης στην εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη σύγκρουση.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Αντρίι Σιμπίχα, εκτίμησε πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε «να αλλάξει το παιχνίδι». Ωστόσο η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την αμερικανική προεδρία τον Ιανουάριο, ενώ και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την πορεία του πολέμου που μαίνεται εδώ και 33 μήνες.
Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις, αλλά επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «πάντα θα τροποποιούν και θα προσαρμόζουν τις δυνατότητες που παρέχουν στην Ουκρανία όταν κρίνεται σκόπιμο».
Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα Πούτιν και το νέο ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό έδαφος
Η «απάντηση» από τη Μόσχα δεν άργησε να έρθει. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Βάσει αυτού, η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που εκδηλωθεί εναντίον της «συμβατική» πυραυλική επίθεση, η οποία θα υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά, επιδιώκοντας να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε μεγάλη ρωσική αποθήκη όπλων κοντά στην πόλη Καράτσεφ, στην περιοχή του Μπριάνσκ, που απέχει 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλα χρησιμοποίησε για την επίθεση αυτή.
Βαρύς φόρος αίματος, εκατομμύρια πρόσφυγες
Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 6 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για το εξωτερικό από την 24η Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει επαληθεύσει τους θανάτους 11.743 Ουκρανών αμάχων, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι του Κιέβου θεωρούν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι απώλειες στις τάξεις του στρατού είναι δραματικές, αν και ο επίσημος απολογισμός δεν έχει αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκατοντάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές στα πολεμικά μέτωπα. Η τραγική πραγματικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου πλήττει οικογένειες σε κάθε άκρη της Ουκρανίας, που θρηνούν θύματα και έχουν εξουθενωθεί από την αγωνία και τις άγρυπνες νύχτες στα καταφύγια εν μέσω των αεροπορικών επιδρομών.
Η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και του ενιαίου δυτικού μετώπου κατά του Πούτιν, ενώ εγείρει την προοπτική συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου. Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος έχει επικρίνει την στήριξη που παρείχε η αμερικανική ηγεσία και έχει δηλώσει πως θα τερματίσει τον πόλεμο άμεσα, αν και δεν έχει εξηγήσει πώς.
Καθώς η τύχη της χώρας πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, η Μόσχα και το Κίεβο επιχειρούν να βελτιώσουν τις θέσεις τους στα πεδία των μαχών, μπροστά στο ενδεχόμενο έναρξης τυχόν διαπραγματεύσεων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τερματίσει τον πόλεμο τον επόμενο χρόνο με διπλωματικά μέσα. Ωστόσο, έκλεισε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός προτού δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι οι πολεμικοί του στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι. Ο Πούτιν επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πρέπει να αποσυρθεί από περιοχές που οι δυνάμεις του ελέγχουν εν μέρει, όροι που για το Κίεβο ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση.
Πηγή: naftemporiki.gr