Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως ορθά το Υπουργικό Συμβούλιο αποστέρησε την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτομο που με δόλο, ψευδείς παραστάσεις ή/και απόκρυψη ουσιώδους γεγονότος απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας, η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2024 ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο προγενέστερα είχε κρίνει ως ατεκμηρίωτη την έγκριση διατάγματος από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας από το εν λόγω άτομο.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε μετά την εξέταση έφεσης που καταχωρίσθηκε εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την οποία αμφισβητείτο η ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, αλλοδαπό άτομο που μέσω γάμου με Κύπριο πολίτη απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα, αποτάθηκε, αφού διαζεύχθηκε, να εξασφαλίσει βεβαίωση για να τελέσει νέο γάμο με άτομο προερχόμενο από τρίτη χώρα, το οποίο και διέμενε παράνομα στη Δημοκρατία. Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στο πλαίσιο της πολιτογράφησής του το άτομο αυτό «είχε αποκρύψει ουσιώδη γεγονότα και κατάφερε να ξεγελάσει τις Αρχές της Δημοκρατίας αποκτώντας την κυπριακή υπηκοότητα», με αποτέλεσμα το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση σύστασης Ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας, να προχωρήσει σε έγκριση διατάγματος αποστέρησης υπηκοότητας, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Επί της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ασκήθηκε έφεση, με το Διοικητικό Δικαστήριο να δικαιώνει τον εφεσείοντα εις βάρος της Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας άσκησε έφεση επί της ορθότητας της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ευρεία διακριτική ευχέρεια της Δημοκρατίας να δέχεται ή να αποκλείει αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως εάν αυτοί πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι υπήκοοι στην επικράτειά της, και αποδεχόμενο τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα έκρινε ως ορθή και πλήρως αιτιολογημένη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να κρίνει ως λανθασμένη την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και να την ακυρώσει.
Παρατίθεται αναφορά του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που, όπως αναφέρεται, είναι «ενδεικτική».
Συγκεκριμένα, στην αναφορά σημειώνεται ότι «η αποστέρηση της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, συμβάλλει στη διασφάλιση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας της διαδικασίας πολιτογράφησης, άπτεται της μεταναστευτικής πολιτικής του Κράτους καθώς και των ευρύτερων συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και των θεμελιακών αξιών του Κράτους».
«Η διατήρηση της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας δεν συντελεί στο δημόσιον συμφέρον. Συνεπώς, η Επιτροπή Έρευνας [και κατ’ επέκταση το Υπουργικό Συμβούλιο], ορθά υπέδειξε ότι δεν εξυπηρετεί το δημόσιον συμφέρον να επιβραβεύονται τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες πλήττουν την μεταναστατευτική πολιτική της Δημοκρατίας, τις αρχές της καλής πίστης και της ευνομίας», προστίθεται στην απόφαση.
Σημειώνεται ότι εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο Σίμος Πλατής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.