Το «φλέγον θέμα» του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η οποία συνοδευόταν από την ανώτατη ηγεσία του ΔΗΣΥ.
Σε ανακοίνωση το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας αναφέρει πως Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Νάκης Αντωνίου έθεσε στη συζήτηση το φλέγον θέμα που απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα της Λάρνακας, αυτό της Μαρίνας – Λιμανιού, εκφράζοντας τη θέση τους για διαχωρισμό των δύο.
Όπως ανάφερε ο κ. Αντωνίου, «οι θέσεις μας ως ΕΒΕΛ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ad-hoc Επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί την Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας και στον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη».
Συγκεκριμένα, είπε, «θέση μας είναι όπως προχωρήσει ο διαχωρισμός των δύο έργων Λιμάνι – Μαρίνα, όπου στο Λιμάνι διαχειριστής δύναται να είναι η Αρχή Λιμένων, η οποία καλείται να πείσει για τις προθέσεις της, παραθέτοντας τις θέσεις και τον σχεδιασμό της».
Σημείωσε ότι «σκοπός είναι η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τους εμποροβιομήχανους και όχι μόνον». Όσον αφορά τη Μαρίνα το ΕΒΕΛ ζητά να γίνουν οι βασικές υποδομές από το κράτος, όπως η ανακαίνιση της Μαρίνας, όσον αφορά το θαλάσσιο χώρο, καθώς και η κατασκευή του Yacht Club. Η τοπιοτέχνηση του χερσαίου χώρου είναι επίσης απαραίτητη».
Παράλληλα, «το Κράτος να προχωρήσει στις διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτών με σκοπό τη δημιουργία επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση θέσεων εργασίας, όπως την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων αναψυχής κτλ».
Στη συνέχεια, προστίθεται στην ανακοίνωση, «η συζήτηση οδηγήθηκε στα έργα υποδομής που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία και επέκταση των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Περιοχών, την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα, την άμεση αξιοποίηση του Κτιρίου του Παλιού Αεροδρομίου που δίνει μια πολύ άσχημη εικόνα της πόλης».
Έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο θέμα των νοσηλευτηρίων με το ΕΒΕΛ να τονίζει ότι «το μοναδικό νοσηλευτήριο που μπορεί να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά είναι αυτό του ΟΚΥπΥ, δημιουργώντας έντονη την ανασφάλεια στους πολίτες».
Παράλληλα, «έγινε αναφορά για στήριξη του τομέα της αεροπορίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη συντήρηση, και την επισκευή αεροσκαφών. Ζητήθηκε, επίσης, και η ενίσχυση των ΕΟΑ για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στον νευραλγικό τομέα αυτό των αδειοδοτήσεων».
Η κα. Δημητρίου τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΛ, ότι «ο ΔΗΣΥ συμμερίζεται τις θέσεις αυτές και θα εξετάσει κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει είτε με νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε και με πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση για επίλυση πολλών θεμάτων που αφορούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας αλλά και γενικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο».