Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ΡΑΕΚ και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου θα συζητήσουν τη μεθοδολογία και τα στοιχεία που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «λίπος» 15% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά τόσο τις εξοικονομήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν τόσο στην αγορά καυσίμου όσο και των δικαιωμάτων ρύπων.
Το ζήτημα συζητήθηκε εκ νέου στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ενώ σε προηγούμενη συνεδρία ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου είχε αναγνωρίσει πως η Αρχή δεν έχει την τεχνογνωσία για προαγορά καυσίμου ή ρύπων.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης εξήγησε ότι με τον χαρακτηρισμό «λίπος» εννοεί αποκλειστικά το κόστος καυσίμου και των ρύπων, το οποίο μετακυλίεται μέσω των τιμών στους καταναλωτές.
Όπως ανέφερε, τίθεται το ερώτημα τι μέτρα λαμβάνει η ΑΗΚ για να προστατέψει τον εαυτό της από τις μεγάλες διακυμάνσεις σε δύο δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται γύρω στα 800 εκατ. και η απάντηση, η οποία είναι διαχρονική είναι ότι ο οργανισμός προστατεύεται από μια δυνητική αύξηση στον κόστος των καυσίμων και των ρύπων εφόσον μπορεί να αυξάνει το κόστος στον καταναλωτή.
«Για μας αυτό δεν είναι αποδεχτό», είπε ο κ. Περσιάνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε και για το νέο ΔΣ της ΑΗΚ.
Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές από προϊόντα, όπως παράγωγα, δικαιώματα πώλησης (put options), ανταλλαγές ενέργειας (swaps) και προαγοράς τόσο καυσίμων όσο και δικαιωμάτων ρύπων.
«Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτό η μόνη στρατηγική που ακολουθείται από τον Οργανισμό είναι ότι εγώ θα τα μετακυλίσω στον πελάτη και τον καταναλωτή και είμαι μια χαρά», είπε, προσθέτοντας ότι μια στρατηγική για προστασία του οργανισμού από τη διακύμανση του κόστους είναι επιβεβλημένη.
«Naturally Hedged»
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Άλκης Φιλίππου τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η σημερινή Διεύθυνση και Διοίκηση της ΑΗΚ έχουν τη διάθεση να μελετήσουν το όλο ζήτημα, την ώρα που προηγούμενες διευθύνσεις και διοικήσεις της Αρχής ερμήνευαν ότι ο Οργανισμός είχε μια φυσική αντιστάθμιση κινδύνου (naturally hedged), αφού μετακύλιαν την αύξηση του κόστους στον καταναλωτή και θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι για αυτό.
«Η σημερινή διεύθυνση και το σημερινό ΔΣ δείχνουν τη διάθεση να μελετήσουν το θέμα αυτό και αυτό είναι ευχάριστο», πρόσθεσε.
Ζήτησε ωστόσο από τον κ. Περσιάνη να παρουσιάσει την ανάλυσή του και τα στοιχεία βάσει των οποίων κατέληξε στο 15% «λίπος».
Απαντώντας ο κ. Περσινής ανέφερε ότι απέστειλε ήδη στην Επιτροπή σχετικό σημείωμα με τα στοιχεία και σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν και πρόσθεσε ότι θα τα αποστείλει και στη ΡΑΕΚ και στην ΑΗΚ και ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η ΡΑΕΚ θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που κατέθεσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική προστασίας της Αρχής από τις διακυμάνσεις στο κόστος καυσίμου και των ρύπων.
Έκανε λόγο για «ευθυνοφοβία» εκ μέρους της ΑΗΚ και συμπλήρωσε: «Αφού ξέρουν εκ των πραγμάτων ότι η οποιαδήποτε ακρίβεια και λάθος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές», συμπλήρωσε.
Ζήτησε όπως το θέμα εξεταστεί μετρήσιμα στοιχεία έτσι ώστε να υπάρξει μια στρατηγική για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος χωρίς να μετακυλίεται η όποια ακρίβεια στον καταναλωτή.