Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη θεωρείτο από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Από το 1972, οπότε και πέθανε ο αδελφός του Νίκος, διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά γκρουπ έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο. Το όνομα του μπήκε σε λίστα της Lloyd’s με τους ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων, Motor Oil Ελλάς, της οποίας υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της.
Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Επισκοπή του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ήταν το έκτο από τα 10 παιδιά της οικογένειας του Γιάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.
Αδέλφια του ήταν ο Παύλος, η Αμαλία, ο Σήφης, ο Νίκος,ο Σπύρος που πέθανε το 1947, ο Γιώργος, η Κατερίνα που πέθανε σε ηλικία τριών ετών, ο Θεόδωρος, και η Ελένη, μετέπειτα σύζυγος του βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
Η εξορία στην Αμοργό
Σπούδασε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό.
Αποστρατεύθηκε τον Ιούλιο του 1967 λόγω της αντιστασιακής του δράσης με τον βαθμό του αντιναυάρχου και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, βοηθώντας να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων στην περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.
Παντρεύτηκε με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που την γνώρισε όταν αυτή ήταν ακόμη μαθήτρια και εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Το ξεκίνημα της οικογένειας έγινε σε ένα μικρό διαμέρισμα. «Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ τα όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της» είχε πει σε συνέντευξή της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Απέκτησαν πέντε παιδιά την Χριστιάννα, σύζυγο του εφοπλιστή Τζώρτζ Γουλανδρή, τον Γιώργο τον Νίκο, τον Γιάννη, μεγαλομέτοχο και πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού και την Βαρδιάννα.
Οι δυο τους πέρασαν πολλά μαζί στην πορεία των χρόνων, εύκολα και δύσκολα. Στην ίδια συνέντευξή της της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αναφερθεί στην πιο δύσκολη στιγμή της κοινής τους πορείας, την εξορία στην Αμοργό:
«Πολύ έντονα θυμάμαι την περίοδο της εξορίας του Βαρδή στην Αμοργό. Τότε είχαμε ήδη αποκτήσει τα τρία μας παιδιά με το τρίτο νεογέννητο στην κούνια. Ένιωθα την καρδιά μου κομμένη στα δύο: ανάμεσα στον άντρα που λάτρευα και στα παιδιά μου που ήταν το κέντρο της ζωής μου. Παίρνοντας ένα καΐκι μέσα στον χειμώνα, πήγα στην Αμοργό με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας. Μέναμε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, πλημμυρισμένοι όμως από την αγάπη και τη συμπαράσταση των κατοίκων της Αμοργού. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ… Κάθε μέρα έβρισκα στο παράθυρό μας πότε ένα μπουκάλι γάλα, πότε δύο αυγά, ένα ζεστό ψωμί… Η αγάπη τους ήταν βάλσαμο στην ψυχή μας».
Η απόπειρα δολοφονίας από την 17 Νοέμβρη
Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχεμετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…»
Η φιλία με την οικογένεια Κένεντι
Ο Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του, Μαριάννα, υπήρξε μεταξύ των ιδρυτών του συμβουλίου ηγετών του Ρόμπερτ Κένεντι μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και άλλους παγκόσμιους ηγέτες. Ο γάμος της Ρόρι Κένεντι, κόρης του Ρόμπερτ και της Έθελ Κένεντι με τον Μαρκ Μπέιλι, γιορτάστηκε στην έπαυλη του Βαρδινογιάννη στην Εκάλη. Ακόμη και ο γάμος της μεγαλύτερης αδερφής της Ρόρι, Κόρτνεϊ Κένεντι με τον Ιρλανδό Πολ Χιλλ το 1993 γιορτάστηκε στο πολυτελές γιοτ Varmar του Βαρδινογιάννη.