Μια κρίσιμη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας και κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν τη διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όλα ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, όταν διέρρευσε ένα σχέδιο του υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Φιλελεύθερου κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ. Στο 18σέλιδο κείμενο, ο Λίντνερ  τονίζει την ανάγκη «μιας οικονομικής αλλαγής με θεμελιώδη αναθεώρηση των βασικών πολιτικών»: Μείωση των επενδύσεων για το κλίμα, περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, «ευελιξία» στις ηλικίες συνταξιοδότησης, χαμηλότερες συντάξεις και μείωση  σε κάθε είδους επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο, μόνο με τις περικοπές αυτές θα μειωθεί το τρέχον έλλειμμα των 8 δισ. ευρώ, καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το υψηλότερο κόστος και η χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση έχουν κλονίσει εντελώς τη γερμανική βιομηχανία, με τη Bundesbank να αναμένει ότι το 2024 θα κλείσει με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

«Το σχέδιο του Λίντνερ αντιπροσωπεύει ένα σημείο χωρίς επιστροφή όσον αφορά τις πολιτικές των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων -Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων», σχολιάζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής στην ολλανδική τράπεζα ING. «H μείωση των κοινωνικών πληρωμών, η ευέλικτη ηλικία συνταξιοδότησης και ακόμη και η συζήτηση για χαμηλότερες συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας είναι κάτι δύσκολο ή και αδύνατο να αποδεχθούν οι Πράσινοι και το SPD», προσθέτει ο Γερμανός οικονομολόγος.

«Καίγεται η κυβέρνηση»

Οι Σοσιαλδημοκράτες προειδοποιούν ότι αν υιοθετηθούν οι προτάσεις του Λίντνερ, η κυβέρνηση Σολτς θα… καεί « Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο συνασπισμός καίγεται αυτή τη στιγμή » γιατί «οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συμμαχίας μας», τόνισε η συμπρόεδρος του SPD, Σάσκια Εσκεν. «Αν ληφθούν αυτά τα μέτρα, οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και η εργατική τάξη θα το πληρώσει με τους μισθούς και τις συντάξεις της, κάτι που το SPD δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί», πρόσθεσε.

Ο Πράσινος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ  Χάμπεκ προσπαθεί πάντως να πείσει τον Λίντνερ να κάνει πίσω, για να σωθεί η κυβερνητική συμμαχία, γνωρίζοντας ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα κόστιζε πολύ στο κόμμα του. Οι Πράσινοι πρέπει να διαχειριστούν τη δική τους κρίση, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου, το κόμμα θα εκλέξει νέους προέδρους στο συνέδριο στο Βισμπάντεν και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες.

Μόνο το 30% των Πρασίνων ψηφοφόρων αξιολογεί τώρα θετικά την κυβέρνηση. Επομένως, ο Χάμπεκ πρέπει να διαχειριστεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μέσα στις τάξεις του κόμματός του. « Πρέπει να είμαστε μαζί για να μπορούμε να δράσουμε – αυτή είναι η εναλλακτική», δήλωσε ο Χάμπεκ, καλώντας να καταβληθεί «μεγάλη προσπάθεια» για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2025 και την εκκίνηση της προγραμματισμένης πρωτοβουλίας ανάπτυξης.

Μικρά περιθώρια ελιγμών

Η ING πιστεύει ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα του Λίντνερ « δεν δίνει περιθώρια ελιγμών λαμβάνοντας υπόψη το φρένο χρέους που αποτρέπει τα ελλείμματα. Το έγγραφο αυτό είναι μόνο ένα ακόμη βήμα σε έναν σχεδόν ατελείωτο κατάλογο αυξανόμενων εντάσεων εντός της γερμανικής κυβέρνησης».

Μέχρι τώρα αυτές οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις είχαν δημιουργήσει χαμηλό κίνδυνο εκλογών, δεδομένου ότι κανένας από τους τρεις  εταίρους δεν είχε ενδιαφέρον για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει και «ο κίνδυνος κατάρρευσης της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος από ό,τι είναι σήμερα», εκτιμά ο αναλυτής της ING.

Η Χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) περιγράφει ήδη το οικονομικό έγγραφο του Λίντνερ ως «πιστοποιητικό διαζυγίου» για τον συνασπισμό και ζητά πρόωρες εκλογές. Το CDU είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένo  και μπορεί να περάσει αμέσως στον προεκλογικό αγώνα, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Κάρστεν Λίνεμαν.

Κλονίζεται η οικονομία

Η  Pantheon Research σχολιάζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που ήδη δημιουργείται, θα μπορούσε να κλονίσει περαιτέρω τις προοπτικές των γερμανικών εταιρειών και της οικονομίας. «Όπως φαίνεται από τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Sentix, τα προβλήματα της Volkswagen και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού συνεχίζουν να κυριαρχούν στο λαϊκό συναίσθημα και να πυροδοτούν αναταράξεις».

Σύμφωνα με την Handelsblatt , «αυτή τη φορά, η κυβέρνηση Σολτς δεν βρίσκεται απλώς σε κρίση, αλλά άμεσα στο χείλος του γκρεμού. Το έγγραφο της «οικονομικής μετάβασης» του Λίντνερ, είναι γεμάτο με αδύνατες απαιτήσεις για το SPD και τους Πράσινους και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]