Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) προχωρά σε έναν φιλόδοξο μετασχηματισμό βάσει της Στρατηγικής της για το 2025-2026, με γνώμονα τις νέες προκλήσεις και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.
Σύμφωνα με την στρατηγική που δημοσίευσε η ΚΤΚ, στοχεύει σε μία πιο ευέλικτη, σύγχρονη και βιώσιμη τράπεζα, ανταποκρινόμενη σε οικονομικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με 76 στρατηγικές δράσεις, η ΚΤΚ επιδιώκει να υπηρετήσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.
Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο Διοικητής της ΚΤΚ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, το ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, έχουν ωθήσει την ΕΚΤ στη διαμόρφωση νέων πολιτικών και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις νέες προκλήσεις.
«Η Τράπεζά μας θα πρέπει να μετασχηματιστεί με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικογένειας», σημειώνει.
Για το σκοπό αυτό, προσθέτει η Στρατηγική 2025-2026 ακολουθεί μια ολοκληρωμένη και προνοητική προσέγγιση. Καθορίζει το όραμα, την αποστολή, τον στρατηγικό στόχο αλλά και τις κύριες δράσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της αποστολής της, τόσο στην σημερινή και αυριανή εποχή αλλά και στα ευρωπαϊκά πλαίσια.
Επίσης, αναφέρει ο Διοικητής, αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας και αποτελεί εργαλείο για ενίσχυση της συνεργασίας και της διαφάνειας.
«Η Στρατηγική 2025-2026 στοχεύει στη συνεχή εξέλιξη με στόχο την κάλυψη των αδυναμιών της ΚΤΚ, στη διασφάλιση επαρκούς ανταπόκρισης της ΚΤΚ στις αρμοδιότητές της και τέλος στον εκσυγχρονισμό της με τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη και ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα, με καλύτερα αντανακλαστικά και με μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις», αναφέρει.
Στόχος όπως σημειώνει ο Διοικητής «είναι να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα σε ότι αφορά το ρόλο μας και να εξελιχτούμε σε πρότυπο οργανισμού προσφοράς και αριστείας».
Σε τρεις πυλώνες η στρατηγική κατεύθυνση
————————————————-
Η Στρατηγική κατεύθυνση που θέτει η ΚΤΚ οριοθετείται γύρω από τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας με στόχο τη βελτίωση της ΚΤΚ (fix the bank) προνοεί αναδιοργάνωση της ΚΤΚ στη βάση ενός σύγχρονου οργανογράμματος που να παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης, γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην αποστολή της.
Προβλέπει την ενδυνάμωση διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, την ενδυνάμωση εσωτερικού ελέγχου και την επικαιροποίηση και ενίσχυση του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας και του σχεδίου ανάκαμψης.
Ακόμα προβλέπει επικαιροποίηση πολιτικών, μεθοδολογιών και διαδικασιών για ένα αποτελεσματικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου.
Επίσης με χαρτογράφηση πεδίου Ανθρωπίνου Δυναμικού έχει ως στόχο τον εντοπισμό των αδυναμιών και αποκλίσεων έναντι σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών και καθορισμό κατάλληλης στρατηγικής για αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Με χαρτογράφηση πεδίου στον τομέα της πληροφορικής έχει ως στόχο τον εντοπισμό των αδυναμιών και καθορισμό στρατηγικής, η οποία να υποστηρίζει τον στρατηγικό στόχο.
Ο πρώτος πυλώνας προνοεί επίσης καταρτισμό επικοινωνιακής στρατηγικής, ανακαίνιση, ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και προεργασία και σχεδιασμό για αναγνώριση και ανάδειξη της Νομισματικής Συλλογής.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη λειτουργία της τράπεζας (Run the Bank)
Αυτός αφορά στην εκπόνηση εποπτικής στρατηγικής για κάθε τομέα αρμοδιότητας με στόχο την στοχευμένη, μεθοδική, με συνέπεια πορεία και μακροπρόθεσμη προσέγγιση για αποτελεσματική ανταπόκριση στις αρμοδιότητες της ΚΤΚ.
Προβλέπεται επίσης η στελέχωση της ΚΤΚ, η κλιματική αλλαγή, πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική παιδεία, η δημιουργία μονάδας προμηθειών και η αποτελεσματική ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της ΚΤΚ στα πλαίσια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την αλλαγή (change the bank). Αφορά τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου διακυβέρνησης, την υλοποίηση στρατηγικής στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο την ενθάρρυνση και προώθηση της αριστείας, την υλοποίηση στρατηγικής στον τομέα Πληροφορικής προκειμένου να καταστεί η ΚΤΚ πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και καινοτόμος, τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Παραγωγής Πολιτικής, την αύξηση της συνεισφοράς και επιρροής της ΚΤΚ στους τομείς αρμοδιοτήτων της καθώς και την κοινωνική, περιβαλλοντική ευθύνη και προσφορά προς τον πολίτη.
Η κάθε θεματική ενότητα αποτελείται από συγκεκριμένες δράσεις, ενώ συνολικά 76 δράσεις συγκροτούν τη Στρατηγική.
Για κάθε μία από τις 76 δράσεις έχει καθοριστεί Υπεύθυνος Έργου, καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ο κάθε Υπεύθυνος Έργου έχει κληθεί να ετοιμάσει Σχέδιο Δράσης, καταγράφοντας αναλυτικά τις συγκεκριμένες ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση της κάθε δράσης εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Η πρόοδος υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης θα παρακολουθείται από τη Συντονιστική Ομάδα1 μέσω του Πίνακα Προόδου, που θα υποβάλλεται σε μηνιαία βάση από τον κάθε Υπεύθυνο Έργου.
Η υλοποίηση κάποιων δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του 2024 προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν 33 δράσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν 20 δράσεις, και άλλες 3 μέχρι το τέλος του 2025.
Οι υπόλοιπες 20 δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2025 και απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο υλοποίησης.