Στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, στις 26 Οκτωβρίου, που χαρακτηρίστηκε «προσεχτική» και «συγκρατημένη», οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά της τάξης του 6%. Οι απειλές της Τεχεράνης για τα δικά της νέα αντίποινα δεν φαίνεται να τρόμαξαν την αγορά, παρά προσωρινά, δίνοντας ελαφρά ώθηση μόνο, που δεν κάλυψε τις απώλειες.

Με τους επενδυτές να αναγνωρίζουν από τη μία το ρευστό σκηνικό στη Μέση Ανατολή και από την άλλη να ποντάρουν σε ένα σενάριο, στο οποίο θα αποτραπεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, η τιμή δεν μπορεί να υπερβεί ιδιαίτερα τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που σχεδίαζαν αύξηση της προσφοράς, κάνουν για λίγο πίσω. Η απόφαση αναβάλλεται για έναν μήνα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να φανεί η επίδραση τόσο των όποιων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή όσο και του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών.

Ο παράγοντας των αμερικανικών εκλογών

Μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι θα είχε ισχυρότερο αντίκτυπο στην αγορά, αν και δεν συμφωνούν όλοι προς πια κατεύθυνση. Μία μερίδα ειδικών φοβάται ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων σε περίπτωση επιστροφής στον Λευκό Οίκο θα ανάψει το πράσινο φως στον Νετανιάχου για ισχυρότερο πλήγμα στο Ιράν.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με μία εκεχειρία, η οποία θα έχει όρους «νίκης».

Από την άλλη μία νίκη της Κάμαλα Χάρις δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα τα δεδομένα. Αν και χθες δήλωσε πως θα επιδιώξει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, η γενική αίσθηση στην αγορά είναι πως δεν θα ξεφύγει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από τη γραμμή του Τζο Μπάιντεν.

Η εικόνα των τιμών

Σήμερα η τιμή του μπρεντ αυξάνεται κατά 1,39 δολάρια ή 1,9% στα 74,49 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοια η δυναμική για το αμερικανικό, ελαφρύ αργό (συμβολαιo WTI), που ενισχύεται κατά 1,41 δολάρια ή 2% στα 70,90 δολάρια το βαρέλι.

Ήταν μία αναμενόμενη εν πολλοίς άνοδος, αφού παραμένουν σε ισχύ οι περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τον ΟΠΕΚ+ έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο. Να θυμίσουμε ότι σχεδιαζόταν αύξηση της προσφοράς κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως από τον επόμενο μήνα.

Όπως εξηγούσαν αναλυτές της ING, αν και η απόφαση δεν αλλάζει ουσιωδώς τα θεμελιώδη στην αγορά, αυτό που αλλάζει είναι το κλίμα και τις προσδοκίες. Ο ΟΠΕΚ έδειξε ότι δεν θα δεχθεί την υποχώρηση των τιμών κάτω από ένα όριο. Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην ανάγκη για διατήρηση του μεριδίου της στην αγορά και για τιμές που δεν θα πληγώνουν τα κρατικά της έσοδα.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Νατάσα Στασινού  [email protected]