Προβληματισμό προκαλεί στην κοινωνία η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά μαγεία και μαγγανεία που λάμβανε χώρα στην περιοχή της Κακοπετριάς.
Ως προς την υπόθεση, γυναίκα, κάτοικος της περιοχής, σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, υποσχόταν σε ανυποψίαστους πολίτες πως μπορούσε, επί πληρωμή, να τους βοηθήσει να λύσουν διάφορα προβλήματά τους κυρίως ερωτικής φύσεως, χρησιμοποιώντας μαγεία, μαύρη μαγεία και διάβασμα ταρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η ίδια μέσω βίντεο που ανάρτησε σε εφαρμογή διαφήμιζε πως, σε περίπτωση που κάποια γυναίκα επιθυμεί κάποιον άντρα και αυτός δεν την θέλει, αυτή μπορεί να τον κάνει να την επιθυμήσει ερωτικά, αφού προηγουμένως πληρωθεί.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν γυναίκα αποτάθηκε στην ύποπτη με σκοπό η δεύτερη να την βοηθήσει να ‘’κερδίσει’’ νεότερό της άντρα. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «όταν το εν λόγω πρόσωπο αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα, τότε δέχθηκε απειλές από τον συμβίο της ύποπτης. Περαιτέρω, η μάρτυρας σε επίσκεψη της στην οικία και τα υποστατικά της ύποπτης, ‘’είδε ότι πίσω από την κουζίνα της οικίας της, υπάρχει μια ξύλινη αποθήκη την οποία χρησιμοποιεί ως βωμό και μέσα σε αυτήν υπάρχουν κόκαλα, αγάλματα και άλλα συναφή με μαγεία αντικείμενα, τα οποία της υπέδειξε η ίδια η ύποπτη’’».
Ακολούθως και αφού στις 18.9.2024 οι αστυνομικές αρχές εξασφάλισαν ένταλμα έρευνας στην οικία, τα υποστατικά και την ξύλινη αποθήκη της γυναίκας εντοπίστηκαν σε αυτά τα ακόλουθα:
1. Τρία κόκαλα αλεπούς.
2. Δύο κόκαλα αλεπούς σε μεταλλικό δίσκο με βάση καθρέφτη στο οποίο υπήρχε ένα κουτί με 78 κάρτες ταρώ, κέρματα, κλπ.
3. Δοχείο εντός του οποίου υπήρχε ένας σκελετός κεφαλιού φιδιού, ένα δέρμα φιδιού, και ένα κουκουνάρι.
4. Μία γυάλινη νεκροκεφαλή με φίδια.
5. Διάφανα σακουλάκια εντός των οποίων υπήρχαν τρίχες με ονόματα προσώπων.
6. Κρανίο κριαριού με κέρατα.
7. Ένα πιπελό με νεκροκεφαλές και κοράκια.
8. Ένα πιπελό με δράκο χρώματος γκρίζου.
9. Ένα δράκο πλαστικό μαύρο με φτερά.
10. Καπέλο μάγισσας.
11. Μαύρη κάπα.
12. Πλαστική μάσκα χρώματος γκρίζου-δράκος.
13. Ένα φλυτζάνι νεκροκεφαλή, στο οποίο υπήρχε χρηματικό ποσό σε χαρτονομίσματα και σε κέρματα.
14. Τράπουλα ταρώ.
15. Κεριά μαύρα, κεριά κόκκινα.
16. Ρούχινα πανιά που απεικόνιζαν γάτα με νεκροκεφαλές και δέντρο.
17. Μια μεταλλική αράχνη.
18. Ένα κρεμμύδι.
19. Ένα σκόρδο.
20. Ένα τετράγωνο μαύρο πανί με το σχήμα Πεντάλφας.
“Santa Muerte”
Η θέση της ύποπτης, όπως αυτή την πρόβαλε μέσω Ένορκης Δήλωσής της, σε αίτημά της με το οποίο αξίωνε άδεια για να καταχωρίσει αίτηση διά κλήσεως για την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari για την ακύρωση του εκδοθέντος από το κατώτερο Δικαστήριο εντάλματος έρευνας, είναι πως πιστεύει στη Θεά «Santa Muerte», θρησκεία, όπως λέει, «που ανάγεται από το Μεξικό». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε και ο συνήγορός της, «Η Θεότητα της “Santa Muerte” είναι Θεά. Όπως οι παλιοί αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στον Ποσειδώνα, στον Δία, στην Αφροδίτη, τούτη είναι η “Θεά του Θανάτου” στο Μεξικό».
Να σημειωθεί πως, το αίτημά της απορρίφθηκε.
Διερωτώνται οι κάτοικοι της Κακοπετριάς
Σε επικοινωνία της ιστοσελίδας μας με τον κοινοτάρχη της Κακοπετριάς, Ιάκωβο Παπαφιλίππου, ενημερωθήκαμε πως πρόκειται για αλλοδαπή η οποία διέμενε στην περιοχή. Οι κάτοικοι, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Παπαφιλίππου δεν έχουν τρομάξει με το περιστατικό αλλά διερωτώνται για το τι έχει συμβεί. Αυτό που σκέφτονται, από την στιγμή που η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή είναι το πώς δρούσε και τι ακριβώς έκανε η συγκεκριμένη γυναίκα. Το περιστατικό είναι σαφές πως ξάφνιασε άπαντες στην Κακοπετριά που φαίνεται να μην γνώριζαν την δράση της ύποπτης.
Ο Νόμος της Κύπρου και η υπόθεση του 1967
O Νόμος μας εδώ και αρκετές δεκαετίες προνοεί πως η έναντι αμοιβής ή κέρδους άσκηση μαγείας, μαγγανείας, εξορκισμού, κλπ, συνιστά ποινικό αδίκημα (άρθρο 304 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, Κεφ. 154). Ο νομοθέτης εν τη σοφία του, είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναλώνουν τη φαιά ουσία τους για να εξαπατήσουν τους συνανθρώπους τους, εκμεταλλευόμενοι τις φοβίες, τη συναισθηματική ανασφάλεια, τις δύσκολες καταστάσεις, τα σοβαρά προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, ενίοτε και την αφέλεια τους. Αυτοί οι άνθρωποι παριστάνουν, έναντι αμοιβής, ενίοτε αδρής, τους μάγους, ότι επικοινωνούν και ομιλούν με τα πνεύματα, με τους αγγέλους, με τους σατανάδες, και γενικά ότι έχουν τέτοιες υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες τους επιτρέπουν να φέρουν εις πέρας ό,τι επιθυμεί ο πελάτης-συνάνθρωπος τους.
Στην υπόθεση Gounasir Fida v. Τhe Police (1967) 2 C.L.R. 242, η τριαντατριάχρονη καταδικασθείσα κατηγορουμένη, είχε αποσπάσει, το 1967, από μία γυναίκα, κάτοικο Αγίου Δομετίου, το όχι ευκαταφρόνητο για την τότε εποχή ποσό των ΛΚ60 (σε μετρητά και σε αντικείμενα), παριστάνοντας της ότι ήταν σε θέση να ασκήσει μαγεία για να προστατεύσει τον σύζυγο της από το «κακό» και από μία επικίνδυνη ασθένεια, μέσω μίας ομάδας σατανάδων, με τους οποίους η ίδια είχε συνεργασία.
Υπό διερεύνηση η υπόθεση
Όπως μας ξεκαθαρίσθηκε από πλευράς αστυνομικών αρχών η όλη υπόθεση είναι αυτή την στιγμή υπό διερεύνηση και δεν έχει καταχωρισθεί ενώπιον Δικαστηρίου. Τα όσα έγιναν γνωστά μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν, όπως προαναφέραμε, μετά το αίτημα της ύποπτης όπως ακυρωθεί το ένταλμα έρευνας που εξασφάλισαν οι διωκτικές αρχές.