Η απόφαση θανατικής καταδίκης του Γερμανοϊρανού υπηκόου, Τζαμσίντ Σαρμάντ, που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν τον Απρίλιο του 2023 και οδήγησε στην δια απαγχονισμού εκτέλεσή του, τη Δευτέρα, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως η κόρη του, Γκαζέλ Σαρμάντ, έχει προκαλέσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Βερολίνου και Τεχεράνης.
Ο Ιρανός Επιτετραμμένος κλήθηκε στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που σε ανάρτηση του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε σε «δολοφονία εκ μέρους του ιρανικού καθεστώτος», εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του, ενώ επιφυλάχθηκε για λήψη περαιτέρω μέτρων.
Η κόρη του εκτελεσθέντος απαίτησε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης αποδείξεις για τον θάνατο του πατέρα της και μια “αυστηρή τιμωρία” για το Ιράν, ζητώντας την “άμεση επιστροφή του πατέρα της (νεκρού ή ζωντανού)” και μια “αυστηρή τιμωρία για τους δολοφόνους του ισλαμικού καθεστώτος”.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καταδίκασε την εκτέλεση, κάνοντας λόγο για “σκάνδαλο”, ενώ πρόσθεσε ότι στον Νταμσίντ Σαρμάντ δεν δόθηκε καν η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του. Τόνισε δε ότι η γερμανική Κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για τον εκτελεσθέντα, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του.
Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες”, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών “εργάστηκε επί καθημερινής βάσης για την εν λόγω υπόθεση”, ενώ “επανειλημμένως κατέστησε σαφές στην Τεχεράνη ότι η εκτέλεση ενός Γερμανού πολίτη θα έχει σοβαρές συνέπειες”.