Η πρόσφατη απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα γενέθλια του κόμματος στην Ρηγίλλης, οι αιχμηρές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα αλλά και το μπαράζ ερωτήσεων «γαλάζιων» βουλευτών προς υπουργούς δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό.
Από το Μαξίμου δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και επιχειρείται μία φυγή προς τα εμπρός με έμφαση να δίνεται στην ψήφιση μιας σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων στο οικονομικό πεδίο (π.χ. για τους μισθούς, τις συντάξεις τους φόρους κ.α.). Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ένα υπολογίσιμο κομμάτι ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για αύξηση της συσπείρωσης
Σε μια κίνηση που έχει και έντονο συμβολισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία- η Δημοκρατία στην εποχή μας», που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Όπως έχει γίνει γνωστό την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει αύριο ο Μάριο Μόντι και στη συγκεκριμένη εκδήλωση πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να παρευρεθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Αδιαμφισβήτητα η ταυτόχρονη παρουσία τους στην εκδήλωση θα πυροδοτήσει συζητήσεις, καθώς έρχεται σε ένα ενδιαφέρον timing. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, πριν τις ευρωεκλογές αλλά δεν είχαν μιλήσει.
Ακολούθησαν το καλοκαίρι τοποθετήσεις τους με μηνύματα στο βιβλίο του διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη, ενώ λίγους μήνες αργότερα συζητήσεις πυροδότησε το γεγονός πως απουσίαζαν από τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου έξω από το ιστορικά γραφεία του κόμματος στην Ρηγίλλης. Να επισημανθεί εδώ πως το Σάββατο θα γίνει ένα ολοήμερο φεστιβάλ για τα 50 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μένει να φανεί τι θα πράξουν αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και αν θα επιλέξουν να μην παρευρεθούν και σε αυτή την εκδήλωση
Γιατί έχει βαθύνει το ρήγμα με Σαμαρά
Οι «βολές» που εξαπέλυσε από την Κύπρο για τα εθνικά θέματα ο Αντώνης Σαμαράς είχαν ως αποτέλεσμα να βαρύνει το κλίμα. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε μεταξύ άλλων αναφέρει πως «τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας σεβαστές τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά αλλά υπενθυμίζοντας πως και ο τέως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κύριο Ερντογάν και πως και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές.
Ακολούθησε η αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου είπε για τον Νίκο Παππά πως «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» (μια αναφορά που έδειχνε στην πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμάρα με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση). Με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να λένε πως «είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… » και να σημειώνουν πως « ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις».
Από την κυβέρνηση επέλεξαν να μην ανεβάσουν τους τόνους με τον Παύλο Μαρινάκη να επισημαίνει πως: «πάγια αρχή μας είναι να μη σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον να μη σχολιάζουμε κύκλους πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ». Τώρα αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο κύριος Σαμαράς θα συνεχίσει τις αιχμηρές τοποθετήσεις για τα εθνικά θέματα με αφορμή και την συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν στις 8 Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι επόμενες τοποθετήσεις Καραμανλή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τελευταία φορά είχε τοποθετηθεί δημοσίως τον Ιούλιο στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη.
Η αρχή θα γίνει την Δευτέρα οπότε και θα μιλήσει σε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «ο Κωνσταντίνος Καραμαλής και η Θεσσαλονίκη» και έχει ενδιαφέρον αν θα επιλέξει να μιλήσει για τα εθνικά θέματα λίγο πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν.
Πάντως στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν κάνει.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected]