Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο και της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Λετυμπιώτη, ο συντονισμός Κύπρου – Ελλάδος παραμένει διαρκής και στενός. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν όπως συναντηθούν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της 🇨🇾 Κυπριακής Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον 🇬🇷 Έλληνα Πρωθυπουργό @kmitsotakis. Ο συντονισμός Κύπρου – Ελλάδος παραμένει διαρκής και στενός.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός…— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 29, 2024
Η πρόσκληση που έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Αμερικανό ομόλογο του, για επίσημη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 3:30 τοπική ώρα, είναι αποτέλεσμα τεσσάρων παραγόντων:
– Πρώτος παράγοντας είναι το εξαιρετικά θετικό προφίλ που έχει οικοδομήσει ο κ. Χριστοδουλίδης στην Ουάσιγκτον, μέσω της συνεπούς στάσης που έχει επιδείξει από τότε που ανέλαβε την προεδρία, και των επαφών που έχει καλλιεργήσει διεθνώς. Όπως λένε στην αμερικανική πρωτεύουσα «ο κ. Χριστοδουλίδης μιλάει με όλους για όλα και έχει αποδείξει ότι ξέρει να κρατά τις δύσκολες ισορροπίες». Με σαφή δυτικό προσανατολισμό αλλά και ταυτόχρονα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
– Δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε στην απόφαση του Λευκού Οίκου να σπάσει το άτυπο «εμπάργκο» των 28 ετών από την τελευταία φορά που πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ήταν ασφαλώς η διεθνής συγκυρία της τεράστιας κρίσης στην Μέση Ανατολή που ανέδειξε και επιβεβαίωσε την χρησιμότητα της.
– Τρίτον, καθοριστικές ήταν οι συντονισμένες ενέργειες της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Λευκωσία Τζουλι Φισερ, η οποία εργάζεται συστηματικά για την τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκεντρο της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης στην Ανατολική Μεσόγειο. – Τέταρτον έχει εκλείψει πλήρως η ανησυχία των Αμερικανών για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσία και πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για τον προσανατολισμό της.