25.7 C
Nicosia
Παρασκευή 25 Οκτώβριος 2024 | 18:47

Ρωσία: Μυστήριο με το ψυχροπολεμικό εργαστήριο βιολογικού πολέμου

Νέες κατασκευές δίπλα σε ένα «αμαρτωλό» σοβιετικό ερευνητικό κέντρο του Ψυχρού Πολέμου αποκαλύπτουν εργαστηριακό συγκρότημα σχεδιασμένο να ερευνά και να χειρίζεται (;) θανατηφόρα βιολογικά όπλα εκτιμούν ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Δορυφορικές εικόνες έχουν επι μακρόν καταγράψει ασυνήθιστη δραστηριότητα σε μια στρατιωτική ερευνητική εγκατάσταση που βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση βορειοανατολικά της Μόσχας, λίγους μήνες αφότου η Ρωσία άρχισε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η τοποθεσία ονομάζεται Sergiev Posad-6, και επί δεκαετίες ήταν ανενεργή, παρά το διαβόητο παρελθόν της στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου: Τα χρόνια εκείνα υπήρξε σημαντικό ερευνητικό κέντρο για βιολογικά όπλα, με ιστορικό πειραμάτων επί των ιών που προκαλούν την ευλογιά, τον Έμπολα και αιμορραγικούς πυρετούς.

Δορυφορικές εικόνες -καταγραφείσες από το Google Earth αλλά και τις εταιρείες MAXAR και Planet Labs- έδειξαν εργασίες «ανακαίνισης» στο παλιό αυτό εργαστήριο της σοβιετικής εποχής και τη δημιουργία 10 νέων κτιρίων, συνολικής έκτασης άνω των 250.000 τετραγωνικών ποδών, με πολλά από αυτά να φέρουν χαρακτηριστικά βιολογικών εργαστηρίων.

Ενδείξεις ότι τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν υπάρχουν, αλλά η κατασκευή νέων εργαστηρίων στο Sergiev Posad-6 παρακολουθείται στενά από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και τους ειδικούς σε βιολογικά όπλα καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία οδεύει στον τρίτο χρόνο της.

Oι εργασίες φέρεται να περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις στα συστήματα διαχείρισης αέρα, τα οποία είναι απαραίτητα για να διατηρούν τα εργαστήρια υπό αρνητική πίεση και να εξασφαλίζουν ότι τυχόν παθογόνα δεν θα διαφύγουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν δημόσια ότι οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα εργαστήρια για να μελετήσουν θανατηφόρα μικρόβια, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας ενάντια στη βιο-τρομοκρατία καθώς και σε μελλοντικές πανδημίες.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 αποκαλύπτουν επίσης την κατασκευή μιας υπόγειας σήραγγας πλάτους περίπου 11 μέτρων που συνδέει τα εργαστήρια με το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Μυστικότητα

Οι εικόνες αποκαλύπτουν επίσης ένα πολύπλοκο σχέδιο με συστάδες διακριτών δωματίων που οι ειδικοί κρίνουν ότι πολύ πιθανόν να αποτελούν προθαλάμους εργαστηρίου για απολύμανση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες  σημειώνουν τη μεγάλη μυστικότητα γύρω από τη στρατιωτική εγκατάσταση και λένε ότι ανησυχούν για το πώς η Ρωσία σκοπεύει ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νέα εργαστήρια.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών  θεωρούν αδύνατο να γίνει κατανοητό από τις δορυφορικές φωτογραφίες εάν η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κάποια «επιθετική» έρευνα για τα βιολογικά όπλα.

«Οι παρατηρούμενες αναβαθμίσεις συνάδουν με τον παρελθοντικό ρόλο αυτής της ασφαλούς και άκρως απόρρητης στρατιωτικής βιολογικής εγκατάστασης στην ανάπτυξη ιογενών βιολογικών όπλων», δήλωσε στην αμερικανική εφημείδα ο Αντριου Ουέμπερ (Andrew Weber), ανώτερος συνεργάτης στο Council on Strategic Risks, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η νέα εγκατάσταση έχει πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ρωσικού στρατοπέδου υψηλής ασφάλειας. Τα σημεία ελέγχου, ο σχεδιασμός των δρόμων, ο καθαρισμός δέντρων και η περίφραξη ελέγχουν αυστηρά την κίνηση και επιτρέπουν την παρακολούθηση και την επιτήρηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Είναι το λεγόμενο στρώμα άμυνας κρεμμυδιού», λέει ο Γουίλιαμ Γκούντχιντ (William Goodhind), αναλυτής στρατιωτικών εικόνων. «Όσο περισσότερα στρώματα υπάρχουν, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να το παραβιάσει κανείς».

Ο Oυέμπερ συνέδεσε την επέκταση της στρατιωτικής βιο-έρευνας με τις έμμεσες απειλές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τα βιολογικά και χημικά όπλα είναι εκτός νόμου βάσει των διεθνών συνθηκών, αλλά η Μόσχα φαίνεται να προειδοποιεί τους αντιπάλους της ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση με μη συμβατικά όπλα εάν πιεστεί, λέει ο Ουέμπερ.

«Ο Πούτιν κραδαίνει τα πυρηνικά όπλα ανοιχτά», λέει ο Ουέμπερ. «Αλλά επειδή δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι έχουν βιολογικά όπλα, ένας τρόπος είναι να δώσεις σήμα για αυτές τις εγκαταστάσεις. Σαν μια υπόγεια υπόδειξη του τύπου «Γεια σας, έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Και μην νομίζετε ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουμε».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισραήλ: Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί σε μάχες στη βόρεια Γάζα

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει νέα χερσαία επίθεση κατά της...

Ρωσία: Μυστήριο με το ψυχροπολεμικό εργαστήριο βιολογικού πολέμου

Νέες κατασκευές δίπλα σε ένα «αμαρτωλό» σοβιετικό ερευνητικό κέντρο του Ψυχρού Πολέμου αποκαλύπτουν εργαστηριακό συγκρότημα σχεδιασμένο να ερευνά και να χειρίζεται (;) θανατηφόρα βιολογικά...

Ποιος γκρέμισε το όνειρο του Ερντογάν για ένταξη στους BRICS

Η Άγκυρα επιζητούσε να ενταχθεί στη συμμαχία των BRICS, αλλά ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει μάλλον  να θάψει αυτό το όνειρο. Τουλάχιστον στο...

Παράταση υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – Στο Υπουργικό η πρόταση

Πρόταση για παράταση μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2024 της ημερομηνίας υποβολής της Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου για το έτος 2023, και πληρωμής τυχόν οφειλόμενου...

Αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ στο 3,5%

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,5%, της εκτίμησης του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου το 2024, σε σχέση...

Σε ανοδική πορεία το ΧΑΚ – Εβδομαδιαία κέρδη 1,32%

Σε ανοδική πορεία επανήλθε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), εξέλιξη που του επέτρεψε στην αγορά να παρουσιάσει εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!