Απαγορεύεται και επίσημα, πλέον, η απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών μονάδων Μέσης Εκπαίδευσης, αφού στάλθηκε στα σχολεία η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, που καλεί τις Διευθύνσεις να δώσουν οδηγίες στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Σημειώνεται στην εν λόγω εγκύκλιο υπάρχουν αναφορές και για τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν στους μαθητές που παραβατούν.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που αποστάλθηκε στα σχολεία με τίτλο «Εφαρμογή των Τροποποιητικών Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναφορικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων», που υπογράφονται από τους Διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Νικόλα Γιασουμή και Ηλία Μαρκάτζη, «αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων (17/10/2024) οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024, με βάση τους οποίους περιορίζεται η χρήση από μαθητή/μαθήτρια κινητού τηλεφώνου ή/και άλλης ηλεκτρονικής έξυπνης συσκευής που διαθέτει δυνατότητα συνδεσιμότητας ή/και σύστημα λήψης, αποθήκευσης και επεξεργασίας εικόνας ή/και ήχου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών».
Στην εγκύκλιο προστίθεται πως «σύμφωνα με την τροποποίηση, στον Κανονισμό 5 των βασικών κανονισμών προστίθεται, αμέσως μετά την παράγραφο (9), η ακόλουθη νέα παράγραφος (9Α): «(9Α) Η ενεργοποίηση και χρήση από μαθητή κινητού τηλεφώνου ή/και άλλης ηλεκτρονικής έξυπνης συσκευής που διαθέτει δυνατότητα συνδεσιμότητας ή/και σύστημα λήψης, αποθήκευσης και επεξεργασίας εικόνας ή/και ήχου απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και ο εν λόγω μαθητής υπόκειται σε παιδαγωγικά μέτρα τα οποία προβλέπονται στους παρόντες Κανονισμούς».
Το Υπουργείο Παιδείας επεσήμανε ότι «νοείται ότι, επιτρέπεται η ενεργοποίηση και χρήση από μαθητή κινητού τηλεφώνου ή/ και άλλης ηλεκτρονικής έξυπνης συσκευής, εφόσον πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού και εξυπηρετεί τη διδακτική πράξη και εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα. Νοείται περαιτέρω ότι, επιτρέπεται η ενεργοποίηση και χρήση από μαθητή κινητού τηλεφώνου σε περιπτώσεις όπου προκύπτει έκτακτη ανάγκη για θέματα ασφάλειας ή/και υγείας».
Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό 22(1) των Περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμών, τα παιδαγωγικά μέτρα αποβλέπουν στη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών/μαθητριών, καθώς και στην ενίσχυση της προσωπικής υπευθυνότητας και της αυτοπειθαρχίας τους. Επίσης, κατά την επιβολή οποιουδήποτε εκπαιδευτικού μέτρου από μέρους του αρμοδίου οργάνου, λαμβάνεται πάντα υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών.
«Στο πιο πάνω πλαίσιο και κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου εφαρμογής των τροποποιημένων κανονισμών, οι Διευθύνσεις των σχολείων θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση και εξοικείωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών με τους νέους κανονισμούς. Ειδικότερα, όσον αφορά στην επιβολή παιδαγωγικών μέτρων, συστήνεται όπως οι Διευθύνσεις των σχολείων εξαντλούν όλα τα περιθώρια που έχουν στη διακριτική τους ευχέρεια για την αξιοποίηση του παιδαγωγικού διαλόγου, της παρατήρησης, της επίπληξης και της κοινής γραπτής παιδαγωγικής δέσμευσης. Αυστηρότερα παιδαγωγικά μέτρα, όπως αυτό της αποβολής, μπορούν να επιβάλλονται ως έσχατη επιλογή, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα παράπτωμα τελείται κατ’ επανάληψη ή συνυπάρχει με άλλα σοβαρότερου βαθμού παραπτώματα σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου».
Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως «εοι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται όπως διασφαλίζουν ότι, κατά τον χρόνο του διαλείμματος, οι μαθητές/μαθήτριες αξιοποιούν ποιοτικά χώρους υγιούς και δημιουργικής απασχόλησης, καθιστώντας το σχολικό περιβάλλον πιο ελκυστικό για τα παιδιά. Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε σχετικά όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας, ώστε να γνωρίζουν τις πρόνοιες των τροποποιητικών κανονισμών και να μεριμνούν για την εφαρμογή τους».
Σημειώνεται πως στην εγκύκλιο περιέχονται και οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν στους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά.