20.9 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Οκτώβριος 2024 | 12:07

Πρόγραμμα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας Κύπρου – Ρουμανίας υπέγραψε η ΥΠΑΝ

Υπογράφτηκε την Τρίτη, στο Βουκουρέστι, το 11ο Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας, για τα έτη 2024-2029, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου, στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, το Εκτελεστικό Πρόγραμμα υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Υπουργός Παιδείας και εκ μέρους της Ρουμανίας, η Υπουργός Παιδείας Δρ Ligia Deca.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας, αναβαθμίζοντας τη διμερή συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

Στο πλαίσιο του Εκτελεστικού Προγράμματος, οι δύο πλευρές μπορούν να προωθήσουν τις ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών, καλών πρακτικών και εμπειρογνωμόνων σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η επιστημονική έρευνα, η εκπαίδευση ενηλίκων, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η πολιτιστική κληρονομιά, η κινηματογραφία και η φυσική αγωγή.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές σε σχετικά προγράμματα της ΕΕ (Erasmus+, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης) αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς (Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών – UNECE, Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών – UNESCO, Συμβούλιο της Ευρώπης), μέσω των οποίων ενισχύονται οι προοπτικές συνεργασίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και παρέχεται η βάση για περισσότερη αλληλεπίδραση τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αναφέρεται ότι σε συνάντηση, που προηγήθηκε της υπογραφής, οι δύο Υπουργοί «έκαναν ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες, αντάλλαξαν χρήσιμες απόψεις για καλές πρακτικές και συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η ανώτερη εκπαίδευση, η προσχολική εκπαίδευση, η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας».

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το ρουμανικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Gheorghe Lazăr», ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα σχολεία του Βουκουρεστίου, καθώς και το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», όπου συζήτησε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η Δρ Μιχαηλίδου είχε, επίσης, συνάντηση με το ακαδημαϊκό προσωπικό και ελληνόφωνους/ες φοιτητές/τριες από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται από τον Καθηγητή Τούντορ Ντίνου και την ομάδα του αναφορικά με τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και τη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτισμού.

Επιπλέον, επισκέφθηκε και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου «Ι.Λ. Καρατζιάλε», ενώ ακολούθως συναντήθηκε με τον Προέδρο της Ελληνικής μειονότητας Ρουμανίας και μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τρόπους περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της ελληνικής μειονότητας στη Ρουμανία.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν τόσο ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρουμανία, Μάριος Κουντουρίδης, όσο και ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο, Dan Mihalache.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρώτος παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος, με 16,9% της παγκόσμιας χωρητικότητας

Ο μεγαλύτερος σε μεταφορική ικανότητα αλλά και ο ακριβότερος σε αξία, παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος, ωστόσο η δυναμική της Ασίας επιβεβαιώνεται και σε αυτή...

Πρόγραμμα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας Κύπρου – Ρουμανίας υπέγραψε η ΥΠΑΝ

Υπογράφτηκε την Τρίτη, στο Βουκουρέστι, το 11ο Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας, για τα έτη 2024-2029, στο πλαίσιο...

Ισχυρά μηνύματα από την Καρολίνα Πελενδρίτου κατά τη βράβευσή της από την ΚΕΠΕ

«O δρόμος ποτέ δεν θα είναι ιδανικός, οι συνθήκες ποτέ δεν θα είναι τέλειες. Πρέπει να πορευτούμε και στον αθλητισμό και στη ζωή με...

DBRS: Η ισχυρή αύξηση των εσόδων βελτίωσε το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου ανέκαμψε σημαντικά από τα πρόσφατα σοκ και τα τρέχοντα δημοσιονομικά πλεονάσματα υπερβαίνουν τα προ της πανδημίας επίπεδα, τονίζει ο...

Για τις 21 Νοεμβρίου ορίστηκε η απάντηση των μοναχών της Μονής Αββακούμ στις κατηγορίες

Για τις 21 Νοεμβρίου ορίστηκε η απάντηση των δύο αρχιμανδριτών της Μονής Αββακούμ, Νεκτάριου και Πορφύριου, στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η υπόθεσή,...

Το παρασκήνιο της συνάντησης Νετανιάχου – Μπλίνκεν: Ο έντονος διάλογος για τη Γάζα, οι διαφωνίες και οι απειλές

Έντονος ήταν ο χθεσινός διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος περιοδεύει από χθες στη Μέση Ανατολή αναζητώντας διπλωματική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!