23.9 C
Nicosia
Παρασκευή 25 Οκτώβριος 2024 | 12:03

Οι Ελβετοί θέλουν τα οικονομικά οφέλη της ΕΕ αλλά όχι την ίδια – Τι δείχνει νέα έρευνα

Η Ελβετία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Ελβετοί ψηφοφόροι είναι διαιρεμένοι στο ζήτημα, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι περίπου οι μισοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η δημοσκόπηση έρχεται καθώς οι μακροχρόνιες – και ενίοτε αμφιλεγόμενες – συνομιλίες μεταξύ Ελβετών και αξιωματούχων της ΕΕ για την αναμόρφωση των διμερών σχέσεων εισέρχονται στην τελική ευθεία. Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα πρέπει να τεθεί προς δημοψήφισμα.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της χώρας – το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα – ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην παροχή παραχωρήσεων προς την ΕΕ, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές της Partners Group Holding AG τάχθηκαν πρόσφατα κατά των συνομιλιών.

Ελβετία: «Ναι μεν, αλλά» από τους ψηφοφόρους

Ενώ οι Ελβετοί βλέπουν οικονομικά πλεονεκτήματα από την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, δεν ενστερνίζονται την ιδέα μιας ένωσης κοινών αξιών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του gfs.bern, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Αντιθέτως, βλέπουν μια απειλή για την κυριαρχία και φοβούνται την απώλεια της αυτοδιάθεσης. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν «μάλλον αρνητικά» ή «πολύ αρνητικά» συναισθήματα για την ΕΕ. Για μόλις το 28%, η απάντηση ήταν θετική.

Ελβετία

Πηγή: Bloomberg

Το μπλοκ και το μοναδικό μεγάλο μη μέλος του στην κεντρική Ευρώπη διαπραγματεύονται επί του παρόντος πώς θα ξαναγράψουν μια πληθώρα συνθηκών που διέπουν τις σχέσεις τους. Η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να κάνει απολογισμό της προόδου στις αρχές Νοεμβρίου και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση σε σχεδόν 20.000 άτομα διεξήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα SRG SSR. Περίπου το 71% υποστηρίζει τις συνομιλίες, αλλά οι πολίτες είναι διχασμένοι ως προς το αν η συνεργασία με την ΕΕ θα πρέπει να εμβαθύνει. Ενώ το 37% λέει ότι θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, το 40% θέλει να μειωθεί.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η ταύτιση με ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο δεν είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην Ελβετία όσο σε πολλές χώρες της ΕΕ», έγραψε το gfs.bern στην έκθεσή του. «Αντίθετα, κυριαρχεί μια ρεαλιστική, προσανατολισμένη στα οφέλη προοπτική». Οι κύριοι λόγοι για τα θετικά συναισθήματα στην έρευνα ήταν η επιτυχία της ΕΕ ως ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς και τα οφέλη για την οικονομία από το ελεύθερο εμπόριο.

Πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις για ευκολότερες εξαγωγές και τη δυνατότητα πρόσληψης ευρωπαϊκών ταλέντων. Η κυβερνητική υπηρεσία οικονομίας δήλωσε τον Ιούνιο ότι η ανάπτυξη της Ελβετίας εξαρτάται από τους εργαζόμενους από το μπλοκ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η υφυπουργός Εξωτερικών Ελένε Μπούντλιγκερ Αρτιέντα δήλωσε στο Bloomberg ότι «η ΕΕ είναι και θα παραμείνει ο σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ελβετίας». «Η μετανάστευση είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα εδώ, αλλά είμαι σταθερά πεπεισμένη ότι δεν μπορούμε χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων από την ΕΕ», δήλωσε η ίδια.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση αυτής της εβδομάδας στην τουρκική αμυντική εταιρεία TUSAS που σκότωσε...

ΥΠΕΣ: Προς ρύθμιση η διάθεση κρατικής γης για ΑΠΕ

Από τον Μάιο 2023 δεν γίνονται αποδεκτές αιτήσεις Εκμίσθωσης/Παραχώρησης Κρατικής Γης για σκοπούς ανάπτυξης ΑΠΕ, μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, αναφέρει το Υπουργείο...

ΔΕΟΚ: Αδήριτη η ανάγκη ενίσχυσης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας

Την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας, προκρίνει η ΔΕΟΚ, αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική εργασία που αυτή επιτελεί και...

Πέθανε ο σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη, Ανδρέας Κουλουμπής – Η ανακοίνωση της οικογένειας

Πέθανε ο σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη, Ανδρέας Κουλουμπής. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένεια του. Ποιος ήταν ο Ανδρέας Κουλουμπής Ο Ανδρέας Κουλουμπής γεννήθηκε...

Οι Ελβετοί θέλουν τα οικονομικά οφέλη της ΕΕ αλλά όχι την ίδια – Τι δείχνει νέα έρευνα

Η Ελβετία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Ελβετοί ψηφοφόροι είναι διαιρεμένοι στο ζήτημα, σύμφωνα με μια...

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Οι Γενικές Ασφάλειες, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις του Κανονισμού 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!