21.9 C
Nicosia
Τρίτη 22 Οκτώβριος 2024 | 19:24

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εργατικά ζητήματα συζήτησαν ΚΕΒΕ-Υπ. Εργασίας

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η στρατηγική απασχόλησης υπηκόων από τρίτες χώρες, η επέκταση των συμβάσεων, ο εθνικός κατώτατος μισθός, η ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και άλλα εργατικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου και των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ το απόγευμα της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι σοβαρές ελλείψεις του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο και η Στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών. “Το ΚΕΒΕ υποστηρίζει τη συνέχιση της πολιτικής για παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες εκεί όπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή Ευρωπαίους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο αίτημα του ΚΕΒΕ για αύξηση από 10% σε 25% της αποκοπής που γίνεται από τον μισθό του εργοδοτούμενου για το κόστος διαμονής που του παρέχει ο εργοδότης, όπως ήταν και η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ. Παράλληλα το ΚΕΒΕ ζήτησε οι φοιτητές να μπορούν να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε όλα τα επαγγέλματα, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συζητήθηκε επίσης η διαφωνία του ΚΕΒΕ στη θέση που προβάλλεται για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να καλύπτει το 80% των επιχειρήσεων. Η θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αυτή μιλά για ενθάρρυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμα, ότι το ΚΕΒΕ τόνισε τη διαχρονική του θέση ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, “αφού μόνο με αυτό το μέτρο θα συμμορφώνονται όλοι και θα τηρούν τα εργασιακά θέσμια έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού”.

Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, με το ΚΕΒΕ να μεταφέρει στον Υπουργό τη διαφωνία του με τον καθορισμό ωριαίου κατώτατου μισθού. Όπως σημειώνεται, ο καθορισμός του ωριαίου κόστους εργασίας θα πρέπει να μείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή σύμφωνα με το ωράριο εργασίας που επικρατεί στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν με νόμο τον κατώτατο μισθό.

Τα μέλη του ΔΣ ανέπτυξαν, ακόμα, τη θέση του ΚΕΒΕ για αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της Α.Τ.Α, για όσες επιχειρήσεις την παραχωρούν, με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης αυξήσεων που θα λαμβάνει υπόψιν δείκτες, όπως την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία και τη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές. Επίσης το ΚΕΒΕ ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσουν αντισταθμιστικά μέτρα προς τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε συζήτηση για την πρόταση του Υπουργού για κατάργηση του 12% στις βασικές συντάξεις και το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της τηλεργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε σε ερωτήσεις των μελών του ΔΣ και διαβεβαίωσε τα μέλη ότι η εποικοδομητική και στενή συνεργασία με το ΚΕΒΕ θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρισμού στο Βασιλικό

Αποκαταστάθηκε η βλάβη που σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη στο σύστημα Παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Ανακοίνωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου αναφέρει ότι «η παροχή ηλεκτρισμού...

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εργατικά ζητήματα συζήτησαν ΚΕΒΕ-Υπ. Εργασίας

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η στρατηγική απασχόλησης υπηκόων από τρίτες χώρες, η επέκταση των συμβάσεων, ο εθνικός κατώτατος μισθός, η ρύθμιση των απεργιών στις...

Μέχρι και 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις για επίδομα σε οικογένειες φοιτητών από Ελλάδα

Η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων σε οικογένειες φοιτητών από την...

ΔΝΤ: Μικρή επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 και το 2025 – Χαμηλή ανάπτυξη στην ΕΕ

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,2% φέτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2025, ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ. Στη...

Κεντρική: Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας μπορεί να απορροφήσει κραδαμούς – Ποιοι οι κίνδυνοι

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2023, στην οποία σημειώνει ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας παραμένει ανθεκτικός...

Οριακή άνοδος στο ΧΑΚ

Με οριακή άνοδο έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει άνοδο κατά 0,09%, κλείνοντας στις 198,33 μονάδες. Άνοδο κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!