21.9 C
Nicosia
Τρίτη 22 Οκτώβριος 2024 | 19:21

ΔΝΤ: Μικρή επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 και το 2025 – Χαμηλή ανάπτυξη στην ΕΕ

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,2% φέτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2025, ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ.

Στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά επίσης ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας το 5,8% φέτος, πριν πέσει στο 4,3% το 2025.

«Η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει σχεδόν κερδηθεί», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά στους δημοσιογράφους. «Η μείωση του πληθωρισμού χωρίς παγκόσμια ύφεση είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», ανέφερε.

Η έκθεση του ΔΝΤ σημείωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% έως το 2029 και προειδοποίησε για αυξανόμενους κινδύνους.

«Η εικόνα απέχει πολύ από το να είναι μονολιθική», δήλωσε το ΔΝΤ, προειδοποιώντας για «σημαντικές τομεακές και περιφερειακές αλλαγές» που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους έξι μήνες. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Γκουρενσά, υπογραμμίζοντας την προοπτική «κλιμάκωσης των περιφερειακών συγκρούσεων, ιδίως στη Μέση Ανατολή».

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται μία ημέρα μετά την έναρξη των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου συγκεντρώνονται Υπουργοί Οικονομικών και Κεντρικοί Τραπεζίτες από όλο τον κόσμο για συναντήσεις σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, πενιχρή στην Ευρώπη

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης – σε πλήρη αντίθεση με τη ζώνη του ευρώ, όπου η ανάπτυξη παραμένει αργή.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος, μειωμένη πάντα ελαφρά από το 2,9% του 2023, αλλά και πάλι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ τον Ιούλιο.

Στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί κάπως στο 2,2% το 2025 – κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούλιο – καθώς η δημοσιονομική πολιτική «σταδιακά αυστηροποιείται και μια πιο παγωμένη αγορά εργασίας επιβραδύνει την κατανάλωση», δήλωσε το ΔΝΤ.

«Η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε ο Γκουρενσά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνέντευξή του πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, επισημαίνοντας την ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας και τις θετικές επιπτώσεις της αύξησης της μετανάστευσης στην οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ κοντά» στο να πετύχουν πτώση του πληθωρισμού εντός των στόχων χωρίς να προκληθεί σοβαρή ύφεση.

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, και διαμορφώνεται μόλις στο 0,8% φέτος, ενώ θα αυξηθεί ελαφρώς στο 1,2% το 2025.

Ενώ η Γαλλία και η Ισπανία είδαν αναβαθμίσεις στις προοπτικές τους για το 2024, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για τη γερμανική ανάπτυξη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος, επικαλούμενο την «επίμονη αδυναμία της στη μεταποίηση».

Υπήρξαν κάποια καλά νέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί τόσο το 2024 όσο και το 2025, «καθώς η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων τονώνει την εγχώρια ζήτηση».

Επιβράδυνση ανάπτυξης Κίνας και Ινδίας

Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα σε μόλις 0,3% φέτος, προτού επιταχυνθεί σε 1,1% το επόμενο έτος, «με ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς ενισχύεται η αύξηση των πραγματικών μισθών», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο αναμένει ότι η αύξηση της οικονομικής παραγωγής στην Κίνα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, υποχωρώντας από 5,2% πέρυσι σε 4,8% φέτος, και στη συνέχεια θα μειωθεί περαιτέρω σε 4,5% το 2025.

«Παρά τη συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα των ακινήτων και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί μόνο οριακά», ανέφερε το ΔΝΤ, επισημαίνοντας τις “καλύτερες του αναμενόμενου” καθαρές εξαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η επιβράδυνση στην Ινδία φαίνεται ότι θα είναι πιο έντονη, με το ΔΝΤ να προβλέπει ανάπτυξη 7% φέτος, από 8,2% το 2023. Στη συνέχεια αναμένεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο στο 6,5%, καθώς εξαντλείται η «συσσωρευμένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία θα επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,4% φέτος, πριν εκτοξευθεί στο 3,9% το 2025, καθώς θα εξασθενεί η προσωρινή επίδραση των διαταραχών σε πετρέλαιο και ναυτιλία.

Στην υποσαχάρια Αφρική, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αμετάβλητη στο 3,6% φέτος, για να αυξηθεί στο 4,2% το 2025, καθώς τα καιρικά σοκ θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στον εφοδιασμό θα αμβλυνθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μέχρι και 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις για επίδομα σε οικογένειες φοιτητών από Ελλάδα

Η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων σε οικογένειες φοιτητών από την...

ΔΝΤ: Μικρή επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 και το 2025 – Χαμηλή ανάπτυξη στην ΕΕ

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,2% φέτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2025, ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ. Στη...

Κεντρική: Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας μπορεί να απορροφήσει κραδαμούς – Ποιοι οι κίνδυνοι

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2023, στην οποία σημειώνει ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας παραμένει ανθεκτικός...

Οριακή άνοδος στο ΧΑΚ

Με οριακή άνοδο έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει άνοδο κατά 0,09%, κλείνοντας στις 198,33 μονάδες. Άνοδο κατά...

Κύθηρα: Ημιβύθιση ιστιοπλοϊκού σκάφους – Σώοι οι 10 επιβαίνοντες

Σώοι, καλά στην υγεία τους είναι οι 10 αλλοδαποί, υπήκοοι Πολωνίας, που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος με ελληνική σημαία και ημιβυθίστηκε νωρίτερα, υπό αδιευκρίνιστη...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη στο 2,3%, πληθωρισμός στο 2,9% το 2024

Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ευρώπη και Μέση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!