25.8 C
Nicosia
Τρίτη 15 Οκτώβριος 2024 | 13:23

Δύο σχέδια κατάρτισης από το Υπουργείο Εργασίας

Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Κέντρα Αναψυχής που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στο παραλιακό μέτωπο Πάφου και τελούν υπό αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2024 – Μαρτίου 2025 καθώς και Πενταετές Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου και Ιανουαρίου – Μαΐου (για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων), ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σκοπός του Σχεδίου Κατάρτισης Εργαζομένων σε Κέντρα Αναψυχής που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στο παραλιακό μέτωπο Πάφου και τελούν υπό αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2024 – Μαρτίου 2025, είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους εργαζόμενους των εν λόγω Κέντρων Αναψυχής με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Το Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Κέντρα Αναψυχής που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στο παραλιακό μέτωπο Πάφου θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου 2024 μέχρι την 31η Μαρτίου 2025.

Σύμφωνα με το πιο πάνω Σχέδιο, που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, εάν τα Κέντρα Αναψυχής επιλέξουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο που συνήθιζαν να αναστέλλουν τις εργασίες τους τα προηγούμενα χρόνια, τότε το επίδομα ανεργίας, που κανονικά θα παρεχόταν στους εργαζόμενους, θα παρέχεται στην επιχείρηση ως επίδομα κατάρτισης, ενώ η επιχείρηση θα καταβάλλει τον πλήρη μισθό στον εργαζόμενο.

Αρμόδιος Φορέας για τη διαχείριση του Σχεδίου είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τα σχετικά έντυπα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όσον αφορά το Πενταετές Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου και Ιανουαρίου – Μαΐου (για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων), του υπουργείο αναφέρει ότι  αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Τουρισμού και των εργοδοτικών συνδέσμων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ.

Η πενταετής διάρκεια του Σχεδίου στοχεύει στο να υποβοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να προβούν σε μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, ώστε να παραμένουν ανοικτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υλοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνακόλουθα της ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού.

Το Σχέδιο θα έχει διάρκεια πέντε (5) χρόνια, με έναρξη ισχύος τον Νοέμβριο 2024 και λήξη τον Μάρτιο 2029, και θα αφορά στις αντίστοιχες περιόδους προσωρινής αναστολής εργασιών χειμερινής περιόδου. Το Σχέδιο θα εφαρμοσθεί, ειδικά για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων, με τους ίδιους όρους, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο 2025 και λήξη τον Μάιο 2029.

Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν ξενοδοχειακές μονάδες, νοουμένου ότι θα αιτηθούν συμμετοχής κατά τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Σχέδιου. Ξενοδοχειακές μονάδες που κατά δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Σχέδιου ήταν κλειστές λόγω εκτεταμένης ανακαίνισης ή λειτούργησαν την περίοδο αυτή για πρώτη φορά, θα δύνανται, κατ’ εξαίρεση, να αιτηθούν συμμετοχής κατά τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του Σχεδίου.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους εργαζόμενους των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν για πρώτη φορά και εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, στη βάση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στο Πενταετές Σχέδιο.

Σύμφωνα με το πιο πάνω Σχέδιο, που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, εάν ξενοδοχειακές μονάδες επιλέξουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο που συνήθιζαν να αναστέλλουν τις εργασίες τους τα προηγούμενα χρόνια, τότε το επίδομα ανεργίας, που κανονικά θα παρεχόταν στους εργαζόμενους, θα παρέχεται στη ξενοδοχειακή μονάδα ως επίδομα κατάρτισης, ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα θα καταβάλλει τον πλήρη μισθό στον εργαζόμενο.

Αρμόδιος Φορέας για τη διαχείριση του Σχεδίου είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και τα σχετικά έντυπα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γουόλερ (Fed): Τώρα πιο προσεκτικά με τις μειώσεις επιτοκίων

Την προειδοποίηση ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει πιο προσεκτικά στη μείωση των επιτοκίων απηύθυνε ο εκ των κορυφαίων και με μεγάλη επιρροή...

Καμπανάκι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος – Κινδυνεύει το νερό στην Ευρώπη

Η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, προειδοποιεί σε έκθεση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος...

Η κρίση των πυραύλων

Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1962, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας ότι 42 σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, βρίσκονταν εγκατεστημένοι στην Κούβα...

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο χρέος είναι χειρότερο από ό,τι φαίνεται

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο...

Ισραήλ: Ένοπλη επίθεση στην Ασντόντ – 1 νεκρός και 4 τραυματίες

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τέσσερα ακόμη τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε δύο διαφορετικά σημεία σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ. Τρεις...

Επ. Περιβάλλοντος: Βασικό εργαλείο η μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο στην κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό εργαλείο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη και να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!