Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Νίκος Αναστασιάδης συναντάται τη Δευτέρα, στις 10:30 το πρωί με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αντόνιο Γκουτέρες για την προετοιμασία σύγκλησης άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με σύνθεση 5+1.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η κα. Λουτ θα ξεκινήσει στις αυριανές συναντήσεις να διερευνά κατά πόσο μπορεί να ξεκινήσει να κτίζει το αποτέλεσμα που δύναται να προκύψει από την άτυπη πενταμερή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει επιστολή για το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ με συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της πρωτοβουλίας του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είχε αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας στην επιστολή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «διαβιβάζει μια σειρά από προτάσεις, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος και που ενδυναμώνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ενόψει της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο κ. Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ανταποκρινόμενος στην έκκληση του ΓΓ προς αυτό το σκοπό».
Στο μεταξύ, όπως έχει μεταδοθεί από τα κατεχόμενα, η κ. Λουτ θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ επίσης τη Δευτέρα, στις 14.30.
Συνομιλία ΥΠΕΞ με Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ
Εξάλλου, οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεως συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
«O Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την εν εξελίξει προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Το Σάββατο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είχαν τηλεδιάσκεψη και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι θέσεις Γκουτέρες
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει, στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, τον αυξανόμενο σκεπτικισμό που υπάρχει σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες και τις διαφορετικές απόψεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το μοντέλο της λύσης.
Η έκθεση – ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στα μέλη του Σ.Α. – καλύπτει τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο διάστημα 19 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα σημειώνει ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο.
Αναφορικά με τις διαπραγματευτικές προσπάθειες, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε η σύμβουλός του Τζέιν Χολ Λουτ τους τελευταίους μήνες, τόσο οι πλευρές όσο και οι εγγυήτριες δυνάμεις εξέφρασαν την προθυμία τους να παρευρεθούν σε μια άτυπη συνάντηση πέντε-συν-ένα υπό την αιγίδα του.
«Ο σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα. Σκοπεύω να προσκαλέσω τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το συντομότερο δυνατό το 2021. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, και αυτή η άτυπη συνάντηση 5+1 θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της πραγματικής έκτασης της ομοιότητας των οραμάτων και να περιγράψει τα απαραίτητα βήματα για την πορεία προς τα εμπρός».
Σε σχέση με τα ΜΟΕ, αναφέρει ότι σε αντίθεση με τις εξελίξεις που είχαν περιγραφεί στην προηγούμενη έκθεσή του για τις καλές υπηρεσίες, αυτή τη φορά σημειώθηκε πολύ περιορισμένη πρόοδος στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
O κ. Γκουτέρες συνεχίζει να θεωρεί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σημαντικά για την Κύπρο και ενθαρρύνει τις πλευρές να υποβάλουν προτάσεις και ιδέες, ή να αναθεωρήσουν προηγούμενες προτάσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι συζητήσεις και η πρόοδος.
Πηγή: ΚΥΠΕ