28.5 C
Nicosia
Πέμπτη 10 Οκτώβριος 2024 | 15:37

Αντλησε 11 δισ. ευρώ σε έκδοση ομολόγων η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησε χτες 11 δισ. ευρώ σε έκδοση ομολόγων της ΕΕ, στο πλαίσιο της ένατης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2024.

Η συναλλαγή αυτή, που εκτελέστηκε σε δύο δόσεις, αφορούσε τη συνεχή έκδοση ομολόγου της ΕΕ ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 6 Δεκεμβρίου 2027 και τη συνεχή έκδοση ομολόγου της ΕΕ ύψους 6 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Οκτωβρίου 2039.

Το τριετές ομόλογο τιμολογήθηκε στο 101,101% και έχει απόδοση με διακράτηση έως τη λήξη 2,506%, ενώ το δεκαπενταετές ομόλογο τιμολογήθηκε στο 101,734 % και έχει απόδοση με διακράτηση έως τη λήξη 3,227%.

Οι ληφθείσες προσφορές ξεπέρασαν τα 81 δισ. ευρώ για το τριετές ομόλογο και τα 85 δισ. ευρώ για το δεκαπενταετές ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα υπερκαλύφθηκαν σχεδόν 16 και 14 φορές αντίστοιχα.

Τα έσοδα από αυτή τη συναλλαγή θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων δράσης της ΕΕ (κυρίως στο πλαίσιο του NextGenerationEU και της στήριξης προς την Ουκρανία).

Η Κομισιόν έχει πλέον αντλήσει περίπου 44 δισ. ευρώ από τον στόχο χρηματοδότησης ύψους 65 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Πλήρης επισκόπηση των συναλλαγών της ΕΕ που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Λεπτομερής επισκόπηση των προγραμματισμένων συναλλαγών της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 είναι επίσης διαθέσιμη στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ.

Η επόμενη συναλλαγή, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα έκδοσης της ΕΕ, είναι μια δημοπρασία ομολόγων της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται από τις Συνθήκες της ΕΕ να δανείζεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση επιλεγμένων προγραμμάτων δράσης της ΕΕ. Διαθέτει εδραιωμένη φήμη στις αγορές χρεογράφων, χάρη σε εκδόσεις ομολόγων τις οποίες πραγματοποίησε την τελευταία 40ετία. Όλες οι εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ.

Ο δανεισμός της ΕΕ είναι εγγυημένος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ συνιστούν ανεπιφύλακτη νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών βάσει των Συνθηκών.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Τέιλορ Σουίφτ δίνει 5 εκατ. δολάρια για τους πληγέντες από τυφώνες στις ΗΠΑ

Η Τέιλορ Σουίφτ έκανε μια σημαντική δωρεά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Feeding America για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανάκαμψης αμερικανικών πολέων από το καταστροφικό πέρασμα των...

Την αναχρηματοδότηση senior ομολόγων €600 εκατ. ανακοίνωσε η United Group

Η United Group BV, κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Nova, ανακοινώνει την επιτυχή αναχρηματοδότηση Ομολογιών Υψηλής Εξασφάλισης (Senior...

Αντλησε 11 δισ. ευρώ σε έκδοση ομολόγων η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησε χτες 11 δισ. ευρώ σε έκδοση ομολόγων της ΕΕ, στο πλαίσιο της ένατης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2024. Η συναλλαγή αυτή, που...

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Πότε θα αυξήσει τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα εξετάσει το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων εάν το διοικητικό συμβούλιο έχει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι οι προβλέψεις της...

Κωτσόβολος: Επιχορήγηση έως €400 για νέο μαθητικό εξοπλισμό

Η Kωτσόβολος βρίσκεται στο πλευρό των νέων παιδιών και μαθητών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για επιχορήγηση αγοράς laptop και...

Ισραήλ: Συνελήφθησαν 5 Άραβες με δεσμούς με το ISIS – Σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ

Η ισραηλινή αστυνομία και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν συνωμοσία πέντε Ισραηλινών πολιτών, αραβικής καταγωγής, για τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ. Οπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!