28.5 C
Nicosia
Πέμπτη 10 Οκτώβριος 2024 | 13:50

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας και τα οφέλη για τις ΜμΕ – Παράταση σχεδίου Χορηγιών

Με στόχο την στήριξη των ΜμΕ, δόθηκε παράταση του Σχεδίου Χορηγιών για την Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Σκοπός του εν λόγω σχεδίου, είναι η στήριξη των ΜμΕ μέσω της ενίσχυση νέων επενδύσεων κυκλικής οικονομίας, ούτως ώστε να καταστήσουν τα προϊόντα τους, τις παραγωγικές διαδικασίες και τις επιχειρηματικές τους πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο αποσκοπεί στα εξής:

-στην ενίσχυση του βαθμού κυκλικότητας των επιχειρήσεων και στην μετατροπή του μοντέλου λειτουργικότητας μιας επιχείρησης σε κυκλικό,

-στην βελτίωση του σχεδιασμού των προϊόντων για δημιουργία προϊόντων που επισκευάζονται ευκολότερα ή είναι πιο αυθεντικά για εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων,

-στη προώθηση καινοτομιών που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και παρέχουν ένα επίπεδο προστασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον,

-στη παροχή στους καταναλωτές καινοτομιών και μεγαλύτερης διάρκειας προϊόντων τα οποία παρέχουν εξοικονόμηση χρημάτων και βελτίωση της πολιτικής ζωής, και

-στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από το σχέδιο μπορούν να επωφεληθούν νέες ή υφιστάμενες ΜμΕ που βρίσκονται εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν στην Κύπρο και οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 υπαλλήλους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €50 εκατ. ή ετήσιο συνολικό ισολογισμό που δεν υπερβαίνει τα €43 εκατ..

Τα ποσά που δίνονται

Σε σχέση με το ύψος της χορηγίας που μπορούν οι ΜμΕ να διεκδικήσουν μέσω του σχεδίου, αυτό ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών με ανώτατο ποσό χορηγίας τις €400 χιλ.

Το ελάχιστο ύψος της προτεινόμενης επένδυσης, όπως αναφέρθηκε, έχει καθοριστεί στις €30 χιλ.

Οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών αφορούν σε καινούρια μηχανήματα και εξοπλισμό, καινούρια οχήματα με ανώτατο επιλέξιμο κόστος τις €500 χιλ. και στα γενικά έξοδα των προτάσεων, όπως η μελέτη σκοπιμότητας με ανώτατο επιλέξιμο κόστος στις €8 χιλ., η επιχειρηματική καθοδήγηση με κόστος €2 χιλ. και η εκπαίδευση προσωπικού με κόστος €5 χιλ.

Ποιες επενδύσεις χορηγούνται

Σύμφωνα ακόμη με το σχέδιο, τα είδη επενδύσεων που θα μπορούν να επωφεληθούν του σχεδίου αφορούν στις εξής επενδύσεις:

-Επενδύσεις που βελτιώνουν την αποδοτική χρήση των πόρων είτε μέσω της καθαρής μείωσης των πόρων που καταναλώνονται για την παραγωγή δεδομένης ποσότητας προϊόντος σε σύγκριση με προϋπάρχουσα διαδικασία που χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο πλην της ενέργειας είτε, μέσω της αντικατάστασης πρωτογενών πρώτων υλών ή υλικού τροφοδοσίας με δευτερογενείς πρώτες ύλες ή υλικό τροφοδοσίας, είτε και τα δύο.

-Επενδύσεις για την πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την απορρύπανση και την ανακύκλωση των αποβλήτων που παράγονται από τον δικαιούχο.

-Επενδύσεις για τη συλλογή, διαλογή, απορρύπανση, προεπεξεργασία και επεξεργασία άλλων προϊόντων, υλικών ή ουσιών που παράγονται από τον δικαιούχο ή από τρίτους και τα οποία διαφορετικά θα παρέμεναν αχρησιμοποίητα ή θα χρησιμοποιούνταν με λιγότερο αποδοτικό ως προς τους πόρους τρόπο.

-Επενδύσεις που αφορούν τη χωριστή συλλογή και διαλογή αποβλήτων με σκοπό την προετοιμασία τους για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση.

Σε τρεις φάσεις η υλοποίηση του έργου

Επιπρόσθετα, οι προτάσεις που θα εγκριθούν για το σχέδιο θα υλοποιηθούν σε τρεις φάσεις και αφορούν στο πιστοποιηθέν έργο και στη δημόσια χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, η πρώτη φάση για το πιστοποιηθέν έργο αφορά στην υπογραφή συμφωνίας δημόσιας χρηματοδότησης και για την δημόσια χρηματοδότηση αφορά στη προκαταβολή που θα καλύπτει μέχρι το 40% της εγκεκριμένης δημόσιας ενίσχυσης.

Η δεύτερη φάση για το πιστοποιηθέν έργο, αφορά το στάδιο μετά την υλοποίηση και πιστοποίηση δαπανών πέραν του 40% και μέχρι του 60% και για την δημόσια χρηματοδότηση αφορά στη χορηγία που αντιστοιχεί στο πιστοποιημένο επιλέξιμο κόστος, αφαιρουμένης τυχόν προκαταβολής και νοουμένου ότι το ποσό της επιλέξιμης επένδυσης υπερβαίνει τις €30 χιλ.

Η τρίτη φάση για το πιστοποιηθέν έργο αφορά μετά την ολοκλήρωση και πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, την επίτευξη των στόχων του και την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης και για τη δημόσια χρηματοδότηση, αφορά στη χορηγία επί του υπόλοιπου επιλέξιμου κόστους που υλοποιήθηκε και πιστοποιήθηκε.

Το σχέδιο κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), εμπίπτει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου (ΣΑΑ).Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του Σχεδίου, ανέρχεται στα €14,4 εκατομμύρια.

Η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας έχει αποκτήσει έδαφος ως μια βιώσιμη εναλλακτική στον παραδοσιακό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο, το οποίο ακολουθεί ένα πρότυπο ‘πάρε-κάνε-απόρριψε’, η Κυκλική Οικονομία στοχεύει στο να ελαχιστοποιεί τα απόβλητα και να εκμεταλλεύεται τους πόρους κρατώντας τα προϊόντα, τα υλικά και τους πόρους σε χρήση για τόσο καιρό όσο είναι δυνατόν.

Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα οικονομικό σύστημα που σχεδιάστηκε για να εξαλείψει τα απόβλητα και να επαναχρησιμοποιεί συνεχώς τους πόρους. Κινητήριες δυνάμεις είναι η αναθεώρηση του τρόπου σχεδιασμού, κατασκευής, χρήσης και απόρριψης των προϊόντων. Βασικές αρχές περιλαμβάνουν το σχεδιασμό για μακροχρόνια διάρκεια και ανακυκλώσιμοτητα, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της επισκευής και ανακύκλωση των υλικών για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Η υιοθέτηση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας όχι μόνο ωφελεί το περιβάλλον αλλά δημιουργεί επίσης οικονομικές ευκαιρίες και προωθεί υπεύθυνα μοτίβα κατανάλωσης. Με τη μετάβαση σε κυκλική προσέγγιση, οι εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Ως προς αυτό τον στόχο, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου «ρίχνει» εκατομμύρια για κυκλική οικονομία ΜμΕ.

screen-eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μεγάλα οφέλη για την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας – Κορυφαίο έργο η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

Του Θέμη Πολυβίου* Σημαντικά οφέλη έχει η Κύπρος από το Ταμείο Συνοχής και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού μέσω των πόρων που διατίθενται προς...

Σαββίδης για παύση Οδυσσέα: Σεβαστές οι αντιδράσεις, δεν έγινε κατανοητή η απόφαση

Σεβαστές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις, αλλά κάλεσε τον κόσμο να μελετήσει την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε σχέση με την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη...

Ετήσια μείωση 18,5% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου Ιανουαρίου-Αυγούστου

Στα €4,98 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου, παρουσιάζοντας μείωση 18,5% σε σύγκριση με €6,12 δισ. την αντίστοιχη περσινή...

Αναβολή στη δίκη για το διπλό φονικό στη Λεμεσό

Μετά από αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης των δυο κατηγορουμένων, ηλικίας 19 και 23 χρόνων, αναβλήθηκε η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, σε σχέση...

ΑΔΜΗΕ: Στη β’ φάση ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια των διασυνδέσεων Δωδεκάνησων και ΒΑ Αιγαίου

Ξεκινά η Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150...

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας και τα οφέλη για τις ΜμΕ – Παράταση σχεδίου Χορηγιών

Με στόχο την στήριξη των ΜμΕ, δόθηκε παράταση του Σχεδίου Χορηγιών για την Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Σκοπός του εν λόγω σχεδίου, είναι η στήριξη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!