28.4 C
Nicosia
Τετάρτη 9 Οκτώβριος 2024 | 14:41

Στο 100% η κάλυψη στα 5G και Fiber μέχρι το τέλος του 2025

Η Κύπρος θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξασφαλίσει 100% κάλυψη στα δίκτυα 5G και Fiber, μέχρι το τέλος του 2025, όπως δήλωσε στο Digital Agenda ο CEO της CYTA κύριος Ανδρέας Νεοκλέους.

Ο κ. Νεοκλέους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κάλυψη του 5G στην Κύπρο, αλλά και του γρήγορου internet, μέσω οπτικών ινών, γνωστό και ως «Fiber».

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο κ. Νεοκλέους τόνισε πως, η Cyta θέλησε να θέσει την Κύπρο ως «ξεχωριστή» στην Ευρώπη, μέσω τεχνολογικών επιτευγμάτων. Υπενθύμισε πως, μέχρι το τέλος του 2022 η Cyta κάλυψε το 100% του νησιού με κάλυψη 5G, ενώ από τα τέλη του 2025 θα υπάρχει κάλυψη internet με οπτικές ίνες στο 100% του νησιού, ακόμα και σε χωριά.

«Μέχρι το τέλος του 2025 η Κύπρος θα έχει 100% κάλυψη και σε 5G και σε οπτικές ίνες και αυτό είναι μεγαλύτερο από απλά μία διαφημιστική είδηση για τη Cyta, αφού ανοίγει νέους ορίζοντες για εργασία και επικοινωνία σε απομακρυσμένες περιοχές προς το συμφέρον της Κύπρου και της οικονομίας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι μέχρι το 2026 να επιτευχθεί η πλήρης κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων. Πρόκειται για έργο που συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρηματοδότηση €35 εκατ.

Ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, είχε δηλώσει πως ως πολιτεία είναι αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να στηρίξουν, να διευκολύνουν αλλά και να ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες όλων των τηλεπικοινωνιακών φορέων», επισημαίνοντας ότι «η Cyta ήταν πάντοτε ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος και πολύτιμος συνεργάτης σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκό κονδύλι €35 εκατ. για κάλυψη δικτύου λευκών περιοχών

Το έργο, του οποίου την υλοποίηση, μετά από σχετικό διαγωνισμό, έχει αναλάβει η Cyta, αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών υπερ υψηλών ταχυτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την αγορά. Με χρηματοδότηση €35 εκατομμυρίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμβάλλει στην επέκταση των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, περιλαμβανομένων αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε συνδεσιμότητα Gigabit.

Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού που στοχεύει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και παρέχει στους πολίτες τα απαραίτητα εφόδια, για να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία και να επωφελούνται τα μέγιστα από την ψηφιακή μετάβαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργείο επενδύει τόσο στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας και στην υποστήριξη της μετάβασης των πολιτών σε συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων, μέσω επιχορήγησης του μηνιαίου κόστους, όσο και στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των διαφόρων ομάδων πληθυσμού, περιλαμβανομένων των κατοίκων αγροτικών περιοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στο 100% η κάλυψη στα 5G και Fiber μέχρι το τέλος του 2025

Η Κύπρος θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξασφαλίσει 100% κάλυψη στα δίκτυα 5G και Fiber, μέχρι το τέλος του 2025,...

Μια βουτιά στον κόσμο της χελώνας του γλυκού νερού

Οι χελώνες του γλυκού νερού έχουν διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη ανάλογα με το είδος τους. Καθώς είναι προϊστορικά ζώα, έχουν προσαρμοστεί και έχουν...

Πτωτικά κινείται την Τετάρτη το ΧΑΚ

Πτωτικά κινείται την Τετάρτη το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης (στις 13:07) υποχωρούσε στις 196,63 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,73%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίαζε ζημιές κατά 2,24%, τυγχάνοντας...

Όλες οι πληροφορίες για την ψηφιακή ταυτότητα: Που θα χρησιμοποιείται και πόσο θα κοστίζει

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την επιχορήγηση από την Κυβέρνηση 100,000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, οι οποίες θα διατεθούν σε Κύπριους πολίτες άνω των 18 ετών. Η...

Για στοχοποίηση κρατικών υπαλλήλων μιλά η ΠΑΣΥΔΥ και ζητά σεβασμό συμφωνιών

Η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την «άδικη επίθεση» και την «επιχειρούμενη στοχοποίηση», όπως αναφέρει, των κρατικών υπαλλήλων, με αφορμή τη συζήτηση για...

Αναστολή απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι συντεχνίες του ΡΙΚ

Την απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα γίνονταν αύριο Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου αλλά και τις εξαγγελθείσες για την επόμενη εβδομάδα καθημερινές στάσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!