Ο προϋπολογισμός θεωρείται ευρέως ως ένας προϋπολογισμός «λιτότητας», με την κυβέρνηση Μπαρνιέ να παρουσιάζει μέτρα αύξησης φόρων και μείωσης του κόστους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ένθεν και ένθεν.
Στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση την 1η Οκτωβρίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ έδωσε μια πρόγευση από τα μέτρα που η συντηρητική, κεντρώα κυβέρνηση είναι πιθανό να προτείνει, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και απότομες περικοπές δαπανών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η δημοσιονομική κρίση της Γαλλίας .
Ο Μπαρνιέ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τη δημοσιονομική πολιτική κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65,9 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα της χώρας σε περίπου 5% του ΑΕΠ το 2025, από το αναμενόμενο 6,1%. φέτος.
Από αυτά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας εξάμηνης καθυστέρησης στην αναπροσαρμογή των πληρωμών των συντάξεων, ενώ τα άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους στους «πλούσιους». ιδιώτες» και «μεγάλες εταιρείες».
Ο προϋπολογισμός, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο από τον νέο υπουργό Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, έρχεται καθώς η Γαλλία έχει ήδη υποβληθεί σε έλεγχο για υπερβολικό έλλειμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το προβλεπόμενο 3% του ΑΕΠ.
Ο Μπαρνιέ είπε στο γαλλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαζόταν έως το 2029 – δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί – για να ευθυγραμμιστεί το έλλειμμα της χώρας με τους κανόνες της ΕΕ.
Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κληρονομήσει μια τρομερά δύσκολη κατάσταση, με τις δημοσιονομικές προκλήσεις της Γαλλίας και το αντιμαχόμενο πολιτικό κατεστημένο να παρέχουν το σκηνικό στη νέα κυβέρνηση μετά από αρκετούς μήνες πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.
Ξανά ρυθμιστής το κόμμα Λε Πεν
Όπως και στην περίπτωση της πρότασης μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και αυτής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, η Μαρίν Λε Πεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης έχει δηλώσει ότι θέλει «να δώσει μια ευκαιρία» στον νέο πρωθυπουργό, αλλά έθεσε «κόκκινες γραμμές». Μεταξύ άλλων ζητά η οποιαδήποτε αύξηση των φόρων να εξισορροπείται από αυξημένη αγοραστική δύναμη για την κατώτερη και τη μεσαία τάξη.
Σήμερα ωστόσο, παραμονές της παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2025, οι αιώνιες κόκκινες γραμμές των πολιτικών κομμάτων ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και το RN δεν θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό (για την ώρα).
Για το κόμμα Λε Πεν το πρόβλημα συνίστανται στο «αίτημα πρόσθετων προσπαθειών από τους Γάλλους, από αυτούς που εργάζονται ή τους συνταξιούχων (…), από τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο Σεμπαστιάν Σενί του Rassemblement National στο France 2. Μεταξύ των κόκκινων γραμμών του κόμματος, είναι η εξάμηνη καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των συντάξεων στον πληθωρισμό».
Παράλληλα έρχεται κι ένα μήνυμα από τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό: Κάλεσε όλους να είναι λογικοί και να αποδεχθούν κοινές προσπάθειες, ώστε η Γαλλία να ανακτήσει επιτέλους τον έλεγχο των δημοσίων λογαριασμών της. Μια επείγουσα κατάσταση, ενώ η χώρα είναι σαν μια οικογένεια που ζει πέρα από τις δυνατότητές της» για πάρα πολύ καιρό.
«Ήταν απολύτως απαραίτητο να αντιστραφεί η τάση που αποδυναμώνει τη Γαλλία», στην οποία όλο και περισσότερο έλλειμμα οδηγεί σε όλο και περισσότερο χρέος και τόκους προς πληρωμή. «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».