Προς αυστηροποίηση ποινών για παραβίαση των προδιαγραφών για το χαλούμι ΠΟΠ

Την πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να αυστηροποιήσει περαιτέρω τις ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές, που διέπουν το χαλλούμι ΠΟΠ ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός Μαρία Παναγιώτου.

Σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλουμιού ΠΟΠ, η κ. Παναγιώτου είπε πως η ίδια δεν είναι ικανοποιημένη με την υπάρχουσα νομοθεσία, καθώς «δεν υπάρχουν τα εργαλεία» για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όποιο δεν συμμορφώνεται με το χαλλούμι ΠΟΠ.

Είπε ειδικότερα πως βρίσκεται σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας για τη διαδικασία αυστηροποίησης των ποινών.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να καταρτιστεί το πρώτο κείμενο για να γίνει ο νομοτεχνικός έλεγχος», είπε.

Η Υπουργός Γεωργίας αναγνώρισε επίσης ότι «υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εκτός Κύπρου» και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό οι κυπριακές Αρχές έχουν αξιοποιήσει το σύστημα Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) και για το 2024 έχουν υποβάλει καταγγελίες σε περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα, καθώς, όπως είπε, «και έχουμε δει και περιπτώσεις που κατεβαίνουν από τα ράφια, ενώ αξιοποιείται το ίδιο εργαλείο για προϊόντα, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ που πάνε σε τρίτες χώρες μέσω της ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι έχουν προχωρήσει δε δεσμεύσεις των μη συμμορφούμενων προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Εξήγησε ότι δεν γίνεται δημοσιοποίηση ονομάτων, καθώς δεν αφορά θέμα δημόσιας υγείας αλλά μη συμμόρφωση με την ποσόστωση. Σημείωσε ακόμη ότι στο Υπουργείο Γεωργίας δημιουργήθηκε εσωτερική επιτροπή για συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων και υπηρεσιών «γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους».

Ευρύτερα για το θέμα του κλάδου, η κ. Παναγιώτου είπε ότι η ίδια θεωρεί πολύ σημαντική τη βιωσιμότητα όλων των εμπλεκομένων του κλάδου.

Όλα τα μέλη της Eπιτροπής έθεσαν το θέμα των ελέγχων και ειδικότερα το θέμα των κατεχομένων.

«Το σημαντικότερο για μένα είναι ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται με την εφαρμογή του ΠΟΠΠ εντός και εκτός Κύπρου. Είναι πολύ σημαντική η αυστηρή εφαρμογή του ΠΟΠ, αν το καταφέρουμε αυτό είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων καθώς και του καταναλωτή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε από την πλευρά του πως τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι το ζήτημα που προκύπτει είναι οι έλεγχοι για τα κατεχόμενα. «Εδώ είναι η ανησυχία όλων. Οδηγούμαστε σε αθέμιτο ανταγωνισμό και θα έχουμε συνέπειες», είπε.

Όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα υπάρχουν τρία τυροκομεία που έχουν διαπιστευθεί για να κάνουν εξαγωγές, ενώ τους ελέγχους συμμόρφωσης διενεργεί το Bureau Veritas.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε μετά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, απορρίφθηκε η προσφυγή που έκαναν κυπριακές εταιρείες κατά του προτύπου του ΠΟΠ, αλλά τώρα εκκρεμεί η εκδίκαση έφεσης στο ΔΕΕ. Στην Κύπρο, όπως είπε, υπάρχουν προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά του Υπουργικού Διατάγματος για την ποσόστωση και κάποιες υποθέσεις κατά προστίμων, τα οποία επέβαλε το Υπουργείο Εμπορίου.

Για τα κατεχόμενα, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως οι Τ/κ «δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν» και ότι το μόνο κράτος μέλος που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημείωσε δε ότι σε χώρες εκτός ΕΕ, υπάρχουν αγωγές που καταχώρησαν Κύπριοι κατά των εμπορικών σημάτων.

Ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων  Σωτήρης Καδής είπε πως πρέπει να τεθεί ένας οδικός χάρτης για την σταδιακή αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για να φτάσουμε στο 2029 και στο 51%. «Αν δεν γίνει αυτό η μεταβατική περίοδος θα είναι ζημιά και θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Παπακυριακού, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, είπε ότι όλες οι βιομηχανίες πρέπει να συμμορφωθούν. «Φωνάζομε τους ελέγχους, φωνάζουμε για τιμωρίες όμως κλείνουμε τα μάτια στο τι γίνεται γύρω μας. Μας ενδιαφέρει να στοχοποιήσουμε δικούς μας παραγωγούς και δεν βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας», είπε.

Υποστήριξε ότι στην Αγγλία κυριαρχεί το “Halloumi Style”, το οποίο εκτοπίζει τα κυπριακά χαλλούμια, προσθέτοντας ότι μετά την έγκριση του ΠΟΠ δεν τερματίστηκε η εξαγωγή του «Γκαζί Χαλούμι» προς τη Γερμανία

Ο Μιχάλης Κούλλουρος εκ μέρους του Συνδέσμου Τυροκόμων είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος για να καθοριστούν τα διατάγματα.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι το πιο ανησυχητικό είναι το τι συμβαίνει με τα κατεχόμενα και πρόσθεσε αν δεν παράγεται χαλούμι βάσει του ΠΟΠ δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο ΓΓ του Παναγροτικού Χρίστος Παπαπέτρου. Η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μεγάλα κέρδη (+3,21%) στο ΧΑΚ – Ξεπέρασε τις 200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με κέρδη της τάξης του 3,21% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ να σκαρφαλώνει στις 201,16 μονάδες. Ο...

Προς αυστηροποίηση ποινών για παραβίαση των προδιαγραφών για το χαλούμι ΠΟΠ

Την πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να αυστηροποιήσει περαιτέρω τις ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές, που διέπουν το...

Καταδίκη Κύπρου από ΕΔΑΔ για επιστροφή Σύριων αιτητών ασύλου στον Λίβανο – Αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα

Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Κύπρο σε σχέση με Σύριους πολίτες που αναχαιτίστηκαν από τις κυπριακές Αρχές στη θάλασσα και επιστράφηκαν άμεσα...

Στα πρόθυρα διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ: Η διαρροή του πόθεν έσχες, το εξώδικο και η πρόταση διαγραφής Κασσελάκη

Στα πρόθυρα νέας διάσπασης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σημερινές εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και ενώ προχωρά από διάφορες πλευρές και με...

Ο Τραμπ έστειλε στα κρυφά τεστ covid στον Πούτιν το 2020

O Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε εν κρυπτώ τεστ Covid στον Βλαντιμίρ Πούτιν για προσωπική του χρήση, σε εποχή (2020) που ΗΠΑ και άλλες χώρες του πλανήτη αντιμετώπιζαν ελλείψεις. Αυτό υποστηρίζει...

IDF: Σκότωσε 200 μέλη της Χεζμπολάχ – Κατέστρεψε σήραγγες και όπλα σε μια εβδομάδα επίγειας επιχείρησης

Την εξόντωση 200 στελεχών της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, μετά από μια εβδομάδα επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο. Ειδικότερα, η 98η Μεραρχία του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!