20.5 C
Nicosia
Δευτέρα 7 Οκτώβριος 2024 | 8:58

Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη από τον Γκουτέρες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με αφορμή την πρώτη επέτειο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.250 άτομα και την απαγωγή περισσότερων από 250 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών,αναφέρει ότι  η παγκόσμια καταδίκη των πράξεων της Χαμάς παραμένει ισχυρή και επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές, ενώ οι εκκλήσεις για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων είναι έντονες.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκουτέρες,  η μέρα αυτή υπενθυμίζει τη βία που ξέσπασε, προκαλώντας ανείπωτη ταλαιπωρία, ιδίως στη Γάζα και στον Λίβανο. Η έκκληση του Γενικού Γραμματέα για ειρήνη είναι πιο δυνατή από ποτέ, καλώντας για την παύση της βίας και μια λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και μια βιώσιμη λύση, όπου το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και οι γύρω περιοχές μπορούν να ζουν με ειρήνη, σεβασμό και αρμονία.

Επισημαίνεται ότι αυτή η ημέρα τιμά τα θύματα αλλά και επαναφέρει τις προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Όλη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ισραήλ σκοτώνοντας πάνω από 1.250 Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σημάδεψε τις ψυχές – και αυτή την ημέρα θυμόμαστε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν βάναυσα και υπέστησαν ανείπωτη βία – συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας – καθώς απλώς ζούσαν τη ζωή τους.

Αυτή είναι μια μέρα για την παγκόσμια κοινότητα που πρέπει να επαναλάβει με την πιο δυνατή φωνή την απόλυτη καταδίκη μας για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αρπαγής ομήρων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συναντήθηκα με τις οικογένειες των ομήρων… έμαθα περισσότερα για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα των αγαπημένων τους προσώπων… και μοιράστηκα την αγωνία και τον πόνο τους.

Δεν μπορώ να φανταστώ τα βασανιστήρια που αναγκάζονται να υπομένουν καθημερινά.  Απαιτώ για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μέχρι τότε, η Χαμάς πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τους ομήρους.

Η 7η Οκτωβρίου είναι φυσικά μια μέρα που θα επικεντρωθούμε στα γεγονότα εκείνης της απαίσιας ημέρας.  Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε όλα τα θύματα και τους οικείους τους.

Από την 7η Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει ένα κύμα συγκλονιστικής βίας και αιματοχυσίας.

Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να καταστρέφει ζωές και να προκαλεί βαθύτατο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τώρα στο λαό του Λιβάνου.

Έχω μιλήσει γι’ αυτό συχνά και ξεκάθαρα.

Ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων.  Ώρα να σωπάσουν τα όπλα.  Ώρα να σταματήσει ο πόνος που έχει κατακλύσει την περιοχή.  Ώρα για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί πλήρως για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα.

Ας τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, ας επανενώσουμε τις οικογένειες και ας βάλουμε τέλος στον πόνο και τη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Και ας μη σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση, όπου το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς και με σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κάμαλα Χάρις: Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την «πίεση» στο Ισραήλ για εκεχειρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουν να ασκούν «πίεση» στο...

Σημαντικές νίκες ΑΕΚ, Άρη και Πάφου στην ολοκλήρωση της 6ης αγωνιστικής

Με τις σημαντικές νίκες της ΑΕΚ, της Πάφου και του Άρη, ολοκληρώθηκε χθες η 6η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan. Τεράστια νίκη στο ΓΣΠ...

Αρχίζει σήμερα υπό τον Σωφρόνη Αυγουστή η προετοιμασία της Εθνικής

Με τον Σωφρόνη Αυγουστή για πρώτη φορά στον πάγκο της, η Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο αρχίζει σήμερα την προετοιμασία της για τους αγώνες της...

Γιορτάζει τα 72α γενέθλιά του ο Πούτιν

«Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο!», ήταν ένα από τα πρώτα ευχητήρια μηνύματα για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα...

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να νικήσει τους «εχθρούς», συνεχίζονται οι επιθέσεις

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του, μία εβδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες...

Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη από τον Γκουτέρες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με αφορμή την πρώτη επέτειο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που οδήγησε στον θάνατο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!