27.5 C
Nicosia
Δευτέρα 7 Οκτώβριος 2024 | 11:10

Ζητούν 24ωρη παρουσία αστυνομικών στα ΤΑΕΠ γιατροί και νοσηλευτές

Σε δίωρη στάση εργασίας με θέμα «Δεν θα δεχθούμε ξανά εχθρικές πράξεις εναντίον του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των ΤΑΕΠ» προχώρησαν τη Δευτέρα, από τις 08:00 έως τις 10:00, μέλη των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ και του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, έξω από το ΤΑΕΠ Λευκωσίας, ως μέτρο αντίδρασης στις επιθετικές συμπεριφορές κατά του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα ΤΑΕΠ. Νοσηλευτές και ιατροί επεσήμαναν ότι απαιτείται 24ωρη παρουσία ένστολου αστυνομικού στα ΤΑΕΠ.

Ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Σάββας Σάββα, δήλωσε ότι «σκοπός της σημερινής στάσης εργασίας είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το ατυχές συμβάν του Σαββάτου, κατά το οποίο ασθενής κτύπησε γιατρό, δύο νοσηλεύτριες και πρόταξε μαχαίρι σε τρίτο νοσηλευτή ο οποίος προσπάθησε να τον καθησυχάσει».

Σημείωσε ότι είναι γεγονός ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν υπογραμμίζοντας ότι «μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, διότι θεωρώ ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτη». Ο κ. Σάββα ανέφερε ότι προτίθεται να έρθει σε διαβούλευση με τη διοίκηση του νοσοκομείου για επίλυση του προβλήματος.

Ανέφερε ότι είναι αναγκαία η παρουσία αστυνομικής δύναμης και ειδικά αστυφυλάκων οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι για να χειριστούν περιστατικά βίας. Επανέλαβε ότι «θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και ελπίζω το συντομότερο δυνατόν, το ζήτημα να επιλυθεί».

O προϊστάμενος του Τμήματος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΤΑΕΠ στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, Ιωάννης Λεοντίου, δήλωσε από πλευράς του ότι οι νοσηλευτές «καταθέτουν ψυχή» καθημερινώς στην προσπάθειά τους να σώσουν μια ζωή ή να παράσχουν επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα σε ασθενείς.

Πρόσθεσε ότι είναι άδικο το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει σώσει πάρα πολλούς ανθρώπους να μην έχει ασφάλεια στην εργασία του, σημειώνοντας ότι το αίτημά τους για καλύτερη αστυνόμευση και παροχή ασφάλειας στον χώρο που εργάζονται είναι δίκαιο.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει φρούρηση του Τμήματος των επειγόντων περιστατικών, ο κ. Λεοντίου είπε ότι η φρούρηση γίνεται από ιδιωτική εταιρεία με συμβόλαιο που σύναψε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αλλά τα καθήκοντα των φρουρών ασφαλείας δεν είναι τέτοια που να μπορούν να τους επιτρέπουν να παρέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ,  ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού της συντεχνίας, Πρόδρομος Αργυρίδης, είπε ότι η διαμαρτυρία γίνεται για το στοιχειώδες αίτημα της ασφάλειας του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία και ο ΟΚΥπΥ που είναι ο διαχειριστής των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα πολύ σοβαρά, καθώς όπως ανέφερε, καθημερινά υπάρχουν θέματα ασφάλειας στο τμήμα αυτό και καθημερινά νοσηλευτές γίνονται θύματα λεκτικής βίας. «Το προχθεσινό περιστατικό ήταν άκρως επικίνδυνο, διότι ο επισκέπτης πέραν του ότι κτύπησε και χειροδίκησε εναντίον γιατρού, νοσηλευτών και άλλου ασθενή που ήταν παρών, έφερε και μαχαίρι το οποίο και πρόταξε», σημείωσε.

Ο κ. Αργυρίδης είπε ότι το θέμα ασφαλείας δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται από τους εργαζομένους στα ΤΑΕΠ σημειώνοντας ότι αυτή την φορά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει ένστολος αστυνομικός σε 24ωρη βάση», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έχει καθοριστεί εδώ και ένα μήνα σημειώνοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας του νοσηλευτικού προσωπικού θα τεθεί επί τάπητος. «Γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες μιας επίθεσης κατά συναδέλφων. Δρουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ένστολος αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στα ΤΑΕΠ επί 24ωρου βάσεως και όχι να κάνει περίπολο, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και όχι να έρχεται μετά  το γεγονός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΥΠΕΞ: Ευκαιρία ενίσχυσης διπλωματικού αποτυπώματος τυχόν εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τυχόν εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ, θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμά της...

Εκλογές για την ανάδειξη Μελών των Ενοριακών Επιτροπών Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι, για σκοπούς διεξαγωγής των εκλογών ανάδειξης Μελών των Ενοριακών Επιτροπών στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, θα προχωρήσει στη διάθεση στοιχείων...

Ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία οι Μαλδίβες – Διαθέτει αποθεματικά μόνο για ενάμισι μήνα

Οι Μαλδίβες βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, καθώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα έχουν μειωθεί στα 440 εκατ. δολάρια, που αρκούν μόλις για εισαγωγές...

7η Οκτωβρίου – Ένας χρόνος από την ισραηλινή «11η Σεπτεμβρίου»: Τα δεδομένα σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράν

Μία Γάζα σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, περί τους 100 ομήρους -άγνωστο πόσοι εν ζωή- κλεισμένους ακόμη στα τούνελ της Χαμάς, δεκάδες κατεστραμμένοι οικισμοί στο νότιο...

Μεξικό: Σκότωσαν και αποκεφάλισαν δήμαρχο 6 ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα

Τη δολοφονία του νέου δημάρχου της πόλης Τσιλπανσίνγκο, πρωτεύουσας της πολιτείας Γκερέρο στο νότιο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο 43χρονος Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν, ο οποίος είχε αναλάβει...

Η ιστορία των βραβείων Νόμπελ

Τα βραβεία Νόμπελ (ορθή προφορά Νομπέλ) είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία στον κόσμο και σημείο αναφοράς για άλλες ανάλογες προσπάθειες που ακολούθησαν. Θεσμοθετήθηκαν το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!