Αυξητική τάση παρατηρείται στα περιστατικά γυναικών που αποτείνονται σε μαίες για φυσιολογικό τοκετό και παρακολούθηση του νεογνού και της λεχώνας και όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ο αριθμός τέτοιων περιστατικών έφτασε τον Σεπτέμβριο σε 170 σε σχέση με 130 τον Αύγουστο.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης του θεσμού της Κοινοτικής Μαιευτικής ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι «η νέα αυτή υπηρεσία και στο πλαίσιο του ΟΚΥπΥ έχει ως απώτερο σκοπό να ενισχύσει την προληπτική φροντίδα και τη στήριξη των εγκύων γυναικών, τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού όσο και κατά την περίοδο της λοχείας».
Πρόσθεσε ότι «η κοινοτική μαιευτική θα φέρει τη μαιευτική φροντίδα πιο κοντά στην κοινότητα, με την παροχή φροντίδας από μαίες/μαιευτές που θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας και νεογνού της, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της εγκυμοσύνης».
Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, «προωθεί τη στήριξη στις γυναίκες η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας σε κάθε προγεννητικό και μεταγεννητικό στάδιο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Επιπλέον θα τις εξοπλίσει με τα εφόδια που χρειάζονται για να διαχειριστούν τη μητρότητα με αυτοπεποίθηση».
Ανέφερε ότι «παράλληλα, θα μειώσει την εξάρτηση από νοσοκομειακές μονάδες, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποφορτίζοντας το ΓεΣΥ, μειώνοντας έτσι το κόστος και εξοικονομώντας πόρους».
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «η δημιουργία αυτής της υπηρεσίας αποτελεί καρπό συστηματικής συνεργασίας και προσπάθειας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Διευθύντριας, της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ».
Σημείωσε ότι «κάθε μεγάλη αλλαγή συνοδεύεται από προκλήσεις μια εκ των οποίων η προσαρμογή και ενσωμάτωση της νέας υπηρεσίας στο υπάρχον σύστημα υγείας για αυτό και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας γυναικολόγους, νεογνολόγους, παιδιάτρους, μαιευτικές και νεογνολογικές μονάδες όπως στηρίξουν την νεοσύστατη υπηρεσία του ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα και το νεογνό της θα έχει τη φροντίδα που τους αρμόζει».
Καταλήγοντας και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους δήλωσε βέβαιος ότι «θα συνεχίσετε με την ίδια ενέργεια για την συνέχεια και εδραίωση της κοινοτικής μαιευτικής».
Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης χαιρετίζοντας την συνέντευξη Τύπου είπε ότι ο Οργανισμός «από την 1η Ιουλίου έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή κοινοτική μαιευτική υπηρεσία προς όλες τις γυναίκες, συμβεβλημένες με το ΓεΣΥ και από την 1η Σεπτεμβρίου η υπηρεσία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή».
Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι μητέρες έχουν αγκαλιάσει θερμά την υπηρεσία, καθώς κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καταγράφηκαν 130 επισκέψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν συνολικά 1702.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταυρίδης «ο θεσμός της κοινοτικής μαιευτικής σκοπό έχει τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας της γυναίκας και του νεογνού, μέσα από τη σωστή επικοινωνία και σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, την κουλτούρα, τις αξίες και τα πιστεύω της γυναίκας και να συμβάλει στην επίτευξη υγιέστερων οικογενειών, παραγωγικότερων κοινοτήτων και ενός ισχυρότερου συστήματος υγείας».
Είπε ότι «η μαιευτική φροντίδα στην κοινότητα περιλαμβάνει συμβουλευτική, διαφώτιση και προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και του θηλασμού, έγκαιρο εντοπισμό πιθανών επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί, αντιμετώπιση επειγόντων μαιευτικών περιστατικών και περιγεννητική φροντίδα στην κοινότητα».
Επίσης, συνέχισε ο κ. Σταυρίδης, μέσω του εν λόγω θεσμού θα παρέχεται και μαιευτική φροντίδα στο σπίτι κατά την περίοδο της λοχείας, συμπεριλαμβανομένων και απομακρυσμένων περιοχών.
Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση η υπηρεσία στελεχώνεται από 7 μαίες παγκύπρια, με κάλυψη όλων των επαρχιών με αυτά όμως τα δεδομένα η υποστήριξη της υπηρεσία είναι δεδομένη και ευελπιστούμε σύντομα να ενισχυθεί με περισσότερες μαίες λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει».
Σημείωσε, επίσης, «την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων και κλινικών ώστε η υπηρεσία κοινοτικής μαιευτικής «να φτάσει σε κάθε γυναίκα που την χρειάζεται διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση και υποστήριξη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μητρότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Σταυρίδης είπε ότι «δεσμευόμαστε να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τις ανάγκες των πολιτών και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας προς όλους, χωρίς διακρίσεις».
Στον δικό της χαιρετισμό η συντονίστρια του προγράμματος κοινοτικής μαιευτικής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ΟΚΥπΥ, Μαρία Παναγιώτου
Πρόσθεσε ότι «η μαία αποτελεί αυτόνομο πάροχο του συστήματος υγείας και η γυναίκα έχει απευθείας πρόσβαση με την μαία κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας με σύνολο έξι επισκέψεις».
Όπως είπε, η κ. Παναγιώτου, ο θεσμός αυτός συμβάλλει στη διασφάλιση των βέλτιστων δεικτών υγείας της γυναίκας, του νεογνού και της οικογένειας παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα, όπου η γυναίκα επιθυμεί, συμπεριλαμβανομένης και της οικίας της».